Yabancı da terk etmedi

Güncelleme Tarihi:

Yabancı da terk etmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2016 21:34

Türk halkının 9 milyar dolarlık dövizini bozdurarak piyasalardaki darbeyi de önlemesi sonrası gözler yabancı yatırımcılara çevrildi. Ancak darbe girişimi sonrası ilk haftada yabancıların hisse senedi ve tahvil satışlarında korkulan olmadı. Yabancılar 460.1 milyon dolarlık satışla pozisyonlarını korurken, bu satış AK Parti olağanüstü genel kurulunun tartışıldığı 6 Mayıs haftasının bile gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

DARBE girişimi ilk 2 gün piyasalarda dalgalanma yaratırken borsada yaşanan kayıplar dikkat çekmişti. Bu süreç sonrası yabancı yatırımcıların hareketi merak ediliyordu. İşte bu merakı Merkez Bankası’nın, 22 Temmuz itibariyle yabancıların hisse senedi ve tahvildeki hareketini açıklayan veriler giderdi. Verilere göre yabancı 18 Temmuz-22 Temmuz arasında 220.5 milyon dolarlık hisse senedi, 239.6 milyon dolarlık da devlet tahvil bonolarında satışı yaptı. Yabancının bu satışları yoğun bir panik havası yaşanmadığının kanıtı, çünkü yıl içinde bu satışların çok daha yükseği yaşanmıştı.

6 MAYIS’I GEÇEMEDİ

En yüksek satış 6 Mayıs haftasında oldu. O haftaya AK Parti olağanüstü genel kurulu ve Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı bırakması tartışmaları ile Amerikan, Japon ve Avrupa merkez bankalarının ‘hareketsiz’liği damga vurmuştu. 6 Mayıs haftasında yabancı 298.3 milyon dolar hisse senedi, 182.6 milyon dolarlık da bono satışı yapmıştı. Toplam satış 480.9 milyon doları bulmuştu. Darbe girişimi sonrası haftaya yakın diğer satış haftası ise İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma oylamasından (Brexit) önceki günlerde. 17 Haziran haftası 188.8 milyon dolarlık hisse senedi, 264.6 milyon dolarlık da bono satışı var. Yani yabancının darbe girişimine tepkisi olağanüstü genel kurul kararından daha yumuşak oldu.

Haberin Devamı

POZİSYONUNU KORUDU

Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Balcı, başarısız darbe girişiminden hemen sonraki haftada yabancı satışlarının sınırlı kaldığı görüldüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu: “Hisse senetlerinde 220 milyon dolar, devlet tahvil bonolarında 239 milyon dolar, özel sektör tahvil bonolarında ise 61 milyon dolarlık çıkışlar görülüyor. Yabancıların hisse senetlerindeki toplam stoklarının piyasa değerinin 37 milyar dolar, devlet iç borçlanma senetlerinde ise 34 milyar dolar olduğunu dikkate aldığımızda bu durum yurtdışı yerleşik yatırımcıların Türk sermaye piyasalarındaki pozisyonlarını korumaya devam ettiğini gösteriyor.”

VATANDAŞTAN REKOR SATIŞ

Vatandaşların yabancı para mevduat ve fonları geçen hafta veri tarihinin en yüksek azalışını yaşadı. Mevduatlar 8.7 milyar dolar gerileyerek 148.8 milyar dolara indi. Merkez Bankası verilerine göre, 15 Temmuz ile biten haftada 157.52 milyar dolar ile neredeyse tarihi rekorda olan vatandaşların yabancı para mevduat ve fonları geçen hafta itibarıyla 148.8 milyar dolara geriledi. Kurumsal ve bireysel lokal yatırımcıların döviz satışları böylece 2005’in son haftasından beri açıklanan veri tarihinin en büyük düşüşünü göstermiş oldu.

Haberin Devamı

ŞİMŞEK KONUŞTU ENDİŞE KALMADI

ALAN Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk satışın korkutucu olmadığını hatta bu hafta piyasadaki normalleşme adımları da göz önünde bulundurulduğuna endişeye mahal verilmemesi gerektiği kanaatinde olduğunu vurguladı. Öztürk “Girişim sonrasında Mehmet Şimşek’in yabancı yatırımcı ile düzenlediği telekonferanslar da etkili oldu. Kendilerinin hızlı aksiyon almasının meyvelerini verdiğini düşünüyorum. Bundan sonrası için ise piyasalarda normalleşme emareleri dikkat çekiyor. Borsada yükseliş trendine geri dönüldüğünü söylemek için henüz erken, ancak geçtiğimiz haftaki değer kayıplarının telafi çabası net şekilde görülebiliyor. Ancak ülke olarak zor bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde algının halen hassas olmasından dolayı fiyat hareketlerine temkinli yaklaşmakta fayda var” dedi. 

Haberin Devamı

YABANCI ÇIKIŞI KISITLI KALDI

GEDİK Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral İlhan Karayazıcı da çıkışın kısıtlı kaldığını ve ağırlıklı pozisyonların korunduğunu vurguladı. Karayazıcı “Bunda ekonomi yönetiminin pro-aktif çabası, Türkiye’nin bu tür şoklara karşı en güçlü yanı olan bütçe dengesinin varlığı ve dış iklimin pozitif seyri etkili oldu. Temmuzda bize benzer ülkelerde borsalar yüzde 6 değer kazandı. Borsa İstanbul yüzde 1.5 kayıpta. Yurtiçi şartlardaki gelişimin hisse senedi fiyatlarına pozitif yansıması için alanımız var. Döviz cephesinde de benzer ülkelerde dolar yüzde 1 değer kazandı, Türkiye’de yüzde 4.8 yükseldi. Yurtiçi şartlardaki normalleşme ile bu makasın bir bölümü kapanabilir ve dolarda 2.91-2.92 bandı test edilebilir” dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!