Unakıtan: Elektriğe yüksek fiyat ödüyorsak, bu yanlış politikaların sonucudur

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan: Elektriğe yüksek fiyat ödüyorsak, bu yanlış politikaların sonucudur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 00:17

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ”Elektriğe yüksek fiyat ödüyorsak; bu, şimdiye kadar yapılan yanlış politikaların sonucudur” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu ve Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının görüşülmesine devam edildi.

Maliye Bakanı Unakıtan, özelleştirmeler konusunda “muhalefetle anlaşamadıkları noktalar olduğunu” ifade etti. Özelleştirmelerin, AB, IMF veya uluslararası başka kuruluşların isteği doğrultusunda yapılmadığını kaydeden Unakıtan, AK Parti Hükümeti'nin ekonomik politikalarının önemli bir ayağını, özelleştirmelerin oluşturduğunu söyledi.
Enerji konusunda geçmiş dönemlerde uygulanan politikalara dikkati çeken Kemal Unakıtan, “Elektriğe yüksek fiyat ödüyorsak, bu şimdiye kadar yapılan yanlış politikaların sonucudur” dedi.

CHP'li bazı milletvekillerinin, yanlış politika uygulayanların Yüce Divan'da yargılandığını belirtmesi üzerine Unakıtan, “Yüce Divan'a gitmeyenler de var, politikaları yanlış. O dönemlerde sizler de bulundunuz. Genel başkanınız Enerji Bakanlığı yaptı. 40 yıldır yanlış politika uygulanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Enerji alanındaki yap-işlet-devret modeliyle geçmişte büyük taahhütlere girildiğini kaydeden Unakıtan, bu işletmelerle karşılıklı anlaşılarak, sözleşmelerinden feragat edildiğini bildirdi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Deniz Baykal'ın Enerji Bakanlığı dönemini tasarıya dayanak olarak göstermek, ne kadar az dayanak olduğunun göstergesidir” dedi.
“Düzenlemeye ilişkin dayanağın 30 yıl öncesinde aranmasını hayretle karşıladığını” ifade eden Hamzaçebi, önceki hükümetlerin de serbest piyasa ekonomisine geçişte gayret gösterdiklerini savundu.

DPT UZMANININ SÖZLERİ, TARTIŞMAYA YOL AÇTI

Komisyon üyesi milletvekillerinin sorusu üzerine söz alan DPT Uzmanı Baki Kaya'nın, “alt komisyondaki görüşmeler sırasında Hazine, EPK ve DPT'nin bazı düzenlemelere karşı çıktığını” söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, “Ben burada hükümeti temsil ediyorum” demesi üzerine konuşmasını kesen Kaya'ya, CHP'li milletvekilleri “medeni cesaretinden dolayı” destek verdiklerini bildirdiler. AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, tasarının alt komisyondaki görüşmeleri sırasında “DPT Uzmanı Kaya'nın, yetki aşımıyla ilgili ciddi hatalar yaptığını” söyledi.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş ise “bürokratların, hükümetin değil, devletin memurları olduğunu, hükümete doğruyu göstererek görevlerini yaptıklarını” ifade etti.

Komisyon Başkanı Sait Açba da İçtüzük gereği komisyon toplantılarına başbakan veya bir bakanın katılabileceğini, gerekli görmeleri halinde yüksek dereceli bir kamu görevlisine yazılı temsil yetkisi verilebileceğini kaydetti.
CHP'li milletvekillerinin, elektrik faturalarından yüzde 2'lik TRT payının kaldırılması, denizyolu taşımacılığında ÖTV'nin kaldırılması, ÇEAŞ ve KEPEZ'in imtiyaz sözleşmelerinin feshedilmesi nedeniyle mağdur olan küçük yatırımcılara enerji ihalelerinin verilmesine ilişkin önergeleri kabul edilmedi.
Daha sonra, tasarının kalan maddelerinin görüşülmesine devam edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!