Yabancıları da kendimize benzettik

Güncelleme Tarihi:

Yabancıları da kendimize benzettik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda geçen hafta, yabancıların kazanç hanesine yazıldı. Yabancılar, hem borsada, hem bono piyasasında kârları cebe indirdiler.

Bono piyasasında geçen hafta faizler yüzde 100 seviyesinden yüzde 90'a kadar geriledi. Oranların hızlı düşüşünde, Hazine'nin önceden 356 gün olarak açıkladığı bugünkü bono ihalesinin vadesini beklenmedik bir şekilde kısaltarak 111 güne indirmesi etkili oldu. Hazine'nin vade operasyonu, hesapları alt üst olan bankacıları çileden çıkardı.

Vade operasyonu yüzünden Hazine ile bankacılar arasında söz düellosu yaşanırken, yabancılar faizlerde şok düşüş fırsatını değerlendirmekte gecikmediler. Böylece Hazine'nin vade operasyonu yabancılara yaradı.

Hafta içinde yüzde 90'a kadar gerileyen oranlar, yabancıların kâr amaçlı satışları ile hafta sonunda tekrar yüzde 97-98'e kadar yükseldi. Bono oranlarının tekrar yükselişe geçmesi, Hazine'nin bugün yapacağı 111 günlük ihalede çok düşüş faizle borçlanma imkanını da ortadan kaldırdı.

Belki, ihale öncesinde faizlerin biraz yükselmesi bugünkü ihalede 250-300 trilyon lira toplamayı hedefleyen Hazine'nin de işine geliyor olabilir. Keza Hazine'nin vadeyi aniden kısaltmasına kızan bankalar, çok düşük seyreden faizleri de bahane ederek, bugünkü ihaleye katılmayı düşünmüyorlardı.

Bono cephesindeki gelişmelerin bir benzeri de geçen hafta borsada yaşandı. Borsada geçen hafta yükseliş hız kesti. Eylül başından bu yana sürekli tırmanan borsanın geçen haftayı sadece 1.7 primle kapaması, yorgunluk belirtileri olarak nitelendiriliyor. Borsanın geçen hafta hız kesmesinin ardında biraz da yabancıların olduğuna dikkat çekiliyor.

AZ ZAMANDA ÇOK PARA

Genelde yerli yatırımcıların borsaya, az zamanda çok para kazanmak için girdikleri bilinir. Bugüne kadar yabancı yatırımcıların ise orta ve uzun vadeli yatırımlar yaptığı bir gerçek. Fakat yabancılarla ilgili olarak son günlerde duyduklarımız, bu gerçeğin biraz değişmeye başladığını gösteriyor.

Söylenenlere göre, yabancılar da artık borsada Türkler gibi kısa vadeli işlem yapmaya başlamışlar. Ağustos ayında girdikleri hisselerde büyük kârları yakalayan yabancılar, artık vade gözetmeksizin satışa geçiyorlarmış.

Geçen hafta, yabancıların ve büyük spekülatörlerin küçük çapta böyle bir operasyon gerçekleştirdiklerine dikkat çekiliyor. Keza endeks 2000 puandayken seyirci durumunda olan repocu ve dövizci yatırımcılarımız, endeks 3 bin 500 puana dayandıktan sonra, çok para kazanmak için borsaya koşmaya başladılar.

Herhalde satış tarafında olanların istediği de buydu.. Aksi taktirde, satacak kimse bulamayacakları için kazançları sadece kağıt üzerinde kalırdı.

Aslında, yerli yatırımcılar ile yabancılar arasındaki en büyük fark, zamanlama hesabında yatıyor. Yabancılar, hisseleri hep ucuza alıp iyi karlarla satmışlardır. Yerli yatırımcılar ise bunun tam tersini yapıp, yabancıların elindeki hisselerin pahalı müşterileri olmuşlardır.

Türkleşen yabancıların bu operasyonlarının iyi tarafı, kazandıkları parayı tekrar İMKB'de başka bir hisseye yatırıyor olmaları. Olumlu sayılabilecek bir gelişme de, yabancıların yerli yatırımcılar kadar hızlı hisse değiştirmemeleri ve en önemlisi de yabancı büyük fonların bu satış dalgasının içinde olmaması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!