Umman Sultanı Kabus’un iki yeğeninin annesi Türk

Güncelleme Tarihi:

Umman Sultanı Kabus’un iki yeğeninin annesi Türk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 00:00

ENKA’nın geçtiğimiz günlerde 1.9 milyar dolarlık ön anlaşma imzaladığı The Blue City (Al Madina Al Zarqa) projesinin patronu Umman Sultanlığı hem inşaatta hem de ticarette Türk firmalarına odaklanacak. İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul’da ortak fuar yapmayı da kararlaştıran Umman Sultanlığı tarihinde Osmanlı egemenliğine hiç girmemiş ama daima Osmanlı’yla birlikte hareket etmiş.

Körfez ülkeleri arasında devlet geleneği en köklü olan Arap ülkelerinden biri konumundaki Umman’ın Sultanı Kabus Bin Said ülkenin zenginliklerini en verimli şekilde yatırıma dönüştürmek için çaba harcıyor. 3 milyona yakın nüfusa ve kişi başına 10 bin dolar civarından milli gelire sahip ülkede kalkınmanın ve modernleşmenin mimarı olan 65 yaşındaki Sultan Kabus Bin Said’in oğlu yok ama 5 erkek yeğeni var. Şimdi ondan sonra ülkenin kalkınma politikalarını başarıyla devam ettirecek Sultan adayının kim olduğu merak konusu.

PRENSLERİN ANNESİ TÜRK:

Sultan Kabus Bin Sait’in 5 yeğeninden ikisi ise yarı yarıya Türk. Sultanın ’kişisel temsilci’ olarak atadığı Esat bin Tarık Al Sait ve yine Sultanın ’resmi temsilci’ olarak atadığı Talal bin Tarık Al Sait’in anneleri Türk. Talal Bin Tarık’ın ise eşi de Türk asıllı. Sultan Kabus’tan sonra tahtın en güçlü adayları Esat ve Talal’ın da adı geçiyor. Babaları Türkiye’de okurken Tahire Hanım ile tanışmış ve evlenmiş. Umman yönetimindeki Türkiye sempatisinin altında tarihi ilişkilerin yanısıra ailedeki bu durumunda önemli etken olduğu bildiriliyor.

UMMAN’DA ÇOK İŞ VAR:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez sermayesine yönelik yeni stratejisi gereği ziyaret ettiği ülkeler arasında bulunan Umman Sultanlığı Katar, BAE ve Suudi Arabistan’a göre daha zayıf bir ülke ancak yine de zengin petrol ve gaz kaynakları sayesinde hızla zenginleşiyor. Muscat yakınlarında 35 kilometre karelik alana inşaa edilecek ve 200 bin kişinin yaşayacağı The Blue City (Al Madina Al Zarqa) projesi için yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Enka’nın Yunanlı ortağı ile 1.9 milyar dolarlık ilk kontratı imzaladığı projeden çok sayıda Türk firmasının iş alması bekleniyor. Umman Sultanlığı ayrıca Türk turizm firmalarıyla da ortak yatırımlara girmek istiyor. Türkiye’de ve Umman’da otel yatırımları yapılabileceği bildiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!