Ülke gibi şirketler

Güncelleme Tarihi:

Ülke gibi şirketler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fortune Dergisi'nin yaptığı 'En fazla çalışana sahip şirket'' sıralamasında Çinli Sinopec dünya birincisi oldu. 1 milyon 190 bin kişinin çalıştığı şirket, bu çalışan nüfusu ile Avrupa’nın pek çok ülkesindeki toplam çalışan sayısını geride bırakmayı başardı.

Fortune Dergisi'nin geleneksel, ‘‘Global 500’’ araştırması, dünyanın en çok çalışana sahip şirketlerini de ortaya koydu. Dergi'nin araştırmasına göre Çinli Sinopec firması 1 milyon 190 bin kişilik personeli ile dünyanın en kalabalık firması ünvanını aldı.

Avrupa'daki bazı ülkelerin toplam çalışanı kadar insan çalıştıran Sinopec, pek çok alanda faaliyet gösteren bir dev. Firmanın sahip olduğu çalışan sayısı, Avrupa'nın pek çok ülkesindeki toplam çalışan sayısından daha fazla.

Fortune Dergisi'nin Global 500 araştırmasında, çalışan sayısına göre yapılan sıralamada Sinopec'i ABD'li perakendecilik devi Wal-Mart Stores takip etti. ABD'nin hemen hemen her şehrinde büyük mağazaları bulunan şirket 910 bin kişi çalıştırıyor. Sinopec ve Wal Mart Stores'un çalışan sayısı nüfusu 3.5 milyon civarında bulunan ülkelerin toplam çalışanlarının üzerine çıkıyor.

DEVLER ETKİLENMEDİ

Fortune Dergisi'nin araştırması, global krizden dev firmaların etkilenmediğini de ortaya koydu. Amerikan şirketleri Global 500 sıralamasında geçtiğimiz yıllarda yakaladıkları performansı tekrar ederek, en büyük 500 şirket içerisine 185 şirket sokmayı başardılar. ABD'li şirketler ayrıca araştırmaya konu olan 43 sektörün, 24'ünde lider oldular. İlk 500 içerisinde yer alan 6 Amerikan şirketinin 1998 yılı kárları 6 milyar doların üzerinde gerçekleşti. General Motors 3'üncü kez Global 500 listesinin tepesinde yer aldı.

Avrupalılar ise Global 500'de 170 şirketle yer aldılar. Avrupalı şirketler bir önceki yıla göre önemli bir performans artışı göstererek, gelirlerini yüzde 6.4, kazançlarını ise yüzde 13 düzeyinde arttırdılar. Avrupa ekonomisinin durgunlukta olduğu bir dönemde Avrupa merkezli şirketlerin gösterdikleri başarı dikkat çekti.

Japon firmaları ise 1998'i zararla kapattı. 1997 yılında Global 500 listesinde 112 Japon firması yer alırken bu sayı geçen yıl 100'e düştü. Global 500'de yer alan Japon firmalarının gelirleri geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 14 düşüş gösterdi. Büyük Japon şirketlerinin her biri geçen yıl ortalama 90 milyon dolar kaybettiler. Ancak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 4 Japon firması Global 500'ün ilk 10'nunda yer almayı başardı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!