Wal-Mart ABD'nin en büyüğü oluyor

Güncelleme Tarihi:

Wal-Mart ABDnin en büyüğü oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:06

Wal-Mart perakende satış mağazaları zincirinin, Exxon'u devirerek, Nisan'da yayınlanacak ‘‘Fortune 500’’ listesindeki dev şirketler arasında bir numaraya yerleşmesi bekleniyor.

İlk Wal-Mart mağazası, 40 yıl önce ve Samuel Moore Walton tarafından Arkansas Eyaleti'nin Rogers kentinde açıldı. Bugün, artık, Asya, Latin Amerika ve Avrupa'ya kadar uzanan şirketin, toplam 4,150 mağazası bulunuyor.

Wal-Mart mağazalarında, tüketicilere her ürün indirimli fiyatlarla sunuluyor. Samuel Moore Walton, Arkansas'taki ilk mağazasını açtığında, ticari felsefesini şöyle dile getirmişti: ‘‘Halka satacağımız ürünleri mümkün olan en düşük fiyatla alıp, bu tasarrufları tüketicilere yansıtmalıyız.’’

Wal-Mart'ın 2001 mali yılı toplam gelirinin 220 milyar dolar olması bekleniyor. Wal-Mart, bu rakamla, 2001 yılı toplam geliri 212.9 milyar dolar olan dünya devi petrol şirketi Exxon'u ‘‘Fortune 500’’ listesinde iki numaraya itecek. Wal-Mart'ın listede bir numaraya çıkmasında ABD ekonomisinde yaşanan durgunluğun da rol oynadığı ifade edildi. Wal-Mart son on yıldır her yıl yüzde on oranında bir büyüme sergiliyor. Wal-Mart'ın gösterdiği başarı, rakiplerini de fiyatlarını düşük tutmaya zorluyor. Fortune 500 listesinde, bu yıl, Wal-Mart ve Exxon'un ardından General Motors Corp., Ford Motor ve General Electric'in 3, 4 ve 5. sıralara yerleşmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!