Vantage: iş jetlerine yeni bir soluk

Güncelleme Tarihi:

Vantage: iş jetlerine yeni bir soluk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bugünlerde California'daki Scaled Composites şirketinde garip görünümlü bir uçağın testleri yapılıyor. Vantage adı verilen uçak VisionAire tarafından dizayn edildi. Aslında Scaled ve VisionAire adlı iki şirketin yaptığı uçaklar pek normal görünümlü değil. Scaled Composites, uçak dizaynında yeni bir çığır açan Burt Rutan'a ait. Daha önceden de başta NASA'nın kullandığı dünyanın etrafını durmadan uçan Voyager gibi çalışmalara imza atan Burt Rutan, Vantage adı verilen iş jetinin geleceğinden oldukça umutlu.

Vantage, 6 kişilik tek motorlu hafif bir iş jeti. Gövde üstünde iki yerden hava girişli ama tek motorlu Vantage iş jetlerinin hafif uçaklar sınıfında bir devrim yapması bekleniyor. Normal iş jetlerine oranla uçuş maliyetleri yüzde 60 daha ucuz olacak Vantage'nin satış fiyatı ise 1.65 milyon dolar. VisionAire şirketin verilerine göre Vantage'ın uçuş-bakım maliyetleri de oldukça düşük olacak. Gelecek yüzyılın çizgilerini taşıyan uçağın gövdesinin tamamı çok hafif olan kompozit maddeden yapılmış.

Siparişleri 60'ı aşan Vantage'ın seyir sürati saatte 640 kilometre. Menzili bin 665 kilometre. Uçuş yüksekliği ise 10 bin 667 metre. Gelecek yıl sonunda sertifike edilecek olan uçağın 1999'da hizmete girmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!