Yabancıların portföyü büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancıların portföyü büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 11:02

Yabancı yatırımcıların, İMKB'deki hisse senedi portföylerinin tutarı, son aylarda İMKB'de düşük düzeyde de olsa net alıcı konumunda bulunmaları, hisse senedi fiyatlarındaki artış ve dolar kurundaki düşüş gibi nedenlerle yeniden 4.6 milyar dolar seviyesine kadar yükseldi.

İMKB'nin verilerine göre, yabancı yatırımcıların, 2 milyar 988 milyon dolarla bu yıl eylül ayı sonunda son yılların en düşük düzeyine gerileyen İMKB'deki portföylerinin toplam tutarı, ekim ayında başlayan büyüme trendini kasımda da devam ettirdi.

Ekim ayında 3 milyar 742 milyon dolara yükselen yabancıların hisse senedi portföylerinin toplam tutarı kasım ayında da 838 milyon dolar artarak 4 milyar 580 milyon dolara kadar yükseldi.

Bu son beş ayın en yüksek noktasını oluşturuyor. Yabancıların Türkiye'deki hisse senedi portföyünde son iki ayda yaşanan 1.6 milyar dolara yakın büyüme büyük ölçüde hisse senedi fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı.

Ayrıca, dolar kurundaki düşüş de hisse senedi fiyatlarının dolar cinsinden Türk Lirası'na göre daha hızlı büyümesine neden oldu. Yabancılar son iki ayda İMKB'de 110 milyon dolarlık da net alış gerçekleştirdiler.

11.3 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM

Bu arada yabancı yatırımcıların bu yılın ilk 11 ayında İMKB'deki hisse senedi alım satımlarının toplam tutarı ise 11 milyar 284 milyon dolarda kaldı. Bu rakam işlem hacminin geçen yılın eş dönemine göre yüzde 64.4 oranında azaldığını gösteriyor.

Yabancılar ocak-kasım döneminde İMKB'de 5 milyar 845.7 milyon dolarlık hisse senedi , 5 milyar 438.6 milyon dolarlık da satış işlemi yaptılar. Bu işlemler net 407.1 milyon dolarlık alımla sonuçlandı. Bu net alıma rağmen yabancı yatırımcılar İMKB'de 407.1 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!