Vestel'in ihracat hedefi: 750 milyon

Güncelleme Tarihi:

Vestelin ihracat hedefi: 750 milyon
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2001 13:38

İstanbul Sanayi Odası'nın 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nda 2000 yılında 548.5 milyon dolarla ihracat birincisi olan Vestel, ihracat hedeflerini bu yıl için 750 milyon dolar, 2005 için ise 6 milyar dolar olarak belirledi.

Vestel'in ihracat çalışmalarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısına katılan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye'nin krizden çıkmasının tek yolunun ihracat, üretim ve istihdam olduğunu söyledi.

Türkiye'de günümüzde üniversite bitirmiş gençlerin, pırıl pırıl beyinlerin işsiz gezdiklerine işaret eden Zorlu, şunları söyledi:

"2 ay önce evimden çıkarken otomobilimin önüne biri atladı. Korktum. Adam perişan, titriyor. (Bir kızım var İngilizce, bilgisayar biliyor. Ne olur iş verin) dedi. Geriye doğru baktığımda 6 sene önce fabrikalardan transferler vardı. Özel sektör yatırım, istihdam yapıyordu. Maalesef reel sektör ne iş yapar, bu nedir, ne yapıyor diye hiç kulak verilmedi."

"GRUP OLARAK DA İHRACAT LİDERİYİZ"

Özel sektörün, üretim, istihdam ve vergi veren kurum anlamına geldiğini vurgulayan Zorlu, "Biz grup olarak da lideriz. İhracatımız 2000 yılında 870 milyon dolardır. Bu küçümsenecek bir rakam değildir" dedi.

Vestel'i 1994'de alınca 1995 yılı için 100 milyon dolarlık ihracat hedefi koyduklarını ve bunu başardıklarını anlatan Ahmet Nazif Zorlu, daha sonrası için belirledikleri 1 milyar dolarlık ihracata da inanmayanlar olduğunu kaydetti.

İhracatın teşvik edilmesi gerektiğini belirten Zorlu, "Aylardan beri konuşuluyor. Deniyor ki (Reel sektörün ihracatına bakacağız) Hala bakacaklar. Ne zaman bakacaklar, göreceğiz. Biz inancımızı kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz ve bugüne kadar söylediklerimizi yapacağız. Bundan sonra yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Zorlu, dalgalı kurun çok fazla kesimi vurduğuna işaret ederek, "Ama bence 1999'un gerisine dönmemiz lazım. Çünkü dalgalı kurun ne zaman, nasıl vuracağı, vurduğu zaman ne yaptığı malum ve bu siyasilere kalmıştır. Artık bir yerde birşeyin noktalanmasında büyük fayda var. Ama bu bir sabit kur olmaz, enflasyona göre hesap edilir. Öyle olmasını da temenni ederim" dedi.

Reel sektöre önem verilmesinin gerektiğini vurgulayan Zorlu, "Türkiye bugün halihazırda iterek gidiyorsa, bunu da özel sektör itiyor. Eğer kendi başına bırakırsan, biraz destek vermezsiniz, o TIR geri kayarsa, ne olacağını biliyorsunuz" dedi.

Zorlu, Reel Sektör Rehabilitasyon Fonu girişiminin de olumlu olduğunu ifade ederek, "Sanayinin sıkıntısını görmezlikten gelirseniz, itici özel sektörü iterken destek vermezseniz takati tükenir, o TIR'ın altında kalır ve kaos o zaman başlar" diye konuştu.

"PLANLAR KRİZE RAĞMEN DEĞİŞTİRİLMEDİ"

Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül de "Ne yaparsan yap dünyaya satacak şekilde yap" kuralı ile çalıştıklarını ve bunda da başarılı olduklarını söyledi.

İhracat ve karlılık rasyolarında son yıllarda çok önemli aşamalara ulaştıklarına işaret eden Yüngül, "5 yıllık planlar yaptık. 2005 yılında Vestel'in 6 milyar dolar ihracat yapma vizyonu çıktı. Planlar yapıldı, krize rağmen değiştirilmedi, aynı hızda gitmekte" diye konuştu.

Ürünlerde teknoloji ön plana çıkardıklarını, İngiltere ve Tayvan'da AR-GE kurduklarını, Silikon Vadisi'ndeki AR-GE merkezini geliştirdiklerini anlatan Yüngül, "Ürünlerimizi birbir hazırlıyoruz. Replay TV gibi birçok ürünler duyacaksınız" dedi.

Vestel'in beyaz eşyada da atak yaptığını, bu yıl üretilecek olan 460 bin buzdolabının yüzde 70'inin ihraç edileceğini anlatan Yüngül, önümüzdeki yıl için üretim hedeflerinin de 950 bin olduğunu bildirdi.

Televizyon, DVD player, uydu alıcısı, monitör ve klima gibi cihazlarda üretim ve ihracatta büyük gelişmeler yapacaklarını belirten Yüngül, 2005 yılında Vestel'in cirosunun da 8 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.

Vestel İcra Kurulu Üyesi Turan Erdoğan da 2005 yılı için 6 milyar dolarlık ihracat hedefinin hayal olmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin elektronikte Avrupa'nın üretim üssü olması için gereken altyapıya sahip bulunduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!