vievacçaüçaütçzütçzüt

Güncelleme Tarihi:

vievacçaüçaütçzütçzüt
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2012 10:03

Haberin Devamı

Balçova Belediyesi’nin satışa çıkardığı arsalardan alan binlerce semt sakini 8- 10 yıl sonra ülkede yaşanacaklardan habersiz ellerindeki tüm birikimlerini ortaya koyarak söz konusu arsalardan satın aldı. Belediyenin 1969 sonu ile 1970’li yılların başında sattığı arsaların tapu dağıtım işlemlerini yaptığı süreçte 12 Eylül Darbesi oldu. Arsa dağıtım işi yarıda kaldı. Üstelik darbe sonrası Balçova Belediyesi kapatıldı. Balçova Belediyesi darbeden 12 yıl sonra yeniden açıldı ancak be kez de ortada arsalar yoktu.

Kendilerini “Balçova Arsa Mağdurları” olarak ifade ediyorlar. Hak sahipleri olarak sayıları 5 bin dolayında. Ancak kimi hak sahipleri öldüğü için arsalar miras yolu ile dağıldığı için mağdur  hak sahibi sayısı 20 binler dolayında.

YARGIDAKİ 12 EYLÜL’E MÜDAHİLLİK TALEBİ

Haberin Devamı

Binlerce insanın yaşamını yitirmesine, yüz binlerce insanın tutuklanmasına, milyonlarca insanın fişlenmesine yol açan 12 Eylül darbesi yargılanırken, Balçova Arsa Mağdurları bir yandan davaya müdahillik başvurusunda bulundu, öte yandan 40 yıl yılı aşkın bir süre önce satın aldıkları arsalarına kavuşma derdinde.

40 YIL ÖNCE ARSALARI ALDILAR

Balçova Arsa Mağdurları’nın hikâyesi 1960 yılların sonuna dayanıyor. Balçova Belediyesi, artan gecekondulaşma,  çarpık kentleşme ve gecekondu mafyasının önüne geçmek için Hazine’ye ait arazinin satışı için kolları sıvadı. Dönemin Belediye Başkanı Ercüment Uysal 2.8 milyon metrekarelik arazisinin taksimini yaptı. Arsalar 300, 600 ve 900 metrekare olarak belirlendi. Her kes gelir durumuna göre belli büyüklükteki arsadan satın aldı.  Makbuz karşılığı ödemesini yaptı. Belediye paraları peşin aldı, söz konusu paralarla baraj, teleferik, otel yatırımı yapıldı.

DARBE OLDU DAĞITIM YARIDA KALDI

Belediye arsa satışlarını yaptıktan sonra tapuları dağıtmaya başladı. Bu süreçte 1.300 kadar hak sahibine tapuları dağıtıldı.  Belediye peyderpey arsaların dağıtımını yaparken ülkede tansiyon giderek kötüleşmeye yüz tutmuştu.  Ve 11 Eylül’ü 12 Eylül’e bağlayan gece askeri darbe yapıldı.  Darbeden sonra Balçova Belediyesi kapanır. Yönetime, sıkıyönetim komutanlığına geçer. Belediyenin kapısına kilit vurulurken, belediyeye ait tüm belge ve dosyalar da İzmir Belediyesi’ne aktarılır. Darbenin yapıldığı dönemde Balçova Belediye Başkanı  olan Saim Katırcıoğlu, yaptığı tüm uyarılara rağmen başında bulunduğu belediye ait evrakların gelişi güzel torbalara doldurulduğu söyler.

Haberin Devamı

Zira söz konusu evraklar arasında, belediyenin sattığı, ancak hak sahiplerine henüz geçmeyen arsalara dair evraklar da vardır. Nitekim söz konusu evrakların ortadan kaybolduğu yıllar sonra açılacak davalarla ortaya çıkar.

ARSALAR İZMİR BELEDİYESİ’BE GEÇTİ

Balçova Belediyesi’nin İzmir Belediyesi’ne geçmesi ile satışı yapılan arsaların çok büyük bir bölümü de İzmir Belediyesi’ne geçer. Bu alanın büyüklüğü 1.439.374 metrekare olarak kayıtlara geçer.

BELEDİYE AÇILDI AMA ARSALAR ORTADA YOK

Darbenin üzerinden 12 yıl geçtikten, Türkiye’nin kısmen daha rahat bir nefes aldığı bir süreçte Balçova Belediyesi yeniden açılır. Belediyelerinin yeniden kurulmasına iki kat daha fazla sevinen arsa mağduru Balçovalıların sevinci kısa sürer. Zira Belediye kurulur  ancak ortada arsalar yok. Üstelik arsalarının olduğu alanın tam ortasında Karayolları, otoyol projesi hayata geçirir. İşin  trajik yanı söz konusu otoyol projesi 20 yılda bitmez. Otoyol bitmeyene kadar, Karayolları  arsa dağıttım işleminin yapılamayacağını bildirir.

Haberin Devamı

‘ARSALARINIZI VERECEĞİZ’ SÖZLERİ

Ancak bu süreçte ne Balçova Belediyesi ne de 1986’da büyükşehir konumuna geçen İzmir Belediyesi arsaların hak sahiplerine dağıtımı ile ilgili olumsuz hiç bir yanıtta veya beyanda bulunmaz. Bu ‘olumlu’ süreç 1999’dan sonra değişir. Göreve gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi açık açık arsaların hazine malı olduğunu bu arsaların verilmeyeceğini açıklar. Mağdurlar telaşla Balçova Belediyesi’ne gider ancak aldıkları yanıt ‘Arsalar İzmir Büyükşehir’e geçti. Elimizde arsa yok; olsa arsaları dağıtacağı’ şeklinde olur.

DAVA ÜSTÜNE DAVA AÇTILAR

Çaresiz kalan arsa mağdurları Mayıs 2000 yılında kısa adı BAMİD olan Balçova Arsa Mağdurları ve İnsanı Dayanışma Derneği kurdu. BAMİD’in kuruluş amacı güçlerini birleştirme, birbirlerine destek olarak arsalarına kavuşma olarak  açıklanır.  Arsa sahipleri haklarını mahkemelerde aramaya başlar. Peşi sıra adli ve idari yargı yollarına başvurulur. Yerel mahkemelerde alınan olumsuz yanıtlar Danıştay ve Yargıtay’a gider; ancak gelen sonuçlar arsa sahiplerini bir kez daha yıkar. Zira çıkan kararların tamamı olumsuzdur. Söz konusu kararların olumsuz çıkmasının temelinde ise 1998’de yapılan ve ‘meraların özel mülkiyet konusu yapılamayacağını’ hüküm altına alan yasal değişiklik maddesi olur.  Yapılan yasal değişikliğin geçmiş uygulamaları da kapsamına aldı.

Haberin Devamı

Balçova Arsa Mağdurları devlet ayıbını çözsün diyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!