Vergide büyük gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Vergide büyük gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı bayram tatili sonrasında bugüne kadar yapılan en kapsamlı vergi denetimine başlıyor. İlk aşamada Gelir Vergisi mükellefleri bilgisayar teknolojisi kullanılarak tek tek incelenecek. Ardından kurumlar ve ev sahipleri inceleme kapsamına alınacak.

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, bayram tatili sonrasında, vergide büyük bir denetim seferberliği başlatıyor. Son 3 yılda müfettişlerin yaptığı denetimlerde, her 100 liralık gelirin sadece 3.6 lirasının devlete bildirildiği ortaya çıkarıldı.

Bu yıl gelir vergisi beyannamelerini değiştirerek, bunların optik okuyucu ile hemen işlenmesi imkanını elde eden Maliye Bakanlığı, vergi denetimlerine de bu mükellef grubuyla başlayacak. Denetim elemanları, bilgisayar destekli denetim projesi ve vergi istihbarat merkezinin de yardımıyla, ekran başında bütün bilgileri döküp, gelir vergisi beyanlarının doğru olup olmadığını tarayacak. Aynı şekilde, vergi numarası uygulaması sayesinde de taşıt ve diğer ek göstergelerin bildirilip bildirilmediği araştırılacak.

Kurumlar vergisi beyan döneminin sona ermesi, faiz gelirlerine ilişkin dökümlerin de alınması sonrasında ise bu defa hem kurum kazançları için, hem de repo ve diğer faiz gelirleri için inceleme başlatılacak.

EV SAHİPLERİ

Maliye Bakanlığı denetim elemanları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin ardından ev sahiplerine yönelik incelemeye girecek. Kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin 31 Mart'da sona ermesinin ardından, emlak vergileriyle birlikte verilecek ek bildirimler beklenecek. Bu bildirimlerin, bilgi işlem merkezine yüklenmesi ve bu kişilere vergi numarası verilmesinin ardından, bu defa birden fazla evi ile işyeri olanlara ilişkin tarama işlemi başlayacak, bunların Mart ayında beyanda bulunup bulunmadıkları tespit edilecek. Kira geliri beyanında bulunmayanlar için cezai işleme geçilecek.

YÜZDE 36 KAÇAK

Bu arada, denetim elemanlarının son 3 yıldaki incelemeleri, Türkiye'de vergi kaçağının ne boyutlara ulaştığını da gözönüne serdi.

Yapılan incelemelerde, 1996'da yüzde 26.5 olan kaçak oranının 1997'de yüzde 35.9'a ulaştığı gözlenirken, en fazla vergi kaçağını da maliye müfettişlerinin ortaya çıkardığı görüldü. Teftiş Kurulu müfettişlerinin 1995, 1996 ve 1997'de gerçekleştirdikleri denetimlerde, her 100 liralık gelirin sadece 3.6 lirasının beyan edildiği, 96.4 liranın ise kaçırıldığı sonucu çıktı.

Gelirler kontrolörlerinin yaptığı denetimler her 100 liranın 50.7 lirasının, vergi denetmenlerinin incelemeleri 75.4 lirasının, hesap uzmanlarının incelemeleri ise 89.7 lirasının beyan edildiğini, geri kalan gelirin ise kaçırıldığını ortaya koydu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!