Uganda Türk işadamlarını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Uganda Türk işadamlarını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2012 11:22

Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Kaguta Museveni, TUSKON heyetini makamında ağırlarken “Türk işadamları için Uganda sayısız yatırım fırsatı sunuyor. Ülkeme yatırım için gelin” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) önderliğinde Uganda’da düzenlenen “Türkiye Uganda Ticaret ve Yatırım Heyeti Programı” Uganda’ya bir iş ve yatırım çıkarmasına dönüştü.  Türkiye’den Uganda’ya giden 25 firma 400’den fazla Ugandalı işadamıyla buluşarak iş bağlantıları yaptılar.

Hammadde bizden finans sizden

TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay’ı ve beraberindeki ekibi makamında ağırlayan Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Kaguta Museveni, Türk işadamlarını ülkesine yatırıma çağırdı.

Ülkesinde 27 yıldır liderlik yapan Museveni "Gelin burada üretim yapın. Bizim petrol, turizm, maden, tarım alanlarımız ve doğal güzelliklerimiz var. Sizlerde de finans var. Bunları birleştirelim" dedi.

Uganda’ya yapılacak yatırımın Afrika kıtasının neredeyse tümüne yapılmış gibi olacağına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Museveni, "Uganda Afrika’nın ortasında yer alıyor. Bizim elimizde hammadde var. Bu hammadde Türkiye’deki girişimcilik ve sermaye ile buluşturalım. Türkiye’nin Afrika politikasını destekliyorum. Son yıllarda Türkiye,  Afrika’ya yeniden sahip çıktı. 2008 yılında Türkiye’de düzenlenen Türkiye-Afrika zirvesinde başlatıldı. Bundan dolayı çok memnunuz” dedi. Uganda’ya eğitim alanında da yatırım için Türk adamlarını davet eden Cumhurbaşkanı Museveni “Ülkemdeki Türk okullarını yakından biliyor ve takip ediyorum. Başarılılar. Özellikle bu yıl üniversite sınavlarında 88 öğrenci derece alarak Uganda üniversitelerine yerleşti. Bu yetişmiş gençler Türk ve Ugandalı işadamlarının buluşmasında görüşmesinde çok faydalı olacaklar, köprü olacaklar" dedi.

Haberin Devamı

İhracat artıyor

TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay da şunları söyledi:

"Uganda Afrika’nın en hızlı gelişen ve en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahip. Uganda ile Türkiye arasındaki dış ticaret rakamı son 5 yılda 2 ye katlandı. Bizim hedefimiz bu ticaret rakamını 500 milyon dolara çıkarmaktır. Uganda’ya ihracatımız yılın ilk iki ayına baktığımızda yüzde 48 ihracatımız artış göstermiş. 3.6 milyon dolardan 5 milyon dolara çıkmış. Türkiye’nin 2010 yılında ihracatı 13.6 milyon dolar iken 2011 de 24.2 milyon dolara çıkmış. İhracatta yüzde 79 artış var. İthalat 700 milyon dolardan 110 milyon dolara düşmüş. Demek ki Türk malları tanındıkça pazarda bilindikçe ihracatta ciddi artış olmuş."

Haberin Devamı

Günay, Uganda’daki enerji yatırımlarına da dikkat çekerek, dünyanın önde gelen petrol şirketlerinin yatırımlarının hızlandığını söyledi.

Günay, “Uganda siyasi istikrara sahip. El değmemiş madenleri var. Dünyanın önde gelen petrol şirketleri yatırımlarına hız verdi. Yakında petrol çıkarılmaya ve bunun parası Uganda’ya girmeye başlar. Uganda’nın ekonomisi daha da canlanır” dedi.

Mustafa Günay, Türk işadamlarının her alanda Uganda’da yatırım yapabileceklerini kaydederek “Bakir tarım alanları var. Organik tarım yapabiliriz. Kaliteli pamuk yetişiyor burada. Çırçır ve iplik, dokuma fabrikası kurulabilir. Altın madenlerine, yer altı zenginliklerine yatırım yapılabilir. Uganda’nın turizm alanındaki faaliyetlerinde önemli rol oynayabilir Türk turizm şirketleri. Türkiye’den dünyaya açılan otel ve turizm markaları Uganda’ya yatırım yapabilirler” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!