‘Viravira’ demir aldı dünya!

Güncelleme Tarihi:

‘Viravira’ demir aldı dünya
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2018 22:20

Hem saatlik hem de günlük tekne kiralama modelini internet üzerinden pazar yeri modeliyle sunan ‘Viravira’ adındaki girişim, kısa zamanda hızla büyüdü. 3 bin tekne ile Seyşeller’den Akdeniz çanağında yer alan neredeyse tüm Avrupa ülkelerine, çok geniş bir coğrafi alanda hizmet vermeye başladıklarını anlatan girişimin kurucu ortağı Küçüközkan, “Amacımız atıl tekne kapasitesini değerlenmesi” dedi.

Haberin Devamı

YAZ aylarıyla denize açılma vakti geldi. Tekne sahibi olmayanlar için ise en iyi yöntem tekne kiralamak. Tüm seçenekleri, fiyatlarıyla detaylarıyla görmek oldukça zor. Bu sorundan yola çıkan Baran Yıldırım ve Emre Küçüközkan, Viravira adında bir girişim kurdu. Teknelerini saatlik veya günlük kiraya vermek isteyenlerle, bu tekneleri kiralamak isteyenleri bir araya getiren Viravira, kısa sürede dünyadan büyük ilgiyle karşılandı. Girişim 3 bin tekne ile Seyşeller’den Akdeniz çanağında yer alan neredeyse tüm Avrupa ülkelerine, çok geniş bir coğrafi alanda hizmet veriyor.

ATIL KAPASİTE DEĞERLENİYOR
Türkiye’nin tekne turizmi için oldukça elverişli olmasına rağmen insanların denize ve deniz yaşamına ne kadar yabancı olduğunu fark ettiklerini anlatan girişimin kurucu ortağı Küçüközkan, atıl tekne kapasitesinin ciddi bir verimsizlik yarattığını gördüklerini belirtti. 2.5 yıl boyunca bir ön hazırlık yaptıklarını belirten Küçüközkan, “Yurtdışındaki projeleri inceledik. Sektörün dinamiklerini anlayabilmek adına güneye giderek sahayı gözlemledik. Geliştirme süreci tamamlandıktan sonra ekibimize bir diğer kurucumuz olan Aysin Şeker katıldı” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada saatlik ve haftalık tekne kiralama opsiyonlarını birlikte sunan tek online pazaryerinin şu anda Viravira olduğunu ifade eden Küçüközkan, şunları anlattı: “Benzer hizmet sunan rakiplerinden farklı olarak, ödeme de dahil olmak üzere yüzde 100 online rezervasyon sürecine sahip tek platform. Kiracılara, diğer kullanıcılar tarafından girilmiş olan yorumları okuyarak tekneler ve tekne sahipleri hakkında daha fazla bilgi edinme imkanı sunuyoruz. Viravira’yı yerli rakiplerinden ayıran özelliklerinden biri de doğrudan tekne sahiplerine ve charter firmalarına ulaşması ve kiralık tekne bilgisi sunan global hizmet sağlayıcıları kullanmaması. Bu yapı sayesinde müşterilerine daha hesaplı fiyatlar sunabiliyoruz. Rota ekleme, takvim, mesajlaşma ve özelleştirilmiş teklif fonksiyoneliteleri Viravira’yı yerli rakiplerinden ayıran diğer önemli özellikleri.”

Haberin Devamı

Türkiye de dahil olmak üzere 22 ülkede hizmet vermeye başladıklarını sözlerine ekleyen Küçüközkan, “250 farklı lokasyonda, 3 bin tekne ile, Seyşeller’den Akdeniz çanağında yer alan neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde hizmet veriyoruz. Saatlik kiralamalar İstanbul’da gerçekleşirken haftalık mavi yolculuk kiralamaları sahil bölgelerinde yoğunlaşıyor” dedi.

‘Viravira’ demir aldı dünya

HEDEF AKDENİZ’DE LİDERLİK
ÖNCELİKLİ hedeflerinin Akdeniz tekne kiralama sektörünün liderlik olduğunu kaydeden Küçüközkan, “Bu sebeple geçtiğimiz yıl altyapımızı yurt dışına açarak Akdeniz çanağındaki hemen her ülkede hizmet vermeye başladık. 2018 yılında Türk vatandaşlarının Türkiye ve diğer Akdeniz ülkelerindeki kiralamalarına odaklandık, 2019 yılı itibarıyla ise yabancı turistlerin Akdeniz’deki kiralamalarına aracılık etmeyi planlıyoruz. Amacımız doğrudan global arenaya çıkmak” dedi.

Haberin Devamı

KİŞİ BAŞI GÜNLÜK 20-25 EURO
TEKNELERİN kiralama fiyatlarına değinen Küçüközkan, şunları anlattı: “Tekne fiyatları, kapasite, boy, yapım yılı gibi ölçüler baz alınarak fiyatlanıyor ve çoğu zaman yılın farklı aylarında fiyatları değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla, yaz ayları yaklaştıkça fiyatlar artış gösterdiğinden, misafirlerimiz, tatillerini önceden planlayarak erken rezervasyon indirimlerinden faydalanabiliyor. Aynı zamanda, müşterilerimiz adına tekne sahipleriyle pazarlık yaparak yüzde 60’a varan oranlarda indirim sağlıyoruz. Geniş tekne havuzumuz ve rekabetçi politikamız sayesinde kişi başı günlük 20-25 Euro’dan başlayan fiyatlarla tekne tatili yapmayı mümkün kılıyoruz.”

 

Haberin Devamı

‘Viravira’ demir aldı dünya
GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER
ÖZDEMİR’DEN 5 TAVSİYE
KOÇ Üniversitesi’nin Kuluçka Merkezi KWORKS’ün Direktörlüğü görevini üstlenen Mahmut Özdemir, bu hafta Hürriyet Startup’ın konuğu oldu. Özdemir’in girişimcilere önerileri şu şekilde:

1- İyi fikirden emin olun: İyi girişim fikri önemli bir müşteri ihtiyacına yenilikçi çözüm önerir. Yani, girişim fikri iki temel bileşenden oluşur. Önemli bir ihtiyaç ve yenilikçi çözüm. Önemli ihtiyaçlar çok sıklıkla karşılaşılan ve büyük maddi ve gayrimaddi zararlara neden olan problemleri ifade eder. Diğer taraftan ihtiyacı karşılayacak çözümlerini değerlendirmeleri gerekir. Çözüm yenilikçi, uygulanabilir ve kolaylıkla ölçeklenebilir ise fikir çözüm açısından da güçlüdür.

Haberin Devamı

2- Doğrulamaya çaba harcayın: Fikrinize vaktinizi ve naktinizi koymadan önce bazı doğrulama süreçlerinden geçirmeniz gerekir. Bu süreçte müşteriye aslında bir şey satmadan yaklaşmak gerekir. Müşterinin önemli ihtiyaçlarının ne olduğunu, sizin aklınızdaki karşılanması gereken ihtiyacın müşteri için önemli olup olmadığını, aklınızdaki ihtiyacı karşılaşmak için müşterinin hangi mevcut çözümleri kullandığını çok iyin anlamanız gerekir.

3- Girişiminiz ne zaman başarılıdır: Yüz kızartıcı başarısızlık veya başarıyla sonuçlanmadığı sürece girişim hikayeniz başarılıdır. 2001’de internet girişimlerinin ABD’de yarattığı krizden sonra yüz kızartıcı başarısızlık kavramı bir girişimin başarısını genel olarak tanımlamak için çok kullanılmaya başlandı. Yüz kızartıcı başarısızlık durumu bir girişimin pazarı olmayan bir fikre yüksek miktarda yatırım aldıktan sonra iflas ederek yatırılan parayı batırması olarak tanımlanır. Fikri ölçeklemeye başlamadan önce doğrulamak yüz kızartıcı başarısızlık riskini azaltmak açısından önemlidir.

4- Doğuştan global hedef: Uzun yıllar Hollanda’da akademik çalışmalarım için kaldım. Bu sürede oradaki girişimlere doğuştan global olmaları gerektiği şeklinde çok sık tavsiye verildiğini gördüm. Doğuştan global girişimler işin en başından hedef pazarını kendi ülkesi dahil diğer ülkeler ve nihayetinde bütün dünya olarak tanımlayan girişimlerdir. Türkiye’deki girişimlere baktığımda özellikle en başarılılarının doğuştan global olduğunu gözlemliyorum.

5- Uygulamada mükemmellik: Doğru fikir ve doğru iş modeli gerekli olsa da başarıyı garantilemiyorlar Fikrin hayata geçirilmesindeki dinamiklerin yönetilmesi de çok önemli bir faktör. Bu aşamada girişimcinin stratejik olarak ilerlemesi, odağını kaybetmemesi ve naktini iyi yönetmesi gerekiyor. Katma değeri yüksek müşteriyi en baştan iyi görüp onla beraber ivme kazanmak finansal açıdan riskleri azaltacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!