Yabancılar TSE'ye ateş püskürüyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar TSEye ateş püskürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2001 13:24

MHP'nin kontrolündeki Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye'deki bürokratik engellerden sürekli yakınan yabancı yatırımcıların şikayetlerinin hedefi haline geldi.

Financial Times gazetesi, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki ticaret duvarları ve bürokratik engellere ilişkin şikayetlerini yansıtırken bu yöndeki yakınmaların IMF'nin Türkiye'ye ek 10 milyar dolarlık kaynak sağlamasının hemen öncesi önemli ölçüde arttığına dikkat çekti.

YASED Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman'ın açıklamalarına yer verilen yazıda, Dernek üyesi yabancı şirketlerin bürokratik engellerin hafifletilmesi konusundaki umutlarını IMF ile yapılacak üç yıllık anlaşmaya bağladıkları belirtildi.

Financial Times gazetesi, yabancı yatırımcıların şikayetlerinin yeni hedefinin TSE olduğunu belirtirken de "TSE, ekonomiden pek anlamadığı düşünülen aşırı milliyetçi koalisyon ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'nin kontrolü altında iken saldırılara hedef haline geldi" değerlendirmesini yaptı.

TSE'nin zamanı geçmiş kulları öne sürerek ithalatı uzun bir prosedüre tabii tuttuğunu, test edilmek üzere TSE'ye götürülen bazı ithal malların zarar gördüğü iddiasına yer verilen yazıda Arıman'ın "Yüzlerce şirket bu tür sorunla karşı karşıya ve sadece yabancı şirketler değil yatırım amacıyla makina ve ekipman ithal eden Türk şirketleri de. TSE tarif dışı duvarları yaratan bir makina gibi" sözlerine yer verildi.

Financial Times, Türk yetkililerinin AB'ye standartlar sorununun TBMM'nin Ocak ayında AB standartlarını tanıyan bir yasa tasarısını kabul etmesiyle çözüleceğini belirttiklerini ancak bazıların bundan emin olmadığını da öne sürdü.

Yabancı yatırımları kolaylaştırmak amacıyla Türk hükümetince hazırlanan yasa tasarısının Dünya Bankası tarafından yeterli bulunmadığına işaret edilen yazıda bu yasa tasarısını gözden geçirme çalışmalarına başlandığı ancak yasanın IMF'ye geçen hafta sunulan niyet mektubunda taahhüt edildiği gibi Ocak ortasına kadar Parlamento'dan geçme olasılığının az olduğu öne sürüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!