Üretim artıyor petrol düşmüyor

Güncelleme Tarihi:

Üretim artıyor petrol düşmüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

PETROL fiyatlarıyla ilgili karmaşa sürüyor. OPEC'in geçen hafta sonunda aldığı 800 bin varillik üretim artışı kararından sonra da yükselişini sürdüren petrol fiyatları, dünkü işlemlerde yüksek fiyat seviyelerini korudu. Londra Borsası'nda, tüm petrol türleri için gösterge oluşturan Brent türü petrolün kasım ayı teslimi varil fiyatı dün, önceki güne göre 10 sent gerileyerek 31.90 dolar oldu. Tüketici ülkelerce ‘kabul edilemez yükseklikte’ sayılan 30 dolar sınırının ve OPEC'in resmi fiyat aralığının üst sınırı olan 28 doların üzerindeki bu fiyat, Brent petrolünün varil fiyatının son 10 yıl içinde aldığı 19 dolar ortalama fiyata göre de çok yüksek bir düzey oluşturuyor.

Diğer taraftan dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından Kuveyt'in Petrol Bakanı Şeyh Suud Nasır el Sabah, petrol fiyatlarındaki yükselmenin yıl sonuna dek süreceğini söyledi. Şeyh Suud, Arap ülkelerinde satılan ‘el Hayat’ gazetesine verdiği demeçte, kuzey yarımküresinde kış mevsiminin gelmesinin siparişleri artıracağını, bunun da fiyatlardaki yükselmenin sürmesi anlamına geldiğini'' bildirdi.

Kuveyt Petrol Bakanı, fiyatların ancak gelecek yılın Ocak ya da Şubat aylarından sonra düşmeye başlayacağı tahmininde bulundu.

Şeyh Suud, petrolün satış fiyatının piyasa koşullarına göre normal olduğunu savunarak, fiyatlarda üketicilerin hissettiği aşırı yükselişin ithalatçı ülkelerin petrole uyguladığı yüksek vergilerden kaynaklandığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!