Ülker’den 2.5 milyar liralık çikolata, kek ve bisküvi operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Ülker’den 2.5 milyar liralık çikolata, kek ve bisküvi operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2011 00:00

Yıldız Holding, iştiraklerinden Ülker Bisküvi’de yürüttüğü sadeleştirme çalışmaları kapsamında, çikolata, kek ve bisküvi kategorilerini birleştirecek. Yıldız Holding Mali İşler Başkanı (CFO) Cem Karakaş, “Yeniden yapılanma kapsamında şirket birleşmelerinin sonucunda neredeyse 2.5 milyar lira ciroya sahip bir gıda şirketi oluşturuyoruz” dedi.

YILDIZ Holding toplam cirosunun yaklaşık 4’te 1’ini sağlayan şirketlerinden Ülker Bisküvi’nin, finansal yapısını sadeleştirme çalışmaları kapsamında, çikolata, kek ve bisküvi kategorilerindeki işlerini tek çatı altında toplayacak. Yıldız Holding Mali İşler Başkanı (CFO) Cem Karakaş, “Yeniden yapılanma kapsamında, yapılacak şirket birleşmelerinin sonucunda, neredeyse 2.5 milyar lira ciroya sahip bir gıda şirketi oluşturuyoruz” dedi. Karakaş, 31 Aralık 2009 itibariylee Ülker Bisküvi bilançosunda 22 şirket bulunduğunu, bugüne kadar sürdürülen sadeleştirme çalışmaları ilesonucunda bazı şirketlerin portföyden çıkarıldığını, bazılarının birleştirildiğini ve böylece 31 Haziran 2011 bilançosunda şirket sayısının 11’e düştüğünü kaydetti.

22’den 3’e düşecek

Bu yıl sonuna kadar yapılacak tüm değişikliklerin ardından, 2012 başında atılacak son adımla 22 şirketten 3 şirkete inmiş tek bir konsolide bilanço oluşturulacağını belirten Karakaş, böylece satış ve üretim şirketlerinin birleştirilmiş olacağını söyledi. Karakaş, şöyle konuştu: “İdeal Gıda, Fresh Cake, Birlik üretim şirketleri ve Atlas satış şirketi Ülker Bisküvi ile birleştirilecek. Yıldız Holding’in Ülker altında olmayan hiçbir unlu mamul işi kalmayacak. Ülker Çikolata şirketimizin hisselerinin yüzde 92’si Ülker Bisküvi tarafından satın alınacak.”

10.5 milyar ciro

2010 yılında 10.5 milyar lira ciroya sahip Yıldız Holding’in, 2011 yılı cirosunun yüzde 10-12 daha yüksek olmasını beklediklerini belirten Karakaş, 2010 yılı başından bu yana bisküvi, çikolata ve kek kategorilerini tek elden temsil edecek ve çok iştirakli yapıyı sadeleştirecek çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Karakaş, yeniden yapılanmadan beklentilerini şöyle anlattı: “Biz global rakiplerle ve global manada, dünyanın her tarafında rekabet edebilecek bir yapı oluşturmayı arzu ediyoruz. Bunun için belli bir hacim oluşturmak ve odaklanmak istiyoruz. Birleşmenin getireceği ölçek ekonomisinden yararlanmayı amaçlıyoruz. Sabit giderlerde tasarruf, tedarik zinciri ve kanal maliyetlerinde verimlilik sağlayacağız.”

Karakaş, Ülker Bisküvi’nin, Ülker Çikolata’nın yaklaşık yüzde 92’sini 900 milyon lira toplam şirket bedeli üzerinden satın alacağını belirtti.

Çikolatada yüzde 50 pazar payı var

YILDIZ Holding Çikolata Başkan Yardımcısı Emin Özkan, son 3 yıldır Türkiye çikolata pazarının ortalama yüzde 12 büyüdüğünü, halihazırda 2.8 milyar liralık çikolata pazarı bulunduğunu söyledi. Dünyada pazar büyüklüğünün 90 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Özkan, pazarın yıllık ortalama yüzde 5 büyüme gösterdiğini ve Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 50’sinin Ülker Çikolata’ya ait olduğunu anlattı.

Özel sermaye şirketlerine hisse satış planımız yok

ŞİRKET yapısındaki sadeleştirmenin ardından özel sermaye şirketlerine azınlık hisse satılması gibi bir planları olmadığını vurgulayan Cem Karakaş “Gayemiz odaklanmamızı artırmak, hacmimizi büyütmek, maliyetlerimizi düşürmek, oluşan sinerjiden dolayı ciroda artış etkisi yaratmaktır” dedi. Ülker Bisküvi’de 2010 yılında lojistik şirketi Netlog, gümrükleme işlerini yapan Dünya Gümrükleme, ambalaj şirketi Tire Kutsan ve 2011’de BIM hisselerinin tamamı portföyden çıkarıldı.

Bisküvi dünyada hızlı büyüyor

YILDIZ Holding Unlu Mamuller Başkan Yardımcısı Cafer Fındıkoğlu ise, dünyada 40-45 milyar dolarlık bir bisküvi ve kek pazarı bulunduğunu ve pazarın yıllık ortalama yüzde 3.3 büyüme gösterdiğini belirterek, Türkiye’de ise pazarın büyüme hızının yıllık ortalama yüzde 7-8 civarında olduğunu söyledi. Fındıkoğlu, Ülker Bisküvi’nin bu pazarda da yaklaşık yüzde 50 pazar payına sahip olduğunu kaydederek, pazarla paralel olarak yüzde 7 yıllık büyüme hedeflediklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!