Vergi iadesi için işverenlere uyarı

Güncelleme Tarihi:

Vergi iadesi için işverenlere uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 10:57

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, İstanbul'da 200'den fazla işçi çalıştıran kuruluşlara mektup göndererek, işverenlerden ücretlilerin vergi iadesi işlemlerinde yasaya uygun olmayan belge beyan etmelerine fırsat verilmemesini istedi.

İstanbul'da 2004 yılı özel gider indirimi için bilgi istenen 793 kuruluştan 464'ünün verdiği bilgiye göre, 42,6 milyon YTL tutarında 1 milyona yakın sahte ve geçersiz belge ile 3,6 milyon YTL'lik haksız vergi iadesi talebi girişiminde bulunuldu.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy imzasıyla vergi daireleri aracılığıyla kuruluşlara gönderilmesine başlanan yazıda, ücretlilerde vergi indirimi uygulaması hakkında uyulması gereken usul ve esaslara işaret edildi.
Konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın “www.gelirler.gov.tr” ve İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın “www.ivdb.gov.tr internet sitelerinde güncel açıklamaların bulunduğu anımsatılan yazıda, ücretlilerde vergi indirimi uygulaması konusunda Vergi Dairesi Başkanlığı'na yapılan ihbarlar, Emniyet Müdürlüğü tarafından sahte belge ticaretine yönelik operasyonlar ve Başkanlıkça önceki yıllarda yapılan vergi incelemeleri dikkate alındığında, konu hakkında işverenlerin yeniden uyarılmaları ve vergi indirimi bildirimi üzerinde yapılması gereken işlemler yönünden bilgilendirilmeleri gerektiği sonucuna varıldığı kaydedildi.

Yazıda, devamla şöyle denildi: “Ücretlilerde vergi indirimi bildirimleri üzerinde Başkanlığımızca inceleme yapılacak olup, konu hakkındaki mevzuat ile birlikte sözü edilen internet sitelerinde yer alan hususların da dikkate alınarak işverenlerce yapılacak denetimde ücretlilerin kanuna uygun olmayan belgeleri beyan etmelerine fırsat verilmemesi, özellikle komisyon karşılığı belge ticareti yapanlara itibar edilmemesi, işverenlerin yapılacak vergi incelemeleri sonucunda cezalı duruma düşmemeleri bakımından önem taşımaktadır. Bilindiği üzere işverenler, kendilerine ibraz edilen harcama belgelerinin geçerli belge olup olmadığı, harcamaların ücretlilerde vergi indirimine tabi olup olmadığı ve harcama toplamının ücretlinin vergi matrahını kontrol ile yükümlüdür. Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanılması ve belgelerde tahrifat yapılması ya da diğer suretlerde doğan fark, ilgililerden cezalı olarak geri alınacaktır.”

Ulusoy, bu nedenle işverenlerce konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek personelin uyarılmasını ve ücretlilerde vergi indirimi belgeleri üzerinde gerekli denetimlerin yapılarak sonuçların bildirilmesini istedi.

1 MİLYONA YAKIN SAHTE VE GEÇERSİZ BELGE

Öte yandan, geçen yıl İstanbul'da 2004 yılı özel gider indirimine ilişkin olarak 671 firma, 48 okul, 32 belediye, 31 banka ve 11 diğer kurumlar olmak üzere 793 kuruluştan bilgi istendi. 394 firma, 22 okul, 20 belediye, 17 banka ve 11 kurum olmak üzere 464 kuruluş buna yanıt verdi. Verilen yanıtlara göre, 139 bin 15 kişinin çalıştığı bu kurumlarda 905 milyon 645 bin 549,52 YTL tutarında özel gider indirimi tutarı incelendi. 169 bin 85 YTL tutarında 16 bin 841 adet sahte belge, 42 milyon 387 bin 245,23 YTL tutarında 937 bin 199 geçersiz belge saptandı. Haksız yere talep edilen vergi iadesi tutarı, 3 milyon 615 bin 695,33 YTL olarak belirlendi.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada da söz konusu mektupla işverenlere seslenerek, kontrol etme sorumluluklarını hatırlattıklarını, dikkat çekici sahte veya geçersiz belgeleri vergi kaybı meydana gelmeden iade zarfından çıkartılmasını istediklerini bildirdi. Ulusoy, söz konusu yazının mal müdürlükleri aracılığıyla da kamu kurumlarına gönderilmesini temin ettiklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!