Uluslararası borsalar tarihi hafta yaşadı

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası borsalar tarihi hafta yaşadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya borsaları geçen hafta, New York Borsası'ndaki şiddetli dalgalanmalar ve Rusya krizi ile tarihinin en hareketli dönemlerinden birini yaşadı.

Uluslararası piyasalarda, geçen hafta meydana gelen en önemli gelişme, dünya borsalarının kalbi konumundaki New York Borsası'nın, tarihindeki en büyük dalgalanmalardan birini yaşanması oldu. İkinci ‘‘Kara Pazartesi’’yi yaşayan New York'ta, şiddetli dalgalanma bütün borsaları allak bullak etti.

Rusya'daki siyasi ve ekonomik belirsizliğin şiddetlenmesi de uluslararası borsaları etkileyen diğer önemli gelişmeydi.

New York Borsası'nda, Pazartesi günü puan bazında Dow Jones Endeksi, tarihindeki en büyük ikinci düşüşle 8.000 puan psikolojik sınırının da altına gerileyerek 7.539.07 puana indi. Wall Street'te hafta başında yaşanan düşüş, yatırımcı ve aracılar tarafından ikinci ‘‘Kara Pazartesi’’ olarak değerlendirildi.

New York Borsası'nın tarihindeki en büyük düşüş ise 19 Ekim 1987'de yaşanmıştı. Tarihe ‘‘Kara Pazartesi ’’ olarak geçen 19 Ekim 1987'deki ‘‘çöküşte’’, Dow Jones Endeksi 508 puan düşmüş, yüzdeye vurulduğunda ise yüzde 22.6 oranında gerilemişti. Bu olay üzerine, Wall Street öğleden sonra tatil edilmişti. Endekste gerçekleşen yüzde 22.6'lik düşüş, 1929 yılında yaşanan ‘‘Büyük Buhran’’daki yüzde 12.8'lik düşüşün de üstüne çıkmıştı.

Dow Jones Endeksi, Salı gününü ise tarihinin ikinci büyük yükselişiyle kapattı. Salı günü, ilerleyen saatlerde tırmanışa geçen endeks, kapanışta 288.10 puan yükselişle 7,827.17 puana ulaştı. Borsa, işlem hacmi bakımından da tarihinin en yoğun günlerinden birini yaşadı.

Bir gün hariç sürekli gerilemesine karşın, başlangıçtaki büyük düşüş nedeniyle, New York Borsası, haftayı yükselişle kapattı. Pazartesi günü 7.539.07 puandan başlayan Dow Jones Endeksi, Cuma günü kapanışta 7.640.25 puana yükseldi.

DİĞER BORSALAR

Bir önceki haftayı şok düşüşlerle geçiren ve haftaya 14.107.89 puandan başlayan Nikkei Endeksi, inişli-çıkışlı bir seyir izleyerek haftayı 14.042.91 puandan kapattı.

Siyasi ve mali açıdan tarihinin en bunalımlı dönemlerinden birini yaşayan Rusya'da ise geçen hafta kriz iyice alevlendi. Çarşamba günü, Rus Merkez Bankası, dolar için belirlediği günlük gösterge kurundaki koridoru kaldırdığını ve resmi kuru dalgalanmaya bıraktığını açıklaması üzerine, dolar tırmanışa geçti. 17 Ağustos'ta 6.3 rubleden işlem gören dolar bankalararası piyasada 22 rubleye kadar çıktı.

Hafta boyunca istikrarsız bir seyir izleyen Londra Borsası, haftayı ufak bir yükselişle 5.167 puandan kapattı.

Rusya'daki gelişmelerden en fazla etkilenen borsa olan Frankfurt Borsası'nda, hafta başında 4,930.73 puan olan Xetra-DAX Endeksi, Cuma günü kapanışta 4,864.97 puana indi.

Piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmelerden etkilenen bir başka borsa olan Paris Borsası'nda ise Pazartesi günü 3,704.08 puan olan CAC-40 Endeksi ise haftayı 3,690.75 puana gerileyerek kapattı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!