Unakıtan’dan ’ithal oto patladı’ sorgusu

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan’dan ’ithal oto patladı’ sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2009 00:00

16 Mart’ta gerçekleşen ÖTV indirimine ithal otonun pazar payını artıracağı endişesiyle başlangıçta sıcak yaklaşmayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sektörü yakın izlemeye aldı.

Mart sonunda satışlarda ithalatın payının yüzde 80’e yükselmesi üzerine endişelerinde haklı çıktığını düşünen Unakıtan, otomotivcilerden hesap sormaya hazırlanıyor. Nisan sonunda Otomotiv Distribütörleri Derneği’ni ziyaret etmeyi planlayan Unakıtan, otomotivcilere ÖTV karnesi verecek. Karnenin sonuçları, otomotiv sektörüne bundan sonra verilecek teşvikler için de belirleyici olacak.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Maliye Bakanı Unakıtan’ın "İthalat patlamış, ne oluyor İbrahim Bey" diye sorduğunu belirterek, "Unakıtan’a mart ayında ne varsa satıldığını ama nisan ve mayısta satışların aynı olmayacağını söyledim. Çünkü fabrikalar harıl harıl bizim için çalışıyor. Yerli satışlarının önemli ölçüde artacağını anlattım" diye konuştu. Aybar, Unakıtan’ın bunun üzerine nisan sonunda gelip sonuçlara bakacağını ifade ettiğini belirtti.

Fabrikalar çalışıyor

Yeni Renault Megane Hatchback ve Coupe’nin Antalya’da gerçekleşen tanıtımında konuşan İbrahim Aybar, nisan sonuçlarını görünce Unakıtan’ın tüm endişelerinden kurtulacağını söyledi. ÖTV indirimi sonrasında beklenmedik bir taleple karşılaşıldığını ve eldeki stokların bir anda tükendiğini belirten Aybar, şöyle konuştu: "Nisan ve mayısta Türkiye’deki fabrikalar ağırlıklı olarak iç pazara çalışıyor. ÖTV indiriminin biteceği 15 Haziran’a kadar fabrikaları iç pazara kapattık. Nisan ayında toplam pazarın 55 bin adet civarında olmasını bekliyoruz. Mart ayında ithalin oranı yüzde 78’i aşmıştı. Nisan sonunda bu oran yüzde 70’in altına inecek, Mayısta ise yerli otomobil satışlarında patlama yaşanacak. İthal otomobilin sipariş verildikten sonra gelme süresi 2.5 ayı buluyor. Yerli otomobiller için siparişin teslim edilme süresi 1.5 ay. Haziran ayında inanılmaz bir patlama yaşanacak."

Yeni Megane 31 bin 250 TL

RENAULT
Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, 11 yıldır binek otomobilde lider olduklarını ve bunu bırakmaya da niyetlerinin olmadığını belirterek, "Amacımız martta kaptırdığımız liderliği geri almak" dedi. Bu arada, Yeni Megane HB 31 bin 250TL’den başlayan fiyatlarla, Megane Coupe ise 36 bin 750 TL’den başlayan fiyatlarla itibaren satışa sunuluyor. Aybar, "ÖTV indirimi öncesi daha az araç getirecektik, indirimle rakamı 1000’e çıkardık. Araçlar şimdiden satıldı" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!