Vitamin ve mamalar bakkallara iniyor

Güncelleme Tarihi:

Vitamin ve mamalar bakkallara iniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, üretimden ambalajlamaya, satışa, reklama ve denetime kadar gıda sektörünü belli kurallara bağlayacak ‘‘Türk Gıda Kodeksi’’ üzerindeki çalışmaları son aşamaya geldi. Yeni kodeks, vitaminlerin ve çocuk mamalarının bakkal ve marketlerde de satılabilmesini öngörüyor.

Geçtiğimiz çarşamba günü Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle bir toplantı yapılarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi'ne son şekil verilmeye çalışıldı. Ancak, Sağlık Bakanlığı'nın bazı konulardaki itirazlarının sonuca bağlanamaması üzerinde, anlaşmazlıkların bakanlık müsteşarları düzeyinde tekrar ele alınmasına karar verildi. Bu hafta içinde anlaşmazlıkların sonuca bağlanarak, kodeksin tamamlanması bekleniyor.

Türk Gıda Kodeksi'nin yayımlanmasıyla üretimden, satışa, katkılara, kalıntılara, taşımaya, gıdaların denetimine kadar gıda sektörüne her alanda büyük disiplin getirilecek.

Kodeksle, gıdaların kalite ve hijyenle ilgili özellikleri, katkı maddeleri, aroma maddeleri, pestisit ve veteriner ilacı kalıntıları, gıda bulaşanları, ambalaj ve işaretleme, depolama, taşıma kuralları, numune alma ve analiz metotları ayrı ayrı bölümler halinde düzenleniyor. Bu nedenle kodeks, yaklaşık 220 sayfayı içerecek.

Kodeks yayımlandıktan sonra, ayrıca et ve süt ürünleri, unlu mamüller, şekerli mamüller gibi 13 ana ürün grubundan başlamak üzere, her ürün için ayrı ayrı kodeks çıkarılacak. Bu kapsamda, yaklaşık 400 ürün için kodeks hazırlanacağı belirtildi.

Bir ürünün kodeksinde, o ürün tanımlanarak, üretim özellikleri, katkı maddeleri, içinde bulunabilecek en fazla kalıntı ve bulaşan miktarı, taşıma, depolama ve satış kuralları belirleniyor. Kodeksler yürürlüğe girince, gıda ürünleri için halen uygulanmakta olan standartlar yürürlükten kalkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!