Yalçıntaş:"Gümrük sıkıntıları acilen aşılmalı"

Güncelleme Tarihi:

Yalçıntaş:Gümrük sıkıntıları acilen aşılmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2009 11:53

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, komşu ülkelerle ihracatta gümrük sıkıntılarının acilen aşılması, ihracat izin süreçlerinin kısaltılması gerektiğini belirtti.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, yükselen ekonomik ivmeler gösteren ve yılda 125 milyar dolar ithalat yapan komşu ülkeler İran, Irak ve Suriye ile olan ticari ilişkileri artırıcı acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, bu çerçevede komşu ülkelere ihracatta yaşadıkları gümrük sıkıntılarının aşılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin uluslararası platformda söz sahibi olabilmesinin; komşularıyla etkin ve çok yönlü politikalar geliştirebilmesine bağlı olduğunu kaydeden Yalçıntaş, Orta Doğu'daki komşularla olan ticaret hacminin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi bir ülke olarak altına imza atılan anlaşmalardan dolayı önemli ölçüde yavaşladığına dikkati çekti.

Yalçıntaş, şunları kaydetti:

“İş adamlarımızın bu ülkelere ihracat yapmaları için gereken izin süreçlerinin uzun ve bürokratik yapının yavaş olmasından ötürü ciddi anlamda müşteri kayıpları yaşadıklarını görüyoruz. Ancak, bu bürokrasi, Avrupa ve dünyanın diğer ülkeleri tarafından bu kadar hassasiyetle götürülmüyor. Dolayısıyla komşu pazarlarda Avrupalı iş adamlarının bizden daha etkili olmaları iş adamlarımızın motivasyonunu bozmaktadır. Komşu ülkelerle ihracatta gümrük sıkıntıları acilen aşılmalı, ihracat izin süreçleri kısaltılmalı. İran, Irak ve Suriye'deki ekonomik gelişmeden payımıza düşeni başka ülkelere kaptırmayalım.”

“GÜMRÜK YOLLARI TAMAMI İLE AÇIK OLMALIDIR”

Özellikle makine ve takım tezgahı üretici ve tüccarlarının İran, Irak ve Suriye'ye ihracatta ihracat izin prosedürleri ve gümrük sorunları yaşadıklarını belirten Yalçıntaş, “Dünya devi üreticiler, İstanbul'u Singapur ve Dubai gibi ticaret merkezlerine alternatif olarak görüyor. Yabancı yatırımcıları teşvik etmek istiyorsak, komşularımızla ihracatımızı artırmak istiyorsak ihracat izni kolaylaştırılmalıdır ve gümrük yolları tamamı ile açık olmalıdır” ifadesini kullandı.

İran ile gümrük ve bankacılıkla ilgili sorunların sürdüğünü belirten Yalçıntaş, İran denilince akıllara sadece savunma sanayinin gelmediğine, otomotiv, enerji ve ulaştırmanın da bu ülkenin en önemli 3 sektörü arasında bulunduğuna işaret etti.

Murat Yalçıntaş, “Ancak iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi yaklaşık 10 milyar dolar iken, Türkiye'den sadece 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirebiliyoruz. Bu 3 önemli sektörde de önemli bir varlık gösteremiyoruz. İran sanayisi içindeki özellikle otomotiv sektörüne hizmet vermek isteyen Türk firmaları bürokratik engellere takılmaktadır. Gecikilen her gün, otomotiv ve birçok sektörü rakip ülkelere kaptırıyoruz” görüşünü dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!