Vergi indi, otocular ve Maliye sevindi

Güncelleme Tarihi:

Vergi indi, otocular ve Maliye sevindi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 02:17

Otomobilden alınan vergi yükünün hafifletilmesi, son iki ayda hem otomobilcileri hem de maliyeyi sevindirdi. Ek Taşıt Alım Vergisi'nin yüzde 6'ya, KDV'nin ise yüzde 18'e indirilmesi otomobilcilerin satışlarını ikiye katlarken, Maliye'nin de vergi gelirini artırdı.

2001 yılında ayda ortalama 7-8 bin adet olan otomotiv satışları Kasım ayında 12 bin 300 adete, Aralık ayında ise 18 bin adete ulaştı. Sonuçta korkulan olmadı, vergi indirimine rağmen otomobil satışlarındaki artışla birlikte, maliyenin vergi geliri artmış oldu. Böylece, otomobil satışlarının durduğu bir dönemde yapılan vergi indirimi işe yaramış oldu.

2001 yılında gerçekleşen toplam satışlardan, maliye 3.5 milyar dolar vergi geliri sağladı. Bu gelir içinde sadece, otomobil satışından maliyenin aldığı pay var. Bunun dışında, otomotiv fabrikalarının ödediği kurumlar vergisi, otomotivde çalışan işçilerin ödedikleri vergiler yok. Ayrıca, otomotiv sektörünün hareketlenmesiyle birlikte, yan sanayinin üretim yapması ve vergi ödemesi de hesaplandığında, otomotiv sektörünün maliye için önemli bir gelir kaynağı olduğu açıkça ortaya çıkıyor. Ancak, bu sektör çalışmadığı ve satış yapamadığı zaman maliyenin vergi geliri elde etmesi mümkün görülmüyor.

Bunun için 2001 yılının son iki ayında yaşananlar göz önüne alınarak, otomobilde yeni bir vergi düzenlemesine gidilmesi gerek. Vergi oranlarının aşağıya çekilmesiyle, devletin vergi gelirlerinin artması mümkün.

Bugün Türkiye'de otomobil satışından en büyük payı maliye alıyor. Yüzde 51-80 arasında değişen vergi yüküyle, Türkiye AB ülkeleri arasında en yüksek oto vergisine sahip. AB ülkelerinde ortalama yüzde 24 vergi, İspanya'da yüzde 21, Fransa'da yüzde 19.6, İtalya'da yüzde 20, İngiltere'de yüzde 17.5 seviyesinde.


Monreo'dan 4x4'lere özel amortisör


MONREO her geçen gün büyüyen arazi araçları parkının ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile tasarladığı amortisörleri ‘‘Monreo Adventure’’ serisi adıyla piyasaya sürmeye başladı. Monreo, yeni 4x4 amortisörünün tasarımını gerçekleştirirken hem normal yol hem de arazi koşullarında güvenlik ve konforu birlikte sunacak çok amaçlı bir amortisör elde edebilmek için çözümler denedi. Bu çalışmaların sonucunda ortaya farklı yol zeminlerinde ve farklı sürüş koşullarında sürücünün güvenliğini ve konforunu sağlayan ve hizmet ömrü boyunca performansını koruyan tek tüplü yeni Adventure serisi yaratıldı. Tek tüplü tasarım, amortisör gövdesini azami hava akışına maruz bırakarak dahili parçaların ve yağın çalışma sıcaklığını düşürerek, amortisör hizmet ömrünü uzatıyor. Bu tasarım daha büyük bir piston kullanılmasına olanak sağlayarak, amortisörün tekerleğin hareketlerine karşı daha duyarlı olmasını getiriyor. Tüm bu özellikler hem arazide hem de normal yollarda daha güvenli sürüş koşulları ve daha fazla konfor sağlıyor.


Honda, ‘pilot’la arazide uçacak


HONDA, Detroit Motorshow'da iki yeni modeli ‘‘Pilot’’ ve ‘‘Acura RD-X’’i tanıttı. Honda Pilot, 8 kişilik değişken oturma kombinasyonları sunan bir 4x4, Acura RD-X ise performans bir sport coupe ile bir 4x4'ün özelliklerini birleştiren melez otomobil olarak düşünülüyor.

Bu yaz 2003 model olarak Amerika'da satışa sunulacak olan Pilot, 3.5 litre V6, 24 valf VTEC çevreci bir motora sahip. Ayrıca Honda'nın değişken tork kontrol sistemi ile kontrol edilebilen 5 ileri vitesli bir elektronik otomatik şanzıman sahip. Acura RD-X ise mevcut iki Acura modelinin fikir olarak birleşiminden oluşturulmuş. Performansı ile ünlü Acura RS-X ve 4x4 sistemi ile beğeni toplayan Acura MD-X. Bu iki aracın üstün özellikleri tek bir otomobilde yeni RD-X'de toplanmış.


BMC'den akıllı şehiriçi otobüsü

BMC
Sanayi ve Ticaret A.Ş. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne basamaksız ilk alçak tabanlı Belde 260 SLF şehiriçi otobüsünü teslim etti. BMC bünyesinde geliştirilen otobüs, 260 beygir gücünde Cummins Euro 2 güçlü motora sahip. Çevreye duyarlı yeşil motorun yanı sıra en önemli özelliği; içinde hiç basamak olmayışı. 34 oturma 67 ayakta yolcu kapasitesine sahip otobüs, durağa yanaştığında kapıların açılmasıyla devreye giren elektronik körük sistemiyle, içindeki yolcuların daha hissedemeyeceği şekilde 8 santimetre yana yatıyor. Bu da yaşlı yolculara ve özellikle tekerlekli sandalye ile yolculuk yapmak zorunda olan özürlülere büyük kolaylık sağlıyor.


Fiat'tan CMS'ye ödül

TÜRKİYE
'nin ilk hafif metal jant üreticisi CMS Jant ve Makina Sanayii, Fiat Auto tarafından ‘‘kalite’’ ödülüne layık görüldü. Fiat'a parça üreten 760 yan sanayi kuruluşu arasında ödüle layık görülen CMS'ye ödülün ‘‘kusursuz üretim ve sevkiyat’’ gerçekleştirilmesi nedeniyle verildiği belirtildi. CMS, 1999 yılında da Fiat Doblo için ürettiği jantlar ile ‘‘tasarım ortağı’’ ödülüne layık görülmüştü. 1998 yılından bu yana Fiat ve Alfa Romeo markalı araçlara yıllık ortalama 300 bin adet alüminyum jant tedarik eden CMS, Fiat Auto'nun yıllık alüminyum jant ihtiyacının yüzde 30'unu karşılıyor. Bunun yanı sıra CMS, Renault ve Volkswagen gibi şirketlere de orjinal ekipman olarak alüminyum jant tedarik ediyor.


SOL ŞERİT


SUZUKİ Otomobil Pazarlama ve Ticaret A.Ş. 1984 yılından bu yana sürdürdüğü Suzuki marka otomobil ve 4x4 araçlar ile Suzuki marka motosikletlerin distribütörlüğüne, Suzuki marka deniz motorlarını da ekledi. Şirket, 2 ve 4 zamanlı dıştan takma deniz motorlarında 2.2-225 beygir arasında değişen ürün seçenekleri ile 2002 sezonunda hizmet vermeyi hedefliyor.

PEUGEOT'nun 24 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında geçerli olan ‘‘Peugeot ile Randevu’’ kampanyası sonuçlandı. Milli Piyango'nun özel izni ile düzenlenen çekiliş sonucunda, 1 kişi 2002 model Peugeot 206 XS otomobil, 11 kişi Sony Oto CD changer, 21 kişi Ericson A2628s kulaklık cep telefonu sahibi oldu.

TEMSA A.Ş., koşulsuz müşteri memnuniyetini daha etkin bir şekilde sağlamak amacıyla; 2002 yılı başlangıcında, dizayn ve içerik değişikliği ile yenilenerek daha dinamik ve daha çok bilgi içeren web sitesini kullanıcıların hizmetine sundu. www.temsa.com.tr adresinden ulaşılan web sitesinde Temsa bünyesinde bulunan ürün, hizmet ve fiyat seçenekleri bulunuyor.

ATA Otomotiv, aracın elektronik arızalarını tespit eden test cihazı Toolrama'nın Türkiye temsilciliğini aldı. Elektronik sistemli otomobillerin arıza tespiti için kullanılan Amerikan Toolrama'nın diğer cihazlardan farklılığı boyutlarının küçük olması. Cep telefonundan biraz daha büyük olan Toolrama, oto tamircilerinin de yetkili servislerde bulunan benzer cihazlara sahip olmasını sağlıyor.

HYUNDAI Assan tarafından 8-31 Aralık 2001 tarihleri arasında düzenlenen Dünya Kupası kampanyasının piyango çekilişi yapıldı. Noter ve Milli Piyango İdaresi yetkililerinin katılımıyla düzenlenen çekilişte 5 talihli Hyundai müşterisi Dünya Kupası'na gitmeye hak kazandı. 5 talihli Güney Kore ve Japonya'da gerçekleştirilecek Dünya Kupası kapsamında oynanacak olan Türkiye-Brezilya maçını izleyecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!