Üst üste doğruyu becersek kriz biter

Güncelleme Tarihi:

Üst üste doğruyu becersek kriz biter
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2001 01:52

Türkiye'nin dünyada önemli bir ülke olduğunu belirten Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, ‘‘Yeter ki bazı şeyleri üstüste doğru yapabilelim’’ dedi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, ülke ekonomilerinin gidişatının yurtdışından alınan kredileri etkilediğini belirterek, ekonomide taşların yerine oturmasıyla Eximbank'ın kendi kaynağını yurtdışından kendisinin bulabileceğini söyledi. Kılıçoğlu, Türkiye'nin çok büyük bir ekonomi, ekonomik olarak önemli bir yer olduğunu belirterek, ‘‘11 Eylül'den sonra Türkiye'nin siyasi olarak da çok önemli bir yer olduğu bir kere daha teyit edildi, biraz daha ön plana çıktı. Yeter ki bazı şeyleri üstüste doğru yapabilelim. Bir zincir oluşturup, bir trend yakalayabilsek, kötümser olmak için pek neden yok’’ dedi.

Türk Eximbank'ın aldığı 150 milyon dolarlık sendikasyon kredisinin imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçoğlu, Eximbank'ın kaynak ihtiyacının karşılanmasında IMF'den gelecek krediden de yararlanıp yararlanılmayacağının sorulması üzerine, ‘‘Eximbank'a yönelik birşey geleceği konusunda kesin bir fikrimiz yok. Ancak, bütçeye konulan bir 300 trilyon liralık imkan var. Devletin, Hazine'nin Eximbank'a desteği önemli ama ekonomi doğru rayda gittiği zaman içeride ve dışarıda güven aşıladığı zaman bizim zaten o desteğe ihtiyacımız çok azalıyor. Geçen yılki balayı dönemini düşünün Eximbank 1 milyar dolar buldu. Bu çok önemli bir rakam, dolayısıyla işler işi gittiği zaman Eximbank kendisi kötü değil. Finansal olarak rasyoları, sermaye yeterliliği, geri dönmeyen kredileri, bunların hepsi tatminkar ama Türkiye riski ile bağımlısınız. Biliyorsunuz biz Hazine ile aynı raitinge sahibiz. Dolayısıyla oradaki iyileşme bize çok çabuk yansıyor’’ yanıtını verdi.


150 milyon dolar kredi


Türk Eximbank, 26 bankanın katılımıyla 150 milyon dolarlık 1 yıl vadeli bir euro-sendikasyon kredisi sağladı. Türk Eximbank, kredi için Libor artı yüzde 1.50'lik faiz ödeyecek. 22 Kasım'da imzalanan kredi, 11 Eylül terörist saldırısının sonrasında piyasalardaki dalgalanmanın ardından Türk Eximbank'ın kredi bulması bakımından önem taşıyor. Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, alınan sendikasyon kredisinin yabancı bankaların Türkiye'ye ve Türk Eximbank'a duydukları güvenin bir yansıması olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!