Üreteni terletiyor, satın alanı serin tutuyor

Güncelleme Tarihi:

Üreteni terletiyor, satın alanı serin tutuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2013 12:22

Genellikle plaj ve sahil kesimlerindeki çay bahçelerinde gölgelik amacıyla kullanılan hasır şemsiyeler, oldukça zor aşamalardan geçilerek üretiliyor.

Haberin Devamı

Satın alanları serinleten, üreticileri de terleten hasır şemsiyeler, Edremit Körfezi'nde yaşayan Roman aileler tarafından dedelerinden öğrendikleri teknikle yapılıyor.
Sulak alanlardan, güneşin altında topladıkları saz ve kamışları kurutan aileler, bunları, kullanılacak ürünün ölçüsünde hazırladıktan sonra gölgelik şemsiye olarak örüyor.

Ayvalık ilçesinde, plajlar ve sahil kesimlerdeki çay bahçeleri için hasır şemsiye ören Aykan Orakçı, yaptığı açıklamada, bu mesleğin, dedelerinden kaldığını ve bölgedeki Romanların bir asırdan fazla süredir bu işten para kazandığını söyledi.

Şemsiye ve teras gölgeliği gibi çeşitli hasır ürünlerin oldukça zor aşamalardan geçtiğini dile getiren Orakçı, şöyle devam etti:
"Bizim bu yaptıklarımız çoğunlukla turizm sektöründe kullanılıyor. Güneşin altında toplarken ve örerken bizi fazlasıyla terleten bu ürünler, turistleri güneşten koruyarak serin tutuyor. Bu işte terlemezseniz para kazanamazsınız. Alın teri bu olsa gerek. Gölgeliklerin metrekaresini 12 liradan örüyoruz. Ortalama bir gölgeliğin fiyatı 150-200 lira arasında değişiyor ve örmesi 1-2 günü buluyor. Ham maddesini çocuklarımla sulak alanlardan karşılıyoruz."
Sazlıklardan kestikleri kamışları, sepet, şemsiye ve teras gölgeliği gibi yapılacak ürüne göre ayırmanın ve işlemenin bile zor olduğunu anlatan Orakçı, eşiyle saatlerce hasır ördüklerini anlattı.

Haberin Devamı

"Belediyeden, ürünlerimizi satacağımız bir yer istiyoruz"
Aykan Orakçı'nın eşi Birgül Orakçı ise yaptıkları işin zorluğuna dikkati çekerek, kazandıkları parayı hak ettiklerini belirtti.

Kendilerini, turizmin bilinmeyen, gizli kahramanları olarak nitelendiren Orakçı, "Binlerce turist bizim şemsiyelerimiz altında dinleniyor, güneşten korunuyor. Belediyeden, ürünlerimizi satacağımız bir yer istiyoruz. Bize yardımcı olsunlar" dedi.

Roman ailelerin yaptığı ürünleri İzmir-Çanakkale karayolunda satan Hüsamettin Aydemir de kamıştan eşya üretmenin emek isteyen bir iş olduğunu dile getirdi.
Hasır gölgeliklerin yoğun talep gördüğüne işaret eden Aydemir, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Bunların yurt dışında bile satıldığını biliyoruz. Yabancı turistler satın almak istiyor ancak el emeği olmasından dolayı bunu faturalandıramıyoruz. Ülkelerine götürmek isteyen turistler, bu ürünleri geçiremiyor. Büyük firmalar, fabrikasyon üretim yapanlar yurt dışına gönderiyor ama bizim gibi küçük üretici ve satıcılar, ürünlerini yurt dışına satamıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!