VOB Koreli yatırımcıların peşinde

Güncelleme Tarihi:

VOB Koreli yatırımcıların peşinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 11:07

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) internet sitesinin, Güney Koreli yatırımcıyı çekebilmek amacıyla Kore diline çevrileceği bildirildi.

Haberin Devamı

VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, opsiyon sözleşmelerinin devreye girmesiyle ihracatçı ve ithalatçıların kaybetme riski olmadan kura karşı kendilerini koruma imkanına kavuşacaklarını, sözleşmelerin devreye girmesi halinde işlem hacminin önemli ölçüde artmasını beklediklerini söyledi.

VOB'un bir süredir hazırlıklarını yürüttüğü ve SPK'ya resmen başvurusunu yaptığı opsiyon sözleşmeleriyle ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Genel Müdür Dönmez, vadeli işlem sözleşmelerinin özellikle ithalatçı ve ihracatçı için dövizden kaynaklanan risklerden korunma imkanı verdiğini, ancak bu kontratlarda alınan pozisyonlardan zarar etme ihtimalinin de bulunduğunu, opsiyon sözleşmelerinde ise risk yönetimi amacıyla opsiyon sözleşmesi alanlar için zarar riskinin sadece yatırılan primle sınırlı olması nedeniyle büyük ilgi beklediklerini ifade etti.

Opsiyonun, kasko sigortası ile benzer işlevlerinin bulunduğunu, kullanıcıların döviz veya hisse senetlerinin düşüş ya da çıkışlarına karşı belli bir fiyattan alım ya da satım hakkı alarak kendilerini koruyabileceğini anlatan Dönmez, kaybın sadece ödenen risk primi olacağını ancak karlılıkta bir sınırın bulunmadığını kaydetti.
Dönmez, ithalatçı ve ihracatçının yanında İMKB gibi spot piyasalardaki yatırımcıların da opsiyon sözleşmelerine yoğun ilgi göstereceğine inandıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

“Opsiyon sözleşmeleri, İMKB'deki işlem hacmini de artıracaktır. VOB'un 2011 yılında açılması planlanan opsiyon sözleşmelerinin de katkısıyla yüzde 40 büyümeyle 600 milyar lira işlem hacmi hedefliyoruz. 2010'da dünya türev borsaları arasında ilk 25'teki yerimizi koruduk. İşleme açacağımız yeni sözleşmelerle birlikte küresel borsalar liginde hızla yukarı çıkacağımızı, özellikle opsiyon işlemlerinin başlamasıyla birlikte reel sektörün VOB'a ilgisinin de artacağını düşünüyorum.”

YENİ YAZILIM GELİŞTİRİLDİ

Opsiyon sözleşmeleri için borsa yazılımını yenilediklerini, kullanıcı dostu bir yazılım geliştirdiklerini, teknik hazırlıklarda sona geldiklerini anlatan Dönmez, opsiyon sözleşmeleri ile birlikte yerli yatırımcının yanında yabancı yatırımcı için de önemli bir yatırım alanı açılacağını, bu kapsamda dünyada en yüksek işlem hacimlerinin gerçekleştiği ülkelere yönelik tanıtım çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

Dönmez, opsiyonda adet bazındaki işlem hacimlerinde 1. sırada olan Güney Kore'deki yatırımcıların Türk piyasalarına çekilmesi için ekim ayında bu ülkeye ziyaret gerçekleştirildiğini, bu kapsamda VOB'un internet sitesini Kore diline çevireceklerini belirtti.Farklı dillerle dünyanın çeşitli bölgelerinden yatırımcıları çekebilmeyi umduklarını sözlerine ekleyen Dönmez, bu kapsamda ABD türev piyasaları düzenleyici otoritesi olan CFTC'nin, VOB-İMKB-30 sözleşmesi için ABD'li yatırımcılara verdiği onay belgesinin (no action letter) önemli bir prestij ve referans sağladığına dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!