Vestel Beyaz halka açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Vestel Beyaz halka açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2006 12:12

Türkiye'nin hızlı büyüyen şirketleri arasında gösterilen Vestel Beyaz Eşya Ticaret Sanayi, Nisan ayı içinde halka arz edilecek. Şirket 58 milyon YTL'lik halka arzın yüzde 70'ini yurt dışına satacak.

Halka Arz Toplantıları'nın ilkini Antalya'da başlatan ve yatırımcılarla buluşan Vestel Beyaz Eşya Ticaret ve Sanayi A.Ş. (Vestel Beyaz) Genel Müdürü Nedim Sezer yaptığı açıklamada, Vestel Beyaz Eşya'nın 5 yıl önce 60 milyon dolar cirodan bugün 600 milyon dolar ciroya ulaştığını söyledi. Şirketin mevcut sermayesini 132 milyon YTL'den 190 milyon YTL'ye yükselttiğini belirten Sezer, 58 milyon YTL'yi ise halka arz edeceklerini bildirdi. Halka arzın yüzde 70'ini yurtdışında, yüzde 30'unun da yurt içinde satışa sunulacağını, yurtiçi satışlarda Zorlu Grubu çalışanlarına yüzde 5'lik bir pay ayrıldığını anlatan Sezer, şöyle konuştu:  “Vestel Beyaz halka arzını Deniz Yatırım A.Ş. ile oluşturulacak konsorsiyum aracılığıyla yapacak. Hisselerimiz, 3,12 YTL ile 3,78 YTL'den halka arz edilecek. Vestel Beyaz, halktan elde edeceği geliri kısa vadeli borçların ödenmesinde ve sürdürülen yatırımların finansmanında kullanacak. 2005 yılında 600 milyon YTL'lik ciro ve net 50 milyon dolar kar elde etik. Vestel Beyaz, 2005'de ürettiği ürünlerin yüzde 55'ini 106 ülkeye ihraç etti. Bir üründe 5 binden fazla farklı model ürütebilecek kapasitedeyiz. 2006'da 2 milyon 250 bin buzdolabı, 1 milyon 600 bin çamaşır makinesi, 1 milyon pişirici cihazları, 700 bin adet klima üretim hedefimiz var.”
GENÇ YÖNETİCİ KADROSU

Vestel Beyaz A.Ş'de yönetici kadrosunun yaş ortalamasının 34, diğer çalışanların da 30 yaş olduğunu ifade eden Sezer, AR-GE faaliyetleri ile üretim verimliliğini artırabilmek ve maliyetleri düşürebilmek için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Gelecek yıl başına Manisa'daki tesislerde yıllık 500 bin bulaşık makinesi üretiminin devreye gireceğini belirten Sezer, “2006 yılında 50 milyon Avro'luk yatırım öngörüyoruz. Bunun yanında fırın fabrikasında kapasite artışı hedefliyoruz” dedi.

“TÜRKİYE'DE RAKİBİMİZ ARÇELİK”

Vestel Beyaz'ın kısa sürede yaptığı atılımlarla uluslararası piyasalarda bir çok dünya devi firmayla rekabet edebilecek düzeyde olduğunu öne süren Genel Müdür Nedim Sezer, şöyle devam etti:  “Avrupalı beyaz eşya üreticilerinin hayalini Vestel Beyaz gerçekleştiriyor. Türkiye'de rakibimiz Arçelik. Bir çok dünya devi ile rekabet edebilecek düzeydeyiz. Avrupa'da rakibimiz yok. Zaten Vestel Beyaz, Avrupa'da marka olan firmalara, talep ettikleri ürünleri, kendi tasarımını yapıp dizayn ederek satıyor. Ülke içinde de kendi tasarımımızı yapıyoruz. Yani Avrupa'da rakip olabileceğimiz firmaların hayallerini Vestel Beyaz gerçekleştiriyor. Avrupalı firmalar, Çin'den talep ettikleri gibi değil de, Vestel'in tasarımı ve dizaynı olan özel ürünleri belirleyip satın alıyor. Bu firmaların hayal ettiği ürünleri çizip üretiyoruz ve deposuna kadar gönderiyoruz.”

HALKA ARZI DENİZ YATIRIM YAPACAK

Vestel Beyaz'ın halka arzını gerçekleştirecek Zorlu Grup bünyesindeki Deniz Yatırım Genel Müdürü Hüseyin Sami Çelik de, Deniz Yatırım'ın halka arzda seçici davrandığını vurguladı. Çelik, sermaye piyasasının işlevini yerine getirerek, sanayi kuruluşlarına doğru finansmanlarda büyümesine katkı sağladıklarını kaydetti.

Deniz Yatırım'ın 2006 başından beri işlem hacmi sıralamasında ikinci sırada ve yüzde 6,3 pazar payına sahip olduğunu vurgulayan Çelik, “Trabzonspor A.Ş, Fenerbahçe, Denizbank, Zorlu Enerji ile Türk Telekom'un blok satışlarında danışmanlık hizmetleri verdik. Türk Telekom'u satın alan Oger Grubu'na da finansman danışmanlığında görev aldık. Bank Asya'nın halka arzında da global koordinatör olacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!