Yabancı uyruklulara kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Yabancı uyruklulara kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2011 13:20

Anayasa Mahkemesi, Tapu Kanunu'nun yabancıların taşınmaz mal edinmesini düzenleyen bazı hükümlerini iptal etti.

CHP, 5782 sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1. maddesiyle 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilen 7. fıkrasının ikinci ve üçüncü cümlelerinin, 2. maddesiyle yeniden düzenlenen 2644 sayılı Kanun'un 36. maddesinin 1. fıkrasının birinci ve ikinci cümlelerinin ve 3. maddesiyle 2644 sayılı Kanun'a eklenen Geçici 3. maddenin 2. fıkrasının iptalini ve yürürlüğünün durdurulmasını istemişti.

Başvuruyu esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, 2644 sayılı Tapu Kanun'a eklenen geçici 3. maddenin 2. fıkrasını Anayasa'ya aykırı bularak, iptal etti.
İptal edilen yasa metni, “Yabancı uyruklu gerçek kişilerin merkez ilçe ve ilçeler bazında edinebilecekleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikte ayni hakların miktarı tespit edilinceye kadar geçecek süre içinde, yabancı uyruklu gerçek kişiler bu Kanunun 35. maddesi hükümlerine göre taşınmaz ve sınırlı ayni hakları edinebilirler” hükmünü içeriyor.

İptal edilen hükümde yer alan 35. maddede ise “Yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılıp tescil edilen taşınmazları edinebilirler. Sınırlı ayni hak tesis edilmesinde de aynı koşullar aranır. Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü iki buçuk hektarı geçemez” ifadeleri yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!