Unakıtan: Vergi ve zam yapmama gayreti içindeyiz

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan: Vergi ve zam yapmama gayreti içindeyiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2004 15:40

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yeni vergiler getirmemek, yeni zamlar yapmamak için azami gayret içinde olduklarını bildirdi. Unakıtan, ''Hem vergi indireceğiz, hem bütçedeki gelirimizi artıracağız'' dedi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Unakıtan, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
 
Bir gazetecinin IMF'nin, ÖTV'nin artırılması ve KİT ürünlerine zam yapılması önerisinde bulunup bulunmadığını sorması varılmış bir durum'' olmadığını söyledi. Diğer gözden geçirme çalışmaları gibi bunun da zamanında tamamlanacağını bildiren Unakıtan, bundan hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade etti. ''IMF olsa da olmasa da bizim hükümetimizin inandığı ve hiç taviz vermeksizin uyguladığı bir ekonomi politikası var'' diyen Bakan Unakıtan, şunları söyledi:

''O da mali disipline dayalı ve yüzde 6.5 faiz dışı fazlasını elde etmeyi hedefleyen bir ekonomi politikası. Dolayısıyla bu gözden geçirmeler 2004 yılı sonuna kadar devam edecek. Bu gözden geçirmede IMF ister, onu artırmamızı, berikini indirmemizi ister, olabilir, şimdiye kadar olduğu gibi. Burada hükümetimizin kendine has bir politikası vardır. Milletimize verdiğimiz sözleri tutmak bizim için en önemli husustur, milletimizin yüzünü güldürmek bizim için önemlidir. Karşılıklı müzakerelerle bunlar halledilecek konulardır.''

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Unakıtan, 7'nci gözden geçirmenin Şubat ayında tamamlanacağını da bir başka soruyu yanıtlarken bildirdi.
 
GELİR REVİZYONU

''2004 bütçesinde gelir revizesi yapılırken açık tasarrufla mı gelir kalemi yaratmakla mı kapatılacak?'' sorusuna da Bakan Unakıtan, ''İki tarafı da düşünürüz. Asıl olan bütçelerdeki mali disipline riayet etmek, bundan taviz vermemek, herhangi bir şekilde rehavete kapılmaksızın 2003'de olduğu gibi 2004'de de hedeflediğimiz noktaya ulaşmak'' karşılığını verdi.
 
"KIYMETİMİ BİLİN"

Gelirin vergi ve zam dışında hangi kaynaklarla arttırılacağı yolundaki ısrarlı sorulara Unakıtan, şu karşılığı verdi: ''O da maliyenin idaresindeki incelikten kaynaklanıyor. Benim kıymetimi bilin, diye söylüyorum. Yakında onu da göstereceğiz. Öyle şeyler getiriyoruz ki hem vergi indireceğiz, hem bütçedeki gelirimizi arttıracağız.
 
Hükümet olarak devamlı düşüncemiz memlekete, millete yeni bir yük getirmeyecek şekilde nerelerden tasarruf yapabiliriz, nerelerden kaynak getirebiliriz? Onun çalışması içindeyiz. 21 Ocak'tayız, Şubat ayına birşey kalmadı, biraz sabır gösterin nerelerden olduğunu göreceksiniz. Kanunu hazırladık, yakında hükümete sunuyoruz. Kesilebilir harcamalar kaleminden yüzde 10 kesintiyi yapıyoruz. Kanunu getiriyoruz. 3 katrilyon veya biraz daha fazla rakamı oradan yakalıyoruz. Geriye biraz daha kalıyor.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!