Ukrayna çaldı, Rus gazı için köprü olacağız

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna çaldı, Rus gazı için köprü olacağız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

Avrupa’ya gönderdikleri gazın, transit geçiş ülkesi Ukrayna tarafından çalınması Rus Gazprom’u yeni güzergah arayışlarına yöneltti. Gazprom’un Dış Ekonomik Operasyonlar Bölümü Başkanı Tsigankov Stanislav Yevgeniyeviç, Rus gazının Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere gönderilmesi konusunu Türk yetkililerle görüştüklerini söyledi.

AVRUPA’da yaşanan ağır kış koşullarında Ukrayna’nın kendi üzerinden transit geçen gazı çalması, Rus gaz devi Gazprom’u alternatif arayışına itti. Gazprom’un Dış Ekonomik Operasyonlar Bölümü Başkanı Tsigankov Stanislav Yevgeniyeviç, Rus gazının Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere gönderilmesi konusunu Türk yetkililerle görüştüklerini söyledi. Yevgeniyeviç, bir gurup Türk gazeteci için düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve Rusya arasında enerji alanındaki işbirliğinden son derece memnun olduklarını belirterek, "Önümüzdeki yıllarda işbirliğimizi daha da geliştirmemiz söz konusu. Son günlerde Rus gazının Türkiye’ye satılması değil, Türkiye’nin transit ülke olarak kullanılıp üçüncü ülkelere gaz gönderilmesi konusunda da görüşmeler yapılmakta" dedi.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR: Türkiye üzerinden gazın bir başka ülkeye gönderilmesiyle ilgili 3 bölgenin gözden geçirildiğini ifade eden Yevgeniyeviç, şunları kaydetti: "Bu ülkeler Avrupa, Güney İtalya ve İsrail’dir. Güney İtalya’ya Yunanistan’ı da katıyoruz. Bununla ilgili olarak Türk tarafıyla olduğu gibi, doğal gazın gönderileceği ülkelerle de görüşmelerimiz devam ediyor. Bu işlemlerin ekonomik parametrelerini belirlemek için görüşmelerimiz devam ediyor ve bu görüşmelerin en önemli sonucu da Mavi Akım Boru Hattı’nın kapasitesini genişletmek olacaktır. Stratejik açıdan Türkiye’nin transit ülke olarak kullanılması gündemde ve bu konudaki görüşmelere devam ediyoruz." Yevgeniyeviç, ülkelere farklı fiyat uygulanması konusundaki bir soru üzerine şunları söyledi:

TİCARİ FİYAT UYGULARIZ: "Eski SSCB ülkelerinin aldığı gazın ücretinin yükseltilmesi Gazprom’un bir politikasıdır. Tüm tüketicilerimiz ticari fiyattan alacaklar. Her pazarın kendi özelliği vardır. Ancak olaya bir bütün olarak baktığımızda bugünkü fiyat politikası aynen sürdürülecek. Herkes açık ve şeffaf şekilde çalıştığımızı biliyor. Petrol fiyatları düşerken, biz fiyatı yükselmiş olsaydık o zaman bu suçlamaların anlamı olabilirdi." Yevgeniyeviç, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye verilecek gaz fiyatı konusunda bir artışın beklenip belenmediği yolundaki bir soru üzerine de, şunları söyledi: "Gazın fiyatı enerji taşıyıcıların fiyatlarından oluşuyor. Özellikle petrol ve petrol ürünlerinin fiyatlarına bağlı. Gaz anlaşmasında fiyatların değiştirilmesi hakkında bir şık bulunmakta. Taraflardan biri gaz fiyatının yüksek olduğuna kanaat getirirse, fiyatın değiştirilmesini talep edebilir. İki yılda bir olmak şartıyla doğalgaz fiyatlarının değiştirilmesi anlaşmada öngörülmüştür. Bunu tüketici yapabileceği gibi satıcı da yapabilmekte."

Türkiye’de tüm dağıtım ilgimizi çekiyor

İSTANBUL’da gaz dağıtımının özelleştirilmesine Gazprom’un katılıp katılmayacağı yolundaki bir soru üzerine Tsigankov Yevgeniyeviç, sadece İstanbul değil, Türkiye içindeki tüm dağıtım konusunun ilgilerini çektiğini söyledi. Doğalgazın nakliyesi, depolanması ve dağıtımıyla ilgili tüm ihale ve özelleştirme sürecinin ilgi alanlarına girdiğini ifade eden Yevgeniyeviç, "Bu alana yatırım yapmak için yeterli sermayeye sahibiz. En önemlisi bizde yeteri kadar gaz var ve Türkiye’ye istediği kadar gazı verebiliriz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!