Ukrayna: Avrupa’nın gazını çalıyorTürkiye: Bizimkini çekme diyor

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna: Avrupa’nın gazını çalıyorTürkiye: Bizimkini çekme diyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 00:00

Uktayna, kendi üzerinden Avrupa’ya giden Rusya doğalgazından çaldığını itiraf etti. Ukrayna Başbakanı Yuriy Ehanurov Ukrayna’nın aşırı soğuklar yüzünden transit borudan Moskova ile Kiev arasında varılan anlaşmanın çok üzerinde gaz çektiğinin doğru olduğunu söyledi.

AĞIR kış koşullarında Batı Avrupa’da düşen doğalgaz basıncının sorumlusu suçunu kabul etti. Ukrayna’nın enerji dağıtım şirketi Naftogaz, Rusya’nın Avrupa ülkelerine gönderdiği transit gazdan anlaşma dışı alım yaptığını kabul etti. Başta Macaristan, Bosna, Polonya, Avusturya ve İtalya’nın etkilendiği gaz basınç düşüşüyle ilgili Ukrayna Başbakanı Yuriy Ehanurov dün sonunda açıklama yapmak zorunda kaldı. Ukrayna’nın aşırı soğuklar yüzünden transit borudan Moskova ile Kiev arasında varılan anlaşmanın çok üzerinde gaz çekildiğinin doğru olduğunu söyledi. Transit gaz borusundan günlük 285 milyon metreküp yerine 400 milyon metreküp gaz çekimi yapıldığını belirten Ehanurov, "Ukrayna, Rusya ve Avrupa ile varılan anlaşmalara sadık kalması için oluşan durumdan alternatif çıkış yolları arıyor. Ülke çapındaki büyük sanayi tüketicilerine gaza alternatif başta tür yakıtlara geçilmesi talimatı verdim. Birkaç gün içerisinde durumu normal hale getireceğiz" dedi.

MOSKOVA’YA BASKI:

Rusya’dan gaz alımı yapan Avrupa ülkeleri ilk muhatap olarak Gazprom şirketini gördükleri için Moskova’ya durumu düzelt baskısı yapmaya devam ediyor. Önceki gün yeni gaz kriziyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Gazprom Yönetimi Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev "Rusya’nın batılı ülkelerle yaptığı anlaşmaları yerine getirememesi önündeki engelin adı Ukrayna. Ukrayna kendisine ayrılan limitlerin çok üzerinde gaz alıyor, buna gazı çalıyor da denilebilir. Biz Gazprom şirketi olarak tüm kapasitemizi zorlayarak günlük gaz üretimini 85 milyon m3 arttırdık. Ancak Ukrayna transit borudan yasadışı gaz çekmeye devam ettiği sürece ek üretim de kafi gelmeyecek" açıklamasını yaptı.

Türkiye’den Ukrayna’ya: Bizim gazımızı çekmeyin

İRAN’
dan sonra Ukrayna’yla da doğalgaz sıkıntısı yaşandığı ortaya çıktı. İran’ın verdiği gazı azaltmasının ardından, Ukrayna’nın da Rusya üzerinden gelen gazdan fazla çekmesi, ağır kış koşullarıyla boğuşan Türkiye’yi ciddi bir gaz kriziyle yüzyüze getirdi. Türkiye, "ağır kış koşullarını" gerekçe göstererek verdiği gazı azaltan İran ile sorunu çözmeye uğraşırken, ikinci şoku da Ukrayna cephesinde yaşadı. Son yılların en ağır kış koşullarını yaşadığı belirtilen Ukrayna, Rusya üzerinden gelen gazdan fazla çekince Türkiye’ye gelen gazda azalma oldu. İran’dan sonra Ukrayna cephesinde de yaşanan bu gelişme, hükümete alarm zilleri çaldırdı. Enerji Bakanı Hilmi Güler dün Ukraynalı meslektaşını arayarak "gazımızı çekmeyin" dedi. Güler, gelişmeleri büyük bir dikkatle ve yakından takip etiklerini söyledi. Güler ardından da, "Ukrayna ile bu sabah (dün sabah) gerekli görüşmeleri yaptık. Bu konuda diğer gaz tedarikçilerimizle temaslarımız da sürüyor" dedi.

Erdoğan Putin’i aradı Rusya gazı artırdı

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan, önceki akşam telefonla aradığı Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’den, Mavi Akım’dan gelen gazın arttırılmasını istedi. Putin, Erdoğan’a, "ülkesindeki ağır iklim koşullarına rağmen Türkiye’ye yardımcı olmaya çalışacaklarını" söyledi. Bu görüşmenin ardından Reuters’a açıklama yapan bir enerji bakanlığı yetkilisi, dünden itibaren Türkiye’nin Rusya’dan günlük ek 4 milyon metreküp gaz almaya başladığını söyledi.

YİD santrallarının gazı yarıya indirildi

DOĞALGAZ alımında yaşanan azalma üzerine Enerji Bakanlığı bir dizi önlemi hayata geçirdi. Bir Bakanlık yetkilisi alınan önlemleri şöyle özetledi:

Yap-İşlet-Devret santrallarına verilen gaz yüzde 50 düşürülüyor. Hidrolik ve kömürlü santrallara ağırlık veriliyor.

EÜAŞ santrallarına verilen doğalgaz günlük 2.5 milyon metreküp azaltıldı.

İran’dan alınan doğalgaz günlük 6.8 milyon metreküpe düştü. Oluşan zararın tazmini için uluslararası tahkime gidilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!