Yabancı sermayeyi çekmek Yüce Divan'lık suç olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Yabancı sermayeyi çekmek Yüce Divanlık suç olur mu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz ile Sanayi eski Bakanı Yalım Erez'in, ‘‘SEKA arazisini Ford Otomotiv'e bedelsiz verdikleri’’ iddiasıyla Yüce Divan'a sevki kararı, iş dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. İşadamları, ‘‘Türkiye'ye yabancı sermaye çekme çabası, Yüce Divan'lık suç olur mu? Yabancı sermayeyi çekmek için arsa, enerji teşviki gerekli’’ dediler.

İŞ DÜNYASI, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun İzmit'te ‘‘SEKA arazisini Ford Otomotiv'e bedelsiz vererek’’ görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ile eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'in Yüce Divan'a sevk kararını tartışıyor.

Devletin büyük yatırım yapanlara bu tür kolaylıkların gösterilmesi gerektiğine işaret eden işdünyası, bütün dünyada üretim ve yatırımın teşvik edildiğini hatırlatıyor. İşdünyası, Ford'un kuracağı fabrikanın yaratacağı istihdamın ve gerçekleştireceği ihracatın büyüklüğünün de altını çiziyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, ‘‘Başka şeyleri örtbas etmek mi istiyorlar?’’ dedi. Ford arazisinin tahsisi nedeniyle eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Sanayi Bakanı Erez'in Yüce Divan'a sevki kararıyla ilgili olarak, ‘‘Türkiye'de bir tek yabancı sermayeye yatırım için verilen destek mi Yüce Divan'lık oluyor. Yüce Divan'a gitmesi gereken bir sürü mesele varken bu konunun gündeme gelmesi acaba baska şeyleri örtbas mı etmek istiyorlar sorusunu gündeme getiriyor’’ diye konuştu. Türkiye'nin yabancı sermayeye ihtiyacı olduğunu belirten Yıldırım, yatırım yapacak yabancı sermayeli kuruluşlara enerji, arsa ve teşvik desteği verilmesinin doğal olduğunu söyledi. Yıldırım, ‘‘Eğer Türkiye yabancı yatırımlara destek olmazsa, başka ülkeler yabancı sermaye çekmede daha öne geçer. Bu olay Koç meselesi, Ford meselesi değil. Yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilmesi meselesi’’ dedi.

Japon otomobili Honda'yı Türkiye'deki üreten Anadolu Grubu'nun İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ‘‘Devlet büyük yatırım yapanlara bu tür kolaylıkları göstermelidir’’ dedi. Siyasilerin ülkedeki istikrarı bozacak eski hesaplaşmalardan uzak durmalarında fayda olduğunu belirten Tuncay Özilhan, siyasi ve ekonomik istikrarı olumsuz etkileyecek bu tür gelişmeleri yadırgadığını söyledi.

ÜRETİME ENGEL OLMAMALI

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan da, SEKA arazisini Ford Otomotiv'e bedelsiz vererek görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle Yüce Divan'a sevkini ‘‘Kaş yapalım derken, göz çıkarmayalım’’ şeklinde yorumladı. Çağlayan, son kararı Meclis Genel Murulu'nun vereceğini hatırlatarak, ‘‘Burada siyasi çekişme var. İnşallah bu siyasi çekişme hükümet sorunu olarak bize yansımaz’’ dedi. Çağlayan şöyle devam etti: ‘‘Burada sözkonusu olan ince nokta iyi düşünülmeli. Mesut Yılmaz on kere aynı şeyi yapardım diyor. Kararının doğruluğunda ısrarlı. Bu olayda uygulamada ben de fazla kusur görmüyorum şahsenn. Ama uygulama usulünde ve esaslarında eksiklik olabilir. Amaç olarak üretim ve yatırım var. Bütün gelişmiş ülkeler üretim ve yatırımın önündeki engeli ortadan kaldırıyor. Böyle bir ortamda Türkiye'de büyük bir fabrika kuracak olması doğru. Ama usul ve esaslarda yanlışlık varsa bilemem, hukuğu elden bırakmamak gerek. Arazi tahsisi için biraz daha yumuşak bir yol izlenebilirdi, belki SEKA için başka yatırımcılara da sorulabilirdi.’’

Mehmet Yıldırım

Yabancı sermayeye destek vermek suç olur mu? Başka işleri örtbas etmek için mi böyle yapıyorlar.

Zafer Çağlayan

Kaş yapalım derken göz çıkarmamak lazım. Ford arazisi olayında ben bir kusur görmüyorum.

Tuncay Özilhan

Devlet büyük yatırımlar yapanlara bu tür kolaylıklar göstermeli. Eski hesaplaşmayı bırakalım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!