Uzanlar'ın Çukurova ve Kepez'i artık devletin

Güncelleme Tarihi:

Uzanların Çukurova ve Kepezi artık devletin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2003 01:48

Bakanlık, Çukurova ve Kepez'e el koydu. Aktaş Elektrik'ten sonra Türkiye'nin ilk imtiyazlı şirketlerinden olan Çukurova ve Kepez Elektrik de devlete geri döndü.

Uzanlar, 605 milyon dolarla Petkim'e en yüksek teklifi verip almaya çalışırken, Enerji Bakanlığı ‘‘mevzuat ve sözleşme hükümlerine uymuyorsunuz’’ diyerek Çukurova Elektrik ile Kepez Elektrik'e el koydu.

Petkim'in özelleştirilmesi için açılan ihalede, 605 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Uzan Grubu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın aldığı kararla en önemli iki şirketi, Çukurova ve Kepez Elektrik'i kaybetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, önceki gün aldığı kararı hemen uygulamaya sokarak, önceki gece geç saatlerde başladığı operasyonu dün sabah da sürdürerek, Çukurova ve Kepez'e el koydu.

Bu operasyonla, Aktaş Elektrik'ten sonra Türkiye'nin ilk imtiyazlı şirketlerinden olan Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik devlete geri döndü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aldığı karar ile ilgili açıklamasında, 3096 sayılı yasa ve bu yasaya dayalı Bakanlar Kurulu kararı ile 9 Mart 1998'de Enerji Bakanlığı ile Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik arasında imzalanan, görev imtiyaz sözleşmelerinin, bu şirketlerin mevzuat ve sözleşme hükümlerini sürekli ihlal etmeleri nedeniyle iptal edildiği belirtildi.

JANDARMA VE POLİS OPERASYONU

Bakanlık Enerji İşleri Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında, mülkiyeti kamuya ait olup iptal edilen imtiyaz sözleşmeleri kapsamında, Çukurova ve Kepez tarafından işletilen tesislere de ‘şirket kusuru nedeni ile sözleşmelerinin iptal edilmesi sonucunda Bakanlık tarafından el konulduğu’ vurgulandı. Bu nedenle şirketlerin görev bölgelerinde faaliyet göstermelerinin bundan böyle hukuken mümkün bulunmadığı bildirildi.

Bakanlığın aldığı karardan sonra Jandarma ve Polis, Ankara'dan gönderilen yetkililer ile birlikte Çukurova ve Kepez'in merkezlerine girdi ve her iki şirketin evraklarına el konuldu. Bu operasyonlar sırasında her iki şirkette de şok ve gergin anlar yaşandı.

Bu gerginliklerin biri, baskından yaklaşık 2 saat sonra ÇEAŞ Genel Müdürü Zafer Savrun, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tokgöz, şirket avukatları Ahmet Çolak, Emel Ersan Günaydın ve Hülya Özveren, mali polis ve Ankara'dan gelen yetkililer arasında oldu. Yetkililer tarafından dışarıya çıkartılmak istenen ÇEAŞ yönetiminin karşı koymaları üzerine, tahliye, polis zoruyla tamamlandı.

Kollarından tutularak, ana kapıdan zorla dışarı çıkarılan şirket yöneticileri ve avukatlar, olaya tepki gösterdi. ‘‘Bizi tekme tokat dışarı çıkardılar’’ diyen Genel Müdür Zafer Savrun öfkeli şekilde şöyle konuştu: ‘‘Özel eşyalarımı masamdan alamadım. Bakanlıktan gelenler bana şirketi yönetmeye devam edebileceğimi söylüyorlar ama dışarı atıldıktan sonra, nasıl yönetebilirim? Görevlileri dışarı çıkardılar. Bakanlığın verdiği talimatı uyguladıklarını söylüyorlar. Avukatlarla birlikte zorla dışarı çıkarılmamız talimatı verilmiş, polisler de bunu zorla uyguladılar. Bizim imzalarımız Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na ait Ticari Sicil Gazetesi'nde de yayınlandı. Biz genel müdür, müdür yardımcıları ve diğer yönetim kurulu üyeleri görevden alınmadık. Bu konuda tebliğ yapılmadı.’’

Çukurova Elektrik 2000'de de basıldı

Çukurova Elektrik (ÇEAŞ), 29 Haziran 2000'de de devlet görevlilerinin baskınına uğramıştı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) müfettişleri, şirketle ilgili bilgilerin verilmemesi nedeniyle, Mali Şube'nin korumasıyla baskını gerçekleştirmişti.

O dönemde, 1998'den itibaren şirketin zarar etmesi üzerine SPK, ÇEAŞ'la ilgili bilgi istemiş, ancak talepleri cevapsız kalmıştı. SPK, bu gelişmeyi ve yatırımcıların haklarının korunamadığını gerekçe göstererek, ÇEAŞ'ı dava etmişti. Bu davada, mahkeme, ÇEAŞ'ın SPK tarafından istenen bütünbilgileri SPK'ye teslim etmesi yönünde karar almış, ancak ÇEAŞ'tan bu bilgiler yine çıkartılamamıştı. Bunun üzerine ÇEAŞ basılmış ve ‘30 saat süren bir operasyonla’, ‘4 kamyon evrak’ Ankara'ya götürülerek incelenmiş ve ÇEAŞ aleyhine çok sayıda dava açılmıştı.

12 bin yatırımcıyı yine korku sardı

Uzan Ailesi ve şirketlerinin en büyük hissedarı olduğu Kepez Elektrik ve Çukurova Elektrik'in İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) toplam 12 bin 230 yatırımcısı bulunuyor.

Takasbank nezdinde 11 Haziran tarihi itibariyle Çukurova Elektrik'e ait 9 bin 12, Kepez Elektrik'e ait 3 bin 218 hesap sayısı bulunuyor.

Gözaltı Pazarı'ndaki sırları geçici olarak işleme kapatılan hisselerden Çukurova Elektrik 1 milyon 55 bin, Kepez Elektrik hisseleri 1 milyon 50 bin lira fiyatla önceki günkü seansı tamamlamışlardı.

Kepez Elektrik'in künyesi

6 Kasım 1955'te kuruldu.

120 milyar lira sermayeli.

2003'ün ilk üç ayında 9.4 trilyon kár sağladı.

Borsada 3.218 kişinin elinde hissesi var.

Ortak Hisse payı (%)

Rumeli Elektrik 25.09

Kemal Uzan 5

Ayşegül Akay 5

Yavuz Uzan 2

Cem Uzan 1

Hakan Uzan 0.40

Diğer 61.51


Çukurova Elektrik'in künyesi

24 Aralık 1952'de kuruldu. 500 milyar lira sermayeli. 2003'ün ilk üç ayında 15.9 trilyon kár sağladı.

Ortak Hisse payı (%)

Rumeli Elektrik 11.37

Kemal Uzan 14.21

Cem Uzan 8.56

Ayşegül Akay 2.69

Hakan Uzan 0.60

Yavuz Uzan 0.19

Bahattin Uzan 0.04

Çukobirlik 1.56

Tarım KK 0.55

Diğer 60.22
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!