'Vergi ödememek için evsahibi-kiracı anlaşıyor'

Güncelleme Tarihi:

Vergi ödememek için evsahibi-kiracı anlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 11:25

Bazı konut sahiplerinin kira gelirini vergilendirmemek için farklı yöntemler geliştirerek kiracısıyla anlaştığı bildirildi. Vergi iadesinde kira giderini belirtmemesi için konut sahiplerinin kiracılara iade tuturı kadar ödeme yaptığı öne sürüldü.

İşçi ve memurların 2005 yılına ait vergi iadesi formlarını teslim etmesine az bir süre kalırken, kimi ev sahiplerinin kira gelirini vergilendirmemek için işçi ve memur kiracılarıyla anlaşmak suretiyle farklı yöntemler geliştirdiği belirtildi.
Bu ev sahiplerinin, vergi ödememek için işçi ve memur kiracılarının kira bedelini vergi iadesinde kullanmasını engellemek için kontratta kira bedelini düşük tuttuğu, vergi iadesi tutarını (yaklaşık yüzde 8) kiracıya ödediği, kiracısına gıda ve giyim faturası verdiği ya da kira bedelinin vergi muafiyet sınırı altında gösterdiği bildirildi.

“KİRAYA VERİLEN KONUTLARI TESPİT EDECEĞİZ”

Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanı Osman Özbakır, bazı ev sahiplerinin kiraya verdikleri konutlardan elde ettiği geliri vergilendirmemek için çeşitli yöntemler geliştirdiklerine dair duyumları olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu yönde duyumlar aldık. Ancak karşılıklı rızaya dayalı olduğu için ispatı zor. Resmi bir ihbar almadık. Mesela Diyarbakır'da kiralar düşük değildir. Ama kişilerin vergi ödememek için kira gelir tutarını düşük gösteriyormuş. Bunları belirleyeceğiz. Bu yıl içinde gayrimenkul sermaye iratları ile ilgili yoğun çalışmalarımız olacak. Apartman yöneticileriyle görüşüp, kiraya verilen konutları tespit edeceğiz. Kira tutarını belirleyeceğiz. Bu yönde denetimlerimiz olacak.

Ev sahiplerinin elde ettikleri geliri kendiliğinden beyan etmeleri gereklidir. Aksi durumda büyük ceza öderler. Üstelik tespit durumunda geriye yönelik de ceza ödemeleri söz konusu olabilir. Bu nedenle kira bedelini gerçek değeri üzerinden tespit etsinler. Zaten kira bedelinin vergisi çok yüksek değildir. Bizim amacımız cezalı vergi tahsilatı yapmak değildir. Vatandaşlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Herkesin vatandaşlık görevini yerine getirerek, vergisini tam olarak ödemesini istiyoruz.”

“ÇOK BÜYÜK CEZASI VAR”

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMMO) Başkanı Mehmet Vural ise ev sahiplerinin, kira geliri üzerinden vergi ödememek için kiracılarıyla anlaşarak çeşitli yöntemler geliştirdiğini belirterek, bunların çok yanlış bir davranış olduğunu söyledi.

Konut sahibi kişilerin kira gelirini beyan etmesi gerektiğini, beyan etmediklerinin tespiti halinde geriye dönük yüklü cezalar ödemek zorunda kalacaklarını ifade eden Vural, şöyle konuştu:  “Bunun çok büyük cezası var. Bu vatandaşlarımızın mağdur duruma düşmemesini istiyoruz. Bunun için Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı ile ortak çalışma yürüteceğiz. Çoğu konut sahibi gelirini nasıl beyan edeceğini dahi bilmiyor. Bunun için oda olarak bu ay içinde bir karar alacağız. Beyanname bedelini çok düşük almayı ya da hiç almamayı tasarlıyoruz. Kira gelirini gerçek değeri üzerinden beyan etmek gerekir.”

KİRA KONTRATLARININ ÇOĞUNLUĞU 2 BİN YTL ALTINDA

Emlakçılar da konut sahiplerinin vergi ödememek için kiracılarıyla anlaştığını ifade ederek, şunları anlattılar:
“Mesela konutlarda vergi muafiyet sınırı 2005 yılı için yaklaşık 2 bin YTL olması nedeniyle konut sahiplerinin çoğunluğu kontratlarda bedeli 2 bin YTL'den düşük gösteriyor. Kiracı daha fazla ödemesine rağmen vergi iadesi için ancak bu kadar tutarı kullanabiliyor. Bazı konut sahipleri 2 türlü fiyat belirliyor. Kiracı vergi iadesinde kira bedelini kullanacaksa ödeyeceği vergi tutarı kadar kiraya zam yapıyor. Bazıları ise kiracısına vergi iadesinde alacağı yaklaşık yüzde 8 oranındaki tutarı ödüyor. Hatta bazı konut sahipleri vergi iadesinde kullanmaları için kiracıları adına kira bedeli kadar giyim ve gıda faturası toplayıp, teslim ediyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!