Yalova: Telekom'da her şey Anayasa'ya uygun

Güncelleme Tarihi:

Yalova: Telekomda her şey Anayasaya uygun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

YÜZDE 33.5'inin blok satışıyla ilgili duyurusu dünkü Resmi Gazete'de yayınlanan Türk Telekom'la ilgili ‘‘hukuk skandalı’’ tartışmaları sürüyor. Devlet Bakanı Yüksel Yalova, ‘‘Telekom'da stratejik ortaklıkla ilgili bölüm konusunda ÖYK karar verdi. Attığımız adımlar Anayasa'ya uygun’’ dedi.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in, Telekom kararnamesinde hukuka aykırı bularak metinden çıkarılmasını istediği, ‘stratetejik yatırımcıya’ verilecek geniş hak ve yetkilere ilişkin düzenlemeler, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararıyla gerçekleştirildi. Devet Bakanı Yüksel Yalova, stratejik ortağa verilen haklarla ilgili ÖYK kararını, ‘‘Bakanlar Kurulu'nun içinden bir organ sıfatıyla teknik bir çalışma’’ diye niteledi. Yalova, Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle ilgili atılan adımların Anayasa'ya uygun olduğunu söyledi.

Yalova, ‘‘Bakanlar Kurulu kararnamesinde hukuka aykırı bulunan bir husus ÖYK kararıyla hukuka uygun hale getirilebilir mi?’’ sorusuna, Sezer tarafından onaylanan kararnamede, Telekom'un satılacağı stratejik ortağa, ‘yönetsel haklar’ verilmesi konusunda ÖYK'nın yetkili kılındığını söyledi. Böylece, bu özelleştirmede en kritik ve en tartışmalı konu, 35 kişilik Bakanlar Kurulu yerine, altı kişilik ÖYK tarafından düzenlenmiş oldu.

Bakanlar Kurulu'nun Telekom ihalesine ilişkin usul ve esasları belirleme konusundaki yetkisini, kesinlikle ÖYK'ya devredemeyeceği, böyle bir devrin hukuka aykırı olduğu belirtiliyor. Buna gerekçe olarak da Anayasa Mahkemesi'nin Telekom Yasası'nın iptal davasında verdiği karar gösteriliyor. Yüksek Mahkeme, 2 Mart 1996 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla, yasanın ‘ÖYK, Telekom hisselerinin devir ve satış esaslarını, bunlara ilişkin usul ve esasları tesbite, nihai devir işlemlerini onaylamaya yetkilidir’’ maddesinin yürürlüğünü durdurmuştu.

Bakan Yalova, toplantı çıkışında bu konudaki soruların yoğunlaşması üzerine şu yanıtı verdi:

‘‘Kararnamenin birinci maddesine bakın. Orada, idari haklar konusunnu Bakanlar Kurulu kararında yer almaktansa teknik bir kurul olan ÖYK tarafından yapılmasını söylüyor. ÖYK sadece usul ve esasları tayin ediyor. Anayasa Mahkemesi'nin muhalefet şerhleri de en zengin malzemelerden biridir. Bütün bunlara bakıldığında birbiriyle çelişkili olmak şöyle dursun, senkronize olduğunu görürsünüz.’’

Yalova, ‘‘Peki ÖYK kararına neden gerek duyuldu?’’ sorusuna, ‘‘Siyasi iradenin kararlılığı ÖYK tarafından da tasdik edilmesi için’’ yanıtını verdi. Yalova ‘‘Siyasi kararlılıkta eksik mi vardı?’’ sorusuna, ‘‘Eksik filan mı dedim? Usul ve esaslara ilişkin dedim’’ yanıtını verdi.

Kararname neden yayınlanmadı?

DEVLET Bakanı Yüksel Yalova, ‘‘kararnamenin yayımlanmadığına' ilişkin haberlere de atıfta bulunarak, şöyle dedi:

‘‘Kanunun Resmi Gazete'de yayınlanamaması nedeniyle, Başbakanlık bürokrasininin tabi olduğu mevzuatın amir hüküm nedeniyle. ÖYK kararını, ihale komisyonunun kanundan gelen yetkileri ile ilgili en küçük bir düzenleme yapma yetkisini kendimizde görmüş değiliz. Sadece Bakanlar Kurulu'nun içinden bir organ sıfatıyla teknik bir çalışma anlamını taşıyor. Konunun Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü bildiğimiz için tüm Anayasa Mahkemesi kararlarının da incelenmesini müteakip bu ihale ile ilgili hukuki mevzuatı son hale getirebildik.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!