Vakıfbank'tan 595 milyon TL kar

Güncelleme Tarihi:

Vakıfbanktan 595 milyon TL kar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2009 11:45

Vakıfbank'ın yılın ilk yarısında net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 595 milyon liraya oldu.

Haberin Devamı

Vakıfbank'tan yapılan yazılı açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre net karını yüzde 26 artıran bankanın, toplam faaliyet gelirlerini yüzde 38 artışla 1 milyar 922 milyon liraya ulaştırdığı, toplam faaliyet gelirlerindeki yüksek performansta net faiz gelirlerindeki yüzde 61'lik artışın etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, haziran sonu itibarıyla Vakıfbank'ın aktif büyüklüğünün yüzde 22 artışla 59 milyar lira, nakdi kredilerinin yüzde 13,5 artışla 32 milyar lira, toplam mevduatının ise yüzde 21 artışla 42 milyar lira olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, bankanın 2009 ilk yarı konsolide olmayan sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, yılın ikinci çeyreğinde istikrarlı büyümelerini sürdürdüklerini ifade ederek, “Özellikle bireysel kredilerde sağladığımız yüzde 7,4'lük büyümenin kalıcı bir büyüme olacağı yönünde sinyaller alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bireysel kredilerdeki bu büyümeyi yüzde 9,8 ve yüzde 4,5 gibi sektörün çok üzerinde büyüyen taksitli ihtiyaç kredileri ve konut kredileriyle sağlamalarının ayrıca memnuniyet verici olduğunu belirten Karaman, şunları kaydetti:

“Vakıfbank, 2009 yılının ilk 6 ayında zorlu piyasa koşullarına rağmen gerçek bankacılık faaliyetlerini sürdürmüştür. Kredilerin toplam aktiflerden aldığı pay yüzde 54 ile sektör ortalaması olan yüzde 48'in üzerinde ve menkul kıymetlerin toplam aktiflerden aldığı pay da yüzde 23 ile sektör ortalaması olan yüzde 29'un altındadır. Dolayısıyla karlılıktaki artış tamamen gerçek bankacılık faaliyetlerinden kaynaklanmış ve bir defaya mahsus arızi gelirler karlılığımızda etkili olmamıştır. Buna rağmen ortalama özkaynak karlılığımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18'den yüzde 20'ye yükselmiştir.

Kredilerimiz yıllık bazda yüzde 13,5 büyürken, sermaye yeterlilik rasyomuz da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak yüzde 14,6'ya yükselmiştir. Reel ekonomiyi ve bireyleri sektör ortalamalarının oldukça üzerindeki kredi büyümeleri ile desteklemeye devam ederken, etkin risk yönetimi uygulamalarımız sayesinde takipteki kredilerin artışı hız keserek sektördeki ortalama büyümenin altında kalmıştır.

Haberin Devamı

Global krizin şiddetinin giderek azaldığını ve en kötüsünün geride kaldığını düşünüyoruz. Bu durum, tüm sektörde olduğu gibi Vakıfbank'ta da yavaşlayan yeni şube açılışlarına yeniden hız kazandırılması yönünde bizleri cesaretlendirmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!