Yabancılar ve bono faizi borsayı düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar ve bono faizi borsayı düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Borsada kan kaybı sürüyor. Haftaya düşüşle başlayan ve önceki gün yüzde 5 civarında gerileyen borsa, dün de yüzde 2.5 oranında düştü. Borsa endeksi, 70 puan kayıpla 2 bin 777 puandan kapandı. Endeks ikinci seansta birara yüzde 7'den fazla gerileyerek, direnç noktası olarak görülen 2 bin 700 puanın da altına indi. Fakat seans sonuna doğru gelen tepki alımları ile toparlanarak tekrar bu sınırın üzerine çıktı. Dünkü düşüşte faiz oranlarındaki yükselmenin yanısıra, bir süredir beklemede olan yabancıların da belli hisselerde satışlarının etkili olduğu konuşuluyor.

Özellikle kamu hisselerinde bir kaç gündür süren satışların dün de devam etmesi endeksteki düşüşü hızlandırdı. Fakat sadece kamu hisselerindeki satışlar değil, genel olarak borsada düşüş için neden o kadar çok ki.. En küçük bir olumsuz bir haberi bile mevcut koşullarda borsa aleyhine kullanmak mümkün.

Kriz çok uzakta, Uzakdoğu'daydı. Şimdi yakınımızda, sınırımızda patladı. Körfez krizi piyasaları tedirgin etmeye yetiyor. Yüksek enflasyon, erken seçim tartışmaları ise ileriye dönük olumlu beklentileri iyice azaltan nedenler olarak gösterilebilir.

Ocak ayında beklenilenin üzerinde çıkan enflasyonu, bizzat Başbakan Mesut Yılmaz'ın bu yıl düşüremeyeceklerini açıklaması ise ara neden olarak gösterilebilir. Yılmaz, bu vahim açıklamasını, hedeflerimizi tutturmaya çalışacağız diyerek düzeltmeye çalışsa da piyasalarda mesaj alındı.

Körfez'de tırmanan gerginlik sadece borsayı değil döviz ve faiz cephesini de etkiliyor. Bankacılar, kritik bir dönemde bulunulduğunu belirterek, ‘‘Faizler yüksek ve devalüasyon beklentisi var. Bu yüzden dövize olan talep biraz daha devam eder’’ diyorlar.

Merkez Bankası dövize olan talebi krımka için dün üç kez piyasalara dolar satarak müdahale etti.

FAİZ YÜZDE 141

Körfez krizinin yanısıra, Hazine'nin dün yaptığı 98 günlük bono ihalesinde yükselen faizler de borsada düşüşte etkili oldu. Hazine dünkü ihalesinde nominal 522.3 trilyon liralık satış gerçekleştirirken, stopajlı bileşik faiz yüzde 141.14 oldu.

Toplam 719 trilyon liralık teklifin geldiği 98 günlük ihalede, stopajsız bileşik faiz ise yüzde 128.9 oldu. Hazine'nin en son 19 ocakta yaptığı altı aylık bono ihalesinde stopajsız bileşik faiz yüzde 119.99 olmuştu. İhale sonrası 98 günlük bonoların oranları ikin elde yüzde 130'un da üzerine çıktı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!