Uydukentler kendi elektriğini üretecek

Güncelleme Tarihi:

Uydukentler kendi elektriğini üretecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yayınladığı bir yönetmelik ile 5 bin konutu aşan uydukentlere ve hastanelere kendi elektriklerinin tamamını veya bir kısmını üretebilme hakkını verdi.

Konut sayısı 5 bini aşan uydu kent yerleşim birimleri, elektrik ihtiyaçlarının tamamını veya bir bölümünü, kendi kuracakları elektrik üretim tesislerinde üretebilecekler.

Türkiye Elektrik Üretim İletim Anonim Şirketi ve Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi dışındaki kuruluşlara elektrik enerjisi üretim tesisi kurma ve işletme izni verilmesi esaslarını belirleyen yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın konuyla ilgili değişiklik yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre; otoprodüktör (şirketlerin kendi elektriğini kendisinin üretmesi) veya otoprodüktör grubu şirketler, sahip oldukları ulusal elektrik sistemine bağlı kimya, petrol, metalurji, tekstil, maden, elektro-mekanik ve bunun gibi sanayi tesisleri, 5 bin konutu aşan uydu kent yerleşim birimleri ile aynı il veya aynı görev bölgesi içinde bulunan hastaneler, elektrik ihtiyaçlarının tamamını veya bir bölümünü kendi elektrik üretim tesislerinde güvenilir biçimde ve ekonomik olarak üretebilecekler.

Yönetmeliğe göre, otoprodüktör veya otoprodüktör grubu olarak elektrik enerjisi elde edebilmek amacıyla kurulan tesisin atık ısısı en geç 12 ay içinde değerlendirilebilecek. Aksi halde tesis faaliyetten men edilecek.

MAHSUP EDİLECEK

Enerji Bakanlığı yönetmeliği, otoprodüktör veya otoprodüktör grubu şirketlerin faaliyet gösterdikleri bölge içinde TEAŞ, TEDAŞ, bağlı ortaklıkları veya görevli şirketler ile enerji satış anlaşması imzalamalarını öngörüyor. Buna göre, otoprodüktör veya otoprodüktör grubu, TEDAŞ, TEAŞ, bağlı ortaklıkları veya görevli şirketler ile enerji alışverişi konusunda enerji mahsuplaşması yapacaklar. Mahsuplaşma neticesinde borçlu olan, diğer tarafa enerji satış anlaşmasında belirtilen şartlarda ödeme yapacak.

Ancak, otoprodüktör veya otoprodüktör grubu üretim tesislerinin çift yakıtlı olarak dizayn edilmesi ve doğalgaz kullanımı olmadığı durumlarda ikinci yakıt kullanılması halinde ihtiyacın üzerinde satılacak enerjinin satış fiyatı yüzde 75 olarak uygulanacak.

Yönetmelik ayrıca, otoprodüktör grubu şirketlerin ürettikleri enerjiyi ancak faaliyet gösterdikleri görev bölgesi içindeki ortaklarına vermelerini öngörüyor.

Otoprodüktör grubu şirketler, başka görev bölgesine enerji nakledemeyecekler. Ancak, otoprodüktör grubu oluşturan şirketlerin aynı holding bünyesinde olmaları halinde bu şart aranmayacak.

Yönetmelik, daha önce faaliyet gösteren otoprodüktör grubu şirketlerin haklarının saklı kalmasını da öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!