Uyku apnesine tekno çözüm

Güncelleme Tarihi:

Uyku apnesine tekno çözüm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2018 23:41

Kalp krizi başta olmak üzere birçok hastalığa davet çıkaran uyku apnesi ve horlama için Türk girişimciler basit ve ekonomik bir çözüm buldu. Sefa Zülfikar ve Serhat Ilgaz Yöner’in geliştirdiği Dormio adındaki ürün, ağza kolaylıkla yerleştirilerek ağzı doğru pozisyona getiriyor.

Haberin Devamı

UYKU apnesi ve horlama günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Motivasyon bozukluğundan kalp krizine kadar birçok rahatsızlığın tetikleyicisi ve şu anda dünyada 200 milyon kişinin bu sorunu yaşıyor. Böylesine önemli bir sorun için harekete geçen Türk girişimciler, basit ve ekonomik bir çözümle uyku apnesi ve horlama sorununu çözebilecek bir icada imza attı. Sefa Zülfikar’ın yüksek lisans tezi olarak geliştirdiği ve daha sonra ekibe Serhat Ilgaz Yöner’in katılmasıyla hayata geçirilen Dormio adındaki bir aparey, şu anda piyasada olan alternatiflerine göre oldukça basit kullanım kolaylığıyla fark yaratıyor.

YÜKSEK LİSANS TEZİYLE DOĞDU
Dormio’nun hikâyesi ‘Respo Gadgets’ adındaki şirketin kurulmasıyla başlamış. İTÜ Çekirdek’in düzenlediği Big Bang girişimcilik yarışması başta olmak üzere birçok ödül alan girişimciler, kazandıkları para ödülleriyle Dormio’yu geliştirmeye başlamış. Sefa Zülfikar, Dormio’ya giden hikâyeyi şu şekilde anlattı: “İlk Dormio’nun prototipini üniversite imkanları sayesinde üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak elde ettiğimiz prototipler ile hastalar ve sağlıklı olan kontrol grupları üzerinde MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) çalışması gerçekleştirdik. Önerdiğimiz yeni yöntemin kullanımı ile hava yolu hacminin yüzde 56’ya kadar artış gösterdiğine tanık olduk. Orada mezuniyetim tamamlandı, ama işim orada bitmedi. Yoğun şekilde çalışmaya başladım. Göğüs hastalıkları ve uyku uzmanı Prof. Ceyda Erel Kırışoğlu, klinik denemeler yapabilmemiz için bize uyku laboratuvarını açtı ve prototipi silikona çevirebildik. Yaklaşık 1.5 yıl süren uyku testlerinde her seviyeden gönüllü hastayı davet ettik ve Dormio’nun sadece hava yolunu genişletmediğini, aynı zamanda gece boyu yaşanan apnelerin sayısını ve horlamayı da azalttığını hastane ortamında kanıtlamış olduk.”

Uyku apnesine tekno çözüm



Dormio ile çeneyi önde konumlandırma, dili tutma ve pozitif hava basıcı sağlama tekniklerinin tamamını bir araya getirdiklerini anlatan Zülfikar, bu yöntemleri aşırıya kaçmadan, hastanın rahatını bozmadan aynı anda uygulayabilen mekanik bir çözüm sunduklarını söyledi. Zülfikar, “Dormio ağıza kolaylıkla yerleştirilebilen bir ürün. Avuç içi kadar büyüklüğü var. Dil, dil ve dudak arasına yerleştiriliyor. Yerleştirildikten sonra dili ve çeneyi doğru pozisyonda tutuyor” dedi.

SATIŞ FİYATI 350 TL
Şu anda Dormio için onaylarını ve izinlerini aldıklarını anlatan Zülfikar, sözlerine şu şekilde devam etti: “Son kullanıcı için Dormio’nun satış fiyatı şu anda 350 TL. Şimdilik ürünümüzde devletin diğer bazı cihazlara sağladığı geri ödeme desteği yok. Kısaca, Dormio reçete ile satılmıyor. Bu nedenle, biz ürün fiyatını herkesin ulaşabileceği düzeyde tutmak istedik. Bu konuda Türkiye’nin dışa bağımlığını da çözmeyi hedefliyoruz. Amacımız Dormio’yu hızlıca eczanelere ulaştırmak. Şu anda İstanbul’da 2 eczanede Dormio bulunabiliyor. Bunun dışında İstanbul’un diğer bölgeleri ve diğer illerimiz için web sitesi üyeliği üzerinden, sadece havale yoluyla da satış yapabiliyoruz.”

HEDEF AVRUPA VE ABD
Dormio’nun etkinliğini kanıtlaması, onaylarını alması ve kullananlar tarafından sevilmesinin ardından yatırım görüşmelerinin son günlerde daha da hızlandığını söyleyen Zülfikar, “Görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını Dormio’yu önce Türkiye’nin her yanına sonra da Avrupa ve ABD’ye götürmek için sabırsızlanıyoruz. Hedeflerimizden birisi, global bir şirket haline gelerek Türkiye’den çıkan ilk Unicorn girişim olmak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!