Yabancı yatırımcılar için 5 yıl vergi tatili olsun

Güncelleme Tarihi:

Yabancı yatırımcılar için 5 yıl vergi tatili olsun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2001 01:57

Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Faruk Yöneyman, Türkiye’ye yabancı sermaye gelmemesinin çok derin sebepleri olduğunu ve birkaç kanun değiştirerek bu porblemin çözümlenemeyeceğini söyledi.

Yöneyman, yabancı sermayenin gelmesini sağlamak için, yabancı yatırımlara 5 yıllık bir vergi tatili getirilmesini önerdi.

Yöneyman, Hükümetin ‘‘Evet biz yabancı yatırımcıyı çekmek istiyoruz, bunu için şunları yapacağız’’ şeklinde çok açık bir politikası olmadığını savundu. Mevcut hükümet döneminde ülkede yatırım yapmış yabancı sermayenin şikayetlerinin de arttığını belirten Yöneyman ‘‘Biz hükümete yabancı sermayenin nasıl geleceğini anlatmaya hazırız. Borç para aramak yerine bu konuya eğilirlerse hem kendileri hem de ülke kárlı çıkar. Herşeyden önce yabancı sermaye bu ülkeye kan emmeye gelmiyor. Siz politikanızı belirler, kurallar koyar, kontrol edebilirsiniz. Dünyada hiçbir ülkede yüzde 100 serbest yabancı sermaye yoktur. Bunu biz de biliyoruz. Ancak Nokia'nın neden Macaristan'ı seçtiğini, kullandığımız birçok şeyin neden başka ülkelerde üretildiğini artık kendimize sormalıyız. Treni kaçırıyoruz. Dünya bir resesyona girebilir. Kısa sürede politikaları açık seçik olarak ortaya koymak gerekiyor’’ dedi.

Yabancı yatırımların önündeki engelleri ‘‘siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, hukuk ve adalet sistemi yetersizliği, mevzuat eksiklikleri ve uygulamalar, bürokrasi ve Türkiye‘nin yabancı yatırımlar konusundaki tanıtım eksikliği’’ olarak sıralayan Yöneyman, son dönemlerde ortaya çıkan yeni olumsuzlukları da şöyle anlattı: ‘‘En büyük sorun gümrük dışı engellemelerde ortaya konulmakta. Bunların da, kaynağına baktımızda genellikle tarım ve sanayi bakanlığının uygulamalarıyla ortaya çıktığını görüyoruz. Bunun dışında kriz olumsuz bir etki yaptı. Ayrıca ülkemizde yabancı aleyhtarlığının da arttığını söyleyebiliriz. Bütün bunlara ek olarak 11 Eylül ile birlikte dünyada bir ekonomik ve siyasi kriz yaşanıyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!