Üretim belgeli korsan CD’ci tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Üretim belgeli korsan CD’ci tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2005 00:00

Kültür Bakanlığı’nca yurt dışından gelen filmleri çoğaltması için üretim belgesi verilen 9 fabrikadan biri olduğu halde korsan CD, VCD ve DVD ürettiği iddiasıyla yargılanan Uçar CD’nin sahibi Yalçın Uçar delilleri karartığı gerekçesiyle tutuklandı. Mahkeme, şüpheliye ait işyerlerinde yapılan ilk aramada tutanaklara geçen üç dolum makinesinin ertesi gün yapılan aramada ortadan kaybolması üzerine tutuklama kararı aldı.

DOLUM MAKİNELERİ BULUNAMADI:

İstanbul 3. Fikri ve Sınai Ceza Mahkemesi’nde 5 Ekim günü görülen ve 19 firmanın şikayetçi olarak adlarının yer aldığı davaya, tutuksuz yargılanan Yalçın Uçar katıldı. Şikayetçilerin avukatı Ahmet Aksu, şüpheli Uçar’ın bandrolsüz olarak kendilerinden hiçbir izin almadan üretim ve satış yaptığını belirterek ‘6 Temmuz tarihinde binada olduğu tespit edilip tutanağa geçirilen üç adet büyük dolum makinesi, 7 Temmuz’da yapılan ikinci aramada binada bulunamamıştır’ dedi. Kendini CD üreticisi ve dolumcusu olarak tanıtan ve aylık ortalama 5 bin YTL geliri olduğunu belirten Yalçın Uçar ise suçlamaları reddederek ‘Bu makinelerin mülkiyeti bize ait değildi. Makinelerin ikisi leasing yoluyla alınmıştı, biri kiralıktı. Arama günü işyerindeydim. Bu makinelerin boyu 2.5 metredir ve ağırlığı 3 tondur. Ertesi gün bu makinelerin işyerinde olmadığı tespit edilmiş. O gün evimdeydim. Şirketimiz, aile şirketidir. Makinelerin asıl sahipleri, bu makineleri almış olabilir. Makinelerin maddi değerini de bilmiyorum. Ancak Edel Weis’tan bir yıllığına 10 milyara kiralamıştık. Nereye götürüldüklerini de bilmiyorum’ dedi.

KAÇIRILDIĞI ANLAŞILDI:

Uçar’a ait şirkette arama yapanlardan Başkomiser Mehmet Ali Turak ise kendileri ayrılırken sanığın binada olduğunu, ertesi gün ise binayı mühürlemeye gittiklerini ancak makinelerin yerinde olmadığını tespit ettiklerini söyledi. Mhkeme, makinelerin kaçırılmış olduğunun anlaşıldığını, bu delillerin yok edildiği ya da gizlendiği ve değiştirilme imkanı bulunduğu adli kontrol yönteminin delillerin elde edilmesi için yeterli olmadığı, delillerin tamamen toplanmadığını dikkate alarak sanığın tutuklanmasına karar verdi. Duruşma ertelendi.

Korsanı ‘sid kodu’ yakaladı

İSTANBUL Güvenlik Şube Müdürlüğü yetkilileri ile Korsan Yayınlarla Mücadele Ltd Şirketi (AMPEC) ve Uluslararası Fonogram Yapımcıları Birliği’nce (IFPI) yetkililerinin korsanla mücadeledeki işbirliği üzerine, yakalanan korsan CD ve VCD’lerin genetik sırlarının çözülmesine karar verilmişti. Her CD ve VCD’nin genetik kodu kabul edilen ‘Sid kodu’nun saptanması için korsan CD ve VCD örnekleri Hollanda’daki laboratuara gönderildi. Hollanda’dadaki laboratuarda ‘Sid kodu’ çözülüp CD ve VCD’lerin hangi marka ve hangi seri numaralı makinede basıldığı saptanmıştı. Değeri milyon doları bulan makinenin, üretici firmasından Kağıthane’de bulunan, Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye çapında CD ve VCD üretmesi için izin verilen ‘Üretim Belgeli’ 9 önde gelen kuruluştan biri olan Uçar CD Üretim Tanıtım Dağıtım ve Pazarlama Anonim Şirketi’ne ait çıkmıştı.

Saatçi: Mutluyuz devamı gelsin

DOĞAN
Music Company (DMC) İcra Kurulu Başkanı Ercan Saatçi şunları söyledi: ‘Sektördeki büyük aktörlerden biri olarak, ilk kez gerçekleşen bu tutuklamadan dolayı gerçekten çok büyük mutluluk duyuyoruz. AB yolundaki Türkiye’de de bu konuda artık daha hassas davranıldığını görüyoruz. Ama bunun devamının gelmesini istiyoruz’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!