WSJ: Türkiye’nin faiz ‘kumarı’ tutabilir

Güncelleme Tarihi:

WSJ: Türkiye’nin faiz ‘kumarı’ tutabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 00:00

Wall Street Journal, geçen yıl gelişen pazarlarda merkez bankalarının faiz artırımına giderek sıcak para akışını kontrol etmeleri ve ulusal döviz kurlarını desteklemelerine rağmen Türkiye’de Merkez Bankası’nın izlediği daha az geleneksel faiz politikasının olumlu etki gösterdiğini yazdı.

‘Türkiye’nin faiz kumarı tutabilir’ başlığı ile verilen haberde, yapılan eleştrilere rağmen, Türkiye’de Merkez Bankası’nın ateşle oynadığı yorumu yapıldı. Haberde Durmuş Yılmaz yönetimindeki Merkez Bankası’nın diğer ülkelerin merkez bankalarından farklı bir yöne gittiği belirtilerek şu ifadeler yer aldı: “Faizleri düşürdü, böylelikle zayıf TL’yi destekledi. Kredilerin aşırı ısınma etkilerini azaltmak için öncelikli bir silah olan bankanın rezerv ihtiyacına yöneldi. Merkez Bankası, gösterge faizini değiştirmeyerek yüzde 6.25’te bıraktı. Bu birbirini izleyen bir dizi faiz indiriminin ardından tüm zamanların en düşük seviyelerine ulaşan faiz ile Türkiye’nin izlediği stratejinin en azından şimdilik tuttuğunu gösteren deliller var.”

Türkiye’nin izlediği stratejinin gelişen pazarların merkez bankaları için bir model olabileceğinin de belirtildiğ haberde şöyle denildi: “Hatta Türkiye bir muamma ile uğraşan gelişen pazarların merkez bankaları için bir model olabilir. Örneğin hızlı sıcak para akışını fazla cazip etmeden enflasyon ile nasıl mücadele edilebilir konusunda.” Sonuç olarak TL’nin dolar karşısında yüzde 3 değer kaybettiği bilgisine yer verilen haberde, bunun sıcak para girişlerinin faiz indirimlerinin sonucunda azalmasının bir işareti olarak değerlendirilebileceği kaydedildi.

Brezilya deneyebilir

Türkiye’nin yaklaşımını riskli ve merkez bankasının kredibilitesini tehlikeye sokan bir strateji olduğu ifade edilen haberde Capital Economics Analisti Neil Shearing’in şu görüşlerine yer verildi: “Türkiye’ye yapı olarak benzeyen ülkeler bu yöntemi deneyip kendileri görebilirler. Örneğin hammadde bazlı ekonomisine rağmen Türkiye ile bazı benzerlikle gösteren Brezilya bunu deneyebilir. Yüksek reel faiz veren Brezilya’nın bir gözü kesinlikle Türkiye’de olmalı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!