Umut veren program

Güncelleme Tarihi:

Umut veren program
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Köyler arasında eşgüdüm

Hükümet programında, Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik şu önlemler yer aldı: ‘Hayvancılığın yeniden canlandırılması için başlatılan çalışmalar hızlandırılarak sürdürülecek. Birbirine yakın köyler arasında işbirliği ve eşgüdüm sağlanarak, altyapı hizmetlerinin ve sosyal hizmetlerin tüm köylülere daha düşük maliyetle ulaşması gerçekleşecek ve böylece köylüler kentlerdeki olanaklara yerlerinden olmaksızın kavuşabileceklerdir. ’’

ADALETLİ VERGİ

Programda, vergi ile ilgili şu mesajlar yer aldı:

‘‘Vergi yasalarının başarıyla uygulanabilmesi için vergi idaresinin daha etkin ve daha randımanlı çalışması sağlanacaktır. Uygulama basitleştirilecek, vergi idaresinin etkinliğinin artırılmasına önem verilecek. İstihdam yaratan özel sektör yatırımlarının teşviki konusunda her türlü önlem alınacak, yatırımı ve dış satılımı engelleyen tüm mevzuat yeniden düzenlenecektir. Haksız rekabeti önlemek amacıyla kayıt dışı ekonomi alanı da daraltılacaktır. Kamu açıklarının finansmanı için Merkez Bankası kaynaklarına hiçbir koşul ve biçimde başvurulmayacak, gerçekçi kur politikasına aynen devam edilecektir.’’

TARIMA DÜNYA FİYATI

Programda, tarım politikası şöyle belirlendi:

‘‘Stoğa üretim kesinlikle yapılmayacak, bu amaçla sistemli bir ürün değişim programı yürürlüğe konulacaktır. Tarımsal sigorta ve prim sistemi de bu çerçevede ele alınacaktır. Üretim planlanması ile birlikte ürün değiştirme kredileri ve diğer özendirici önlemleri içeren uygulamalar yürürlüğe konulacak.’’

GİDER REFORMU

Hükümet programında, kamu harcamalarında savurganlığı önleyecek, ihalelere gölge düşürmeyecek, yolsuzluklara olanak tanımayacak, kamudan haksız kaynak transferine yol açmayacak ‘‘gider reformu’’ yapılacağı belirtildi. Programda, Gider Reformu gerçekleştirilirken, ‘‘İhale Yasası’’ başta olmak üzere ‘‘Kamulaştırma’’, ‘‘Sayıştay Yasası’’ gibi yasaların, çağdaş ilke ve uygulamalara göre düzenleneceği de bildirildi.

Sosyal Güvenlik Reformu ile sosyal güvenlik sisteminin açıkları ekonomiye yük olmaktan çıkarılacak, emeklilerin yaşam düzeyi iyileştirilecek, emekli yaşı ve en az çalışma süreleri, ülke ekonomisinin taşıyabileceği gerçekçi bir düzeye yükseltilecek.

YÜKSEK FAİZE FREN

Türkiye'nin en temel ekonomik sorununun, iç borçlanmanın vadelerinin kısalığı ve faiz oranlarının yüksekliği olduğuna işaret edilen programda, ‘‘Devletin iç borçlanması, mali piyasalarda rekabet etkinliğini reel sektör aleyhine bozmayacak ve reel faizlerin ekonominin taşıyamayacağı düzeye tırmanmasını önleyecek bir anlayışla yürütülecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarının Hazine garantisi ile yaptıkları dış borçlanmalarda etkili bir disiplin sağlanacaktır’’ görüşüne yer verildi.

BANKALAR KANUNU

Programda, bankaların, bir yandan denetimlerinin sağlıklı kurallara bağlanırken, bir yandan da üretime, dış satıma ve turizme katkılarını artıracak bir yasal düzenlemenin öncelikle gerçekleştirileceği kaydedilerek ‘‘Bankalar Yasası, bankaların güçlü bir mali yapıya kavuşturulmalarını, bağımsız bir organ tarafından denetlenmelerini esas alan, uluslararası normlara uygun, halkın tasarruflarını koruyacak, iç ve dış piyasalara güven verecek şekilde çıkarılacaktır’’ denildi.

KAMUDA YAPILANMA

Hükümetin, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasında kararlı olduğu ifade edilen programda, şöyle denildi: ‘‘Kamu yönetiminde ve kamu hizmetlerinde adaletli, şeffaf, verimli ve katılımcı bir yönetim anlayışı benimsenecektir. Kamuda işe alınmada, yeterlilik, görevlerde yükseltilmelerde ehliyet ve liyakat esas alınacak, kayırmacılık önlenecektir. Kamu personelinin atama ve yükseltilmelerinde ehliyet ve liyakat şartları nesnel ölçülere ve sınav esasına dayandırılacaktır. Kamu görevlerine giriş sınavlarının merkezi sistemle gerçekleştirilmesi uygulamasının yerleşmesi sağlanacaktır. Aynı işi yapan personel arasındaki ücret farklılıkları giderilecektir.''

ÖZELLEŞTİRMEYE DEVAM

Programda, özelleştirme stratejisi şöyle özetlendi: ‘‘Hükümetimiz, özelleştirmenin kamuoyuna güven veren, şeffaf ve kamu yararını gözeten bir biçimde hızla yapılmasını sağlayacaktır. Özelleştirme uygulamalarında iş güvencesi özenle gözetilecek, sermayenin tabana yayılması amacıyla halka arz yöntemine de önem verilecektir. Uluslararası tahkim konusuna, temel ulusal çıkarlarımımıza ters düşmeyen bir çözüm getirilmesi, özelleştirmelerde şeffaflık ve iş güvencesi özenle gözetilecektir.''

YATIRIMLAR HIZLANACAK

Programda, dış kredi bulma koşulu ile izin verilen projelerden, dış finansmanı bulunmayanların gözden geçirileceği, yeniden öncelik sırasına konularak ihale zamanlamalarının bir takvime bağlanacağı ifade edilerek şu görüşlere yer verildi: ‘‘Enejide Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, İşletme Hakkı Devri ve yüzde yüz kredili anahtar teslimi modelleriyle yapılacak projelere hız verilecektir. Verimliliği ve rekabeti artırmak, şeffaflığı sağlamak amacıyla elektrik ve gaz sektörleri yeniden yapılandırılacak, Petrol Kanunu'nda gerekli değişiklikler yapılacak, Elektrik Piyasası Kanunu çıkarılacaktır.’

AB'YE BAKIŞ

‘‘Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliği tarihten, coğrafyadan ve anlaşmalardan doğan haktır’’ denilen Hükümet Programı'nda, AB ve Gümrük Birliği'ne (GB) bakış konusunda şu ifadeler yer aldı: ‘‘Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne öteki üyelerle eşit hak ve statüye sahip tam üyelik hedefinin gerçekleştirilmesine çalışılacaktır. Avrupa'daki bütünleşme süreci içinde yerini alacak olan Türkiye, bunu gerçekleştirirken ulusal hak ve çıkarlarını herzaman titizlikle gözetmeye devam edecektir. ’’

SAĞLIK SİGORTASI

Sağlık hizmetleri konusunda da, programda genel ve kişisel sağlık sigortasının gerçekleştirileceği, sağlık kurumlarının hizmet standartlarının yeniden belirleneceği anlatıldı.

Programda, hükümetin çalışma yaşamında barışın korunmasına ve sendikal hakların uluslararası standartlara kavuşturulmasına önem vereceği, işçi haklarındaki kısıntıların giderileceği, kamu görevlilerinin sendikal haklarının geliştirileceği, sosyal güvenlik sisteminin tüm yurttaşları kapsar hale getirileceği belirtildi.

İŞSİZLİK SİGORTASI

İşsizlik sigortası programının başlatılacağı, bu çerçevede İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun yeniden yapılandırılacağı kaydedildi.

Programda, şehit aileleri ve gazilerin konut gereksinimlerinin karşılanması için Toplu Konut Fonu'ndan faizsiz konut kredisi verilmesi ve bağlanan aylıkların katsayı artışı dışında her yıl düzenli biçimde artırılmasını sağlayacak yasal düzenlemenin de gerçekleştirileceği bildirildi.

Hükümetin ekonomi programında neler var?

Vergide adalet sağlanacak. Oranlar düşürülüp, vergi ödenebilir hale getirilecek.

Çok sayıda yasa kapsamında uygulanan çeşitli dolaylı vergiler tek yasa ile düzenlenecek.

İstihdam yaratan özel sektör yatırımlarını ve dış satılımı engelleyen tüm mevzuat yeniden düzenlenecek.

Kamu açıklarının finansmanı için Merkez Bankası kaynaklarına hiçbir koşul ve biçimde başvurulmayacak.

Gerçekçi kur politikasına aynen devam edilecek.

Destekleme kapsamındaki tarım ürünlerinin fiyatlarının belirlenmesinde dünya fiyatları, maliyetler ve beklenen enflasyon temel alınacak.

Ekonomik ve Sosyal Konsey'in yapısı ve temsil yeteneği güçlendirilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının Hazine garantisi ile yaptıkları dış borçlanmalarda etkili bir disiplin sağlanacak.

Bankalar Yasası, bankaların bağımsız bir organ tarafından denetlenmelerini esas alan, halkın tasarruflarını koruyacak şekilde çıkarılacak.

Kamu harcamalarında savurganlığı önleyecek ‘‘gider reformu’’ yapılacak.

Sosyal Güvenlik Reformu ile sosyal güvenlik sisteminin açıkları ekonomiye yük olmaktan çıkarılacak, emekli yaşı ve en az çalışma süreleri gerçekçi bir düzeye yükseltilecek.

Gümrük mevzuatının Avrupa Birliği Gümrük Mevzuatına uyumlu hale getirilmesi amacıyla, çağdaş ve güncel bir Gümrük Kanun Tasarısı hazırlanacak.

Kamu yönetiminde ve kamu hizmetlerinde adaletli, şeffaf, verimli ve katılımcı bir yönetim anlayışı benimsenecek.

Kamuda aynı işi yapan personel arasındaki ücret farklılıkları giderilecek.

Özelleştirme uygulamalarında iş güvencesi özenle gözetilecek, sermayenin tabana yayılması amacıyla halka arz yöntemine de önem verilecek.

Uluslararası tahkim konusuna, temel ulusal çıkarlarımımıza ters düşmeyen bir çözüm getirilecek.

Genel ve kişisel sağlık sigortası gerçekleştirilecek, sağlık kurumlarının hizmet standartları yeniden belirlenecek.

İşçi haklarındaki kısıntılar giderilecek, kamu görevlilerinin sendikal hakları geliştirilecek.

İşsizlik sigortası programı başlatılacak, bu çerçevede İş ve İşçi Bulma Kurumu yeniden yapılandırılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!