Uzman gözüyle inşaat sektörü

Güncelleme Tarihi:

Uzman gözüyle inşaat sektörü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

İnşaat sektöründe çalışan firmaları tek çatı altında toplayan Türk İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası'nın (TİMSE) Başkanı Sami Sarı, Türkiye'deki en büyük sorunun ruhsatsız konutlar olduğunu söyledi. Sarı'ya göre Türkiye'de yapılan konutların yarısından fazlası ruhsatsız.

Türkiye'de, inşaat sektörü en çok kaçak yapılardan şikayetçi. İstatistiki bilgilerin ve Türkiye'deki konut sayısının sağlıklı bir şekilde elde edilmesi için konut inşaatlarının ruhsata bağlanması gerektiğini savunan müteahhitler, Türkiye'de yapılan konutların yüzde 60'ının ruhsatsız olarak inşa edildiğini savundu.

Türk İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası (TİMSE) Başkanı Sami Sarı, kaçak yapıların çokluğu yanında ruhsata bağlı olarak inşa edilen konutların da büyük bir kısmının toplu konut veya kooperatiflerden oluştuğunu ve inşa edilen konutların iskan belgelerinin bina bitiminde alınması gerekirken, çeşitli nedenlerle gecikildiğini söyledi.

Sektörde bir durgunluk yaşandığına değinen Sarı, villa ve lüks konutların satışlarında önemli bir patlama yaşanırken, konut satışlarında bir düşüş olduğunu söyledi.

İnşaat sektörü bugün, yol, köprü, baraj, endüstriyel ve sosyal tesisler, konut ve bina v.s. gibi sektör içi çalışma alanlarının tümünde faaliyet gösteren müteahhitlik kuruluşları ile birlikte sektöre doğrudan veya dolaylı olarak malzeme, makina, araç-gereç üreten yaklaşık 300 çeşit sanayi grubuna ait üretici işletmelerini kapsıyor.

20-25 yıl önce sadece yurtiçinde faaliyet gösteren müteahhitlik kuruluşlarının bu süre içinde yurtdışında da önemli ihalelere girebilecek düzeye geldiklerini belirten Sarı, bu başarının altında kaliteli yapıların ve Türk işçisinin bu konudaki başarısının yattığını vurguladı. Sami inşaat sektörü için şunları söyledi:

‘‘Ülkemizde üretilen çeşitli inşaat malzeme ve ekipmanın yurtdışı taahütlerinde kullanılmak üzere ihracatı bu sektör tarafından gerçekleştirildi. İnşaat sektörü yarattığı istihdam ve katma değerle, sağladığı dövizlerle, inşaat malzeme ve ekipmanlarıyla, ileri teknoloji ve çağdaş yönetim anlayışı ile, yetişmiş insan gücü, sağlıklı finans ve işveren ilişkileriyle tarım sektöründen sonra gelen en önemli sektör konumundadır. Ne var ki olumsuz ekonomik etkenler ve buna bağlı olarak kamu yatırımlarının yetersizliği ile yüksek enflasyon İnşaat Sektörünün mevcut potansiyeline uygun iş arzının oluşmasına imkan vermediğinden sektörde zaman zaman durgunluk yaşanmaktadır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!