Utkueri: Kasko saatli bomba

Güncelleme Tarihi:

Utkueri: Kasko saatli bomba
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 11:23

Hür Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, kasko branşında rekabetten kaynaklanan fiyat kırma politikası nedeniyle prim girdisinde yaşanan düşüş ve enflasyonun çok üzerinde artan hasar maliyetlerini göz önüne alarak 2002 yılında teknik karlılığı göz ardı eden şirketlerin durumunu, her an patlayabilecek bir saatli bombaya benzetti.

Yılın son ayında, sigorta sektörü açısından 2001 yılını değerlendiren Hür Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, 2000 yılında hayat dışı branşlardaki üretim artışının 2001'de düştüğünü açıkladı. Ekonominin genelinde görülen kötü gidişten sigorta sektörünün de nasibini aldığına dikkat çeken Utkueri şöyle konuştu:

"Ülkedeki ticari aktivite azaldığı için 2001 yılında şirketlerin üretim hacmi geriledi. Özellikle otomobil satışlarının azalması üretim düşüren etkenlerin başında geliyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 100 civarında olan üretim artışı bu yıl yüzde 40-45 arasında seyrediyor.

Enflasyon oranı düşünülürse, bu yıl artış enflasyonun gerisinde. Yani reel anlamda üretim düştü. Buna paralel olarak tahsilat zorlaştı ve şirketlerin nakit girişleri azaldı. Enflasyondaki ve dolar kurundaki artış nedeniyle genel giderler artarken özellikle piyasadaki ithal araç sayısının çokluğu nedeniyle, hasar maliyetlerinin ciddi anlamda artması dikkat çekici.

Hasardaki artış, yüzde 80-100 gibi yüksek bir oran. Sektörde nakit girişleri azalırken nakit çıkışlarında artış yaşayan şirketlerin, sıkıntı yaşamaya başladıklarını görüyoruz.

Aynı şekilde mali gelirlerde de şirketlerin aleyhine bir tablo var. Faiz oranları yılın sonuna doğru gerilediği için şirketlerin reel anlamda mali gelir elde etme şansı kalmadı.

Üretim artışı zayıfladı. Tahsilat zorlaştı. Hasar maliyetleri ve genel giderler arttı. Reel mali gelir elde etme imkanı çok sınırlı. Böyle bir ortamda sigorta şirketleri artık karlı olabilmek için teknik karlılığı öne çıkartmak zorundalar.

Hür Sigorta Genel Müdürü 2002 yılıyla ilgili beklentilerini açıklarken bu yıl uygulanan yanlış fiyat politikalarının önümüzdeki yıl şirketleri zora sokabileceğini belirtti.

"2001 yılında, özellikle kasko branşında, ciddi bir fiyat rekabeti yaşandı. Bunun temel nedeni, şirketlerin düşen üretimlerini telafi edebilmek için uyguladıkları fiyat kırma politikası. Bu politika, şirketlere 2002 yılında büyük yük getirecek.

Şu anda yapılan poliçelerin yüksek meblağ tutan hasarları gelecek yıl ortaya çıktığında, aşağı fiyat kıran şirketlerin çok olumsuz sonuçlara katlanmak zorunda kalacağına hep birlikte şahit olacağız" diyen Okan Utkueri sözlerini "Şu anda bir arabanın tampon fiyatına yapılan kasko poliçesi var. Bu saatli bomba gibi bir durum" diyerek bitirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!