Vergi iadesi tarih oldu

Güncelleme Tarihi:

Vergi iadesi tarih oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2007 09:54

Vergi iadesini 1 Ocak 2007’den geçerli olmak üzere kaldırarak, yerine asgari geçim indirimini öngören yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda Gealir Vergisi Yasası ile bazı yasalarda değişiklik öngören yasa tasarısı kabul edildi. Yasaya göre, vergi iadesi 1 Ocak 2007'den geçerli olmak üzere kaldırılacak. Yasa, vergi iadesinin yerine 1 Ocak 2008'den itibaren asgari geçim indirimi uygulanmasını öngörürken, çalışanların maaşının, brüt asgari ücretin yüzde 50'si tutarındaki kısmı, vergi matrahından düşülecek. Yasaya göre ayrıca, eşi çalışmayan 7 çocuklu ücretlilerin maaşlarının asgari ücret tutarındaki bölümü vergiden muaf olacak. Yasayla getirilen bazı düzenlemeler ise şöyle:

“-İkinci el araç satış sözleşmelerinden alınan damga vergisi binde 7.5'ten binde 1.5'e düşürüldü. Böylelikle 10 bin YTL tutarındaki bir aracın satış sözleşmesi için ödenmesi gereken 75 TL'lik damga vergisi 15 YTL'ye, notere ödeyeceği harç ise 22,5 YTL'den 4,5 YTL'ye inecek.

-Tütün Piyasası Üst Kurulu'ndan izinsiz tütün ve tütün mamulü üretenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

-18 yaşından küçüklere alkollü içki ve sigara satanlar, otomatik makinalarda sigara satanlar ile okul önlerinde ve kaldırımlarda ambalajı açarak tek tek sigara satanlara bin YTL ceza verilecek.

-Özel üniversite ve yüksek okullarda kapasitelerinin yüzde 10'u seviyesindeki KDV'den muaf tutulan bedelsiz eğitim ve öğretim hizmeti oranı, kapasitelerinin yüzde 50'sine çıkartıldı.

-Kaçak veya sahte sigara bulunduran, alan veya satan toptan ve perakendeci satıcılara, bin YTL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, sigara bandrollerini taklit edenler 1 ile 3 yıl arasi hapis ve bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacaklar.

-Dokuz koltuklu araçların ÖTV'si yüzde 75.84'ten yüzde 10'a indirildi.

BOZCAADA VE GÖKÇEADA DA TEŞVİK KAPSAMINDA

-Yatırımları ve İstihdamı Teşvik Yasası kapsamında 49 ilde yapılacak yeni yatırımlara sağlanan enerji, SSK primi ve vergi teşviklerinden yararlanma koşulları otuz işçiden on işçiye indirildi. Teşviklerden, 1 Nisan 2005'ten önce kurulmuş ve en az 10 işçi çalıştıran işletmeler de yararlanacak. Bu yasa kapsamında yer almayan Kalkınmada Öncelikli İllerdeki yatırımlara arazi teşviği sağlanacak. Bozcaada ve Gökçeada ise enerji dışındaki teşviklerden yararlanacak.

-Belediye ve il özel idarelerinin sattığı arsa ve diğer gayrimenkullerden alınan yüzde 18 oranındaki KDV kaldırıldı.

-Üniversiteler ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin döner sermayeli işletmelerinden her ay hazineye aktarılması gereken yüzde 15'lik payı yüzde 1'e kadar indirme konusunda Maliye Bakanı'na yetki verildi. Buna karşılık, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ile yeşil kartlıların 31 Aralık 2006 tarihi itibariyle hastenelere olan borçları ile döner sermaye payları mahsup edilebilecek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!