Wall Street isyanı devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Wall Street isyanı devam ediyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 13:37

ABD’de ekonomik kriz ve işsizliğe karşı binlerce kişinin girişimiyle üçüncü haftasına giren protesto gösterileri dün de sürdü.

Haberin Devamı

Ãœlke genelinde yayılan protestoların ilk baÅŸladığı yer olan New York’ta, Amerikan borsasının iÅŸlem gördüğü Wall Street yakınındaki Zuccoti Parkı’nda kamp kuran ve günlerdir burada geceleyen protestocular ile polis arasında yine arbede çıkarken 5 kiÅŸi gözaltına alındı. ABD’de ekonomik kriz ve iÅŸsizliÄŸe karşı binlerce kiÅŸinin giriÅŸimiyle üçüncü haftasına giren protesto gösterileri dün de sürdü.   Â

Ülke genelinde adım adım yayılan protestoların ilk başladığı yer olan New York’ta, Amerikan borsasının işlem gördüğü Wall Street yakınındaki Zuccoti Parkı’nda kamp kuran ve yaklaşık üç haftadır burada geceleyen protestocular ile polis arasında yine arbede yaşandı, beş kişi gözaltına alındı. New York’ta üçüncü haftasına giren ve kentin ünlü finans caddesi Wall Street’te yoğunlaşan protesto gösteriler ve polis tarafından gözaltına alınmalar dün de sürdü. İki bini aşkın kişinin, yağmurlukları, çadırları ve uyku tulumları ile kendilerine kamp alanı seçtikleri Wall Street bitişiğindeki Zuccoti Park’ı dolduran göstericiler, burada bir yandan dans edip şarkı söyledi, bir yandan da Amerikalıların yüzde 99’unun çıkarlarını yüzde 1’lik azınlığa karşı koruduklarını belirterek bu görüşü savunan sloganlar atıp, pankartlar taşıdı. Protestocular, daha sonra kapitalist sistem, işsizlik, ekonomik ve toplumsal eşitsizlik gibi sorunlara tepkilerini göstermek için ’zombi’ giysi ve makyajlarıyla Wall Street çevresinde yürüyüş yaptı.

Geçen hafta sonu Brooklyn Köprüsü’nü trafiğe kapama girişiminde bulundukları gerekçesiyle 700 kişinin gözaltına alındığı ve polisin sert müdahalede bulunduğu protestoculardan 2’si genç kız 5 kişi kaldırımda yaya geçişine engel oldukları gerekçesiyle gözaltına aldı. Polisin gözaltına alma girişimleri sırasında, protestocular ile polis arasında arbede oldu.

Haberin Devamı

AMERÄ°KAN BAHARI

Amerikan pop müziğinin kıdemli ve önde gelen isimlerinden, ’Peter, Paul ve Mary’ grubu üyesi Peter Yarrow , kızı Bethany Yarrow ve müzisyen arkadaşlarıyla göstericilere destek verdi. Peter Yarrow, gitar calip, protesto şarkıları söyledi. ’Amerikan Baharı’ diye de adlandırılan Wall Street isyanına destek vermek için iki gündür Zuccoti Park’ta sabahlayan Kathleen Cash, gösteriyi destekleme gerekçesini DHA’ya ’Amerikan ekonomik sisteminde eşitsizlik ve adaletsizliğe karşı duyulan bir tepki var. Öğrenciler zor durumda, insanlar işlerini kaybediyor, sosyal harcamalar bütçesinde kesintiler oluyor. Bunlara dikkat çekmenin başka bir yolu yok, 11 Eylül’den beri New York Amerikan aktivistleri için bir korku kenti oldu, simdi onu geri almak istiyoruz’ diye anlattı. Wall Street isyanına katılmak için Philadelphia’dan New York’a gelen ve üç gecedir parkta kalan Storm Shimp de, ’Uğruna mücadele verdikleri her şey için kendilerini destekliyorum. Geri döndüğümde, burada olanları ve öğrendiklerimi insanlara anlatıp, onların da Wall Street’in işgal edilmesine destek olmalarını sağlamak istiyorum’ dedi.

Gitarı ve şarkıları ile göstericilere destek veren ve kendisi de üç gecedir protestoların merkezi haline gelen Zuccoti Parkı’nda kalan Amerikalı ünlü folk sarkıcısı Peter Yarrow da DHA’ya yaptığı açıklamada, isteklerinin çok basit bir şey olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"’Biz hakkaniyet istiyoruz, ülkemizin adalet ve özgürlüğü herkes için geçerli sayan bir ülke olmasını istiyoruz, çoğunluk insanların hiç bir şeyi yokken, küçük bir azınlığın her şeye sahip olmasını istemiyoruz. Ekonomik eşitlik, adalet istiyoruz, ABD’nin ilkelerine bağlı yaşamasını istiyoruz. Biz Amerikan karşıtı değiliz, kendimiz Amerikanız. Buradan Türkiye’de aynı şeyleri isteyen insanlara da elimizi uzatıyoruz. Bu mücadele, değişik sekilerde her yerde var, kalbimiz onlarla, hepimiz kardeşiz. Sevgiyle, şarkılarla birlikteyiz bunu yapmayı sürdürürsek de galip geleceğiz."

Wall Street isyancıları, zombi giysili ve makyajlı göstericilerin başı çektiği yürüyüşte, New York’un finans merkezi Wall Street çevresinde de protesto yürüyüşü yaptı. Yürüyüş sırasında, New York polisinin, finans merkezinin simgesi haline gelen bronz boğa heykelinin çevresini bariyerlerle çevirmesi ve heykel başında bazı polislerin nöbet tuttuğu görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!