Yabancı sermaye esasları belirlendi

Güncelleme Tarihi:

Yabancı sermaye esasları belirlendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının arkasındaki itici güç olan sınır aşırı şirket birleşme ve satın almalardan Türkiye'nin daha fazla pay alması için, bu tip taleplerin değerlendirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar belirlendi
Haberin Devamı

Bu arada, tüm dünyada artış trendi gösteren doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının arkasındaki itici gücün, "sınır aşırı şirket birleşme ve satın almalardan" kaynaklandığı bildirildi.

Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı'nın, "Yabancı sermaye çerçeve kararının uygulanmasına ilişkin genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Genelgede, uluslararası üretimde son 10 yıldır gerçekleşen büyümenin, yeni yatırımlardan ziyade sınır aşırı şirket birleşme ve satın almalardan kaynaklandığının gözlemlendiği belirtildi. Genelgede şöyle denildi:

"Dünya genelinde, sınır aşırı bu faaliyetlerin doğrudan yabancı sermaye yatırımları içinde payı 1995'lerde yüzde 55'den günümüzde yüzde 90'lere yükselmiştir. Rakamlarda göstermektedir ki, tüm dünyada artış trendi gösteren doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının arkasındaki itici güç, sınır aşırı şirket ve birleşme ve satın almalarıdır."

Yeni eğilimlerden, Türkiye'nin daha fazla pay almasını teminen bu tip taleplerin değerlendirilmesinde uygulanacak usul ve esasların belirleme gereğinin duyulduğu ifade edilen genelgede, bu çerçevede, yabancı ülkelerde kurulu şirketlerin hisse senetlerinin yabancı tüzel kişiler tarafından yabancı ortak sermaye payı olarak konulması halinin, Yabancı Sermaye Çerçeve Kararı'nın ilgili maddesi kapsamında değerlendirilmesinin uygun görüldüğü kaydedildi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!