Ufuk Sandık: Otomobilde rekor keyfi stok kabusuna dönüştü

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Otomobilde rekor keyfi stok kabusuna dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2000 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

PARA piyasalarında patlak veren kriz, 2000 yılında tarihinin satış rekorunu kırmaya hazırlanan otomobilcileri paniğe sürükledi. Ankara'dan ve IMF'nin Washington'daki merkezinden gelecek haberleri diken üzerinde takip eden otomobilciler, yılın son ayında yapmayı planladıkları satışları gerçekleştirememekten endişe ediyorlar.

Bankaların taşıt kredi faizlerini yükseltmeleri ve bazı bankaların kredilerini durdurmaları, satışların büyük bir kısmını krediyle yapan otomobilcilerin endişesini artırıyor.

Otomobil pazarında satışlar aralık ayında, yılın en yüksek noktasına ulaşıyor. Vergi artışı gibi nedenlerden dolayı, otomobile bir hücum yaşanıyor. Firmalar aralık ayında 60 binlik satış rakamını yakalamayı hedefliyorlardı. Bu nedenle otomobil firmaları, son aya büyük stoklarla girdiler. Yerli üreticiler ve ithal otocuların elinde 50 bin civarında stok bulunduğu belirtiliyor.

HEDEF TEHLİKEDE

Kasım başında 2001 yılı satışlarının 2000 yıl seviyesinde gerçekleşeceği tahminini yapan otomobilciler, bir anda satış hedeflerini yeniden gözden geçirmeye başladılar. Gelecek yılın satış tahmini, IMF'nin Türkiye'ye vereceği ek kredi ve para piyasalarındaki durum sonrasında netleşecek. Eğer ekonomide son günlerde yaşananlar durulmazsa, satışların 350 binlere gerileyeceği konuşuluyor.

Otomobilcileri endişelendiren bir başka konu ise 2001 yılında hedeflerini yüksek tutarak, üretim planlarını ve ithalat anlaşmalarını buna göre yapmaları. Otomobil firmaları, 2000 yılında beklemedikleri bir taleple karşılaşmışlardı. Hazırlıksız yakalandıkları için de talebi karşılamakta zorluk çekmişlerdi. 2000 yılından ders alan otomobilciler, 2001 yılı içi yüksek miktarlı anlaşmalar yaptılar. Piyasalarda yaşanan kriz sürekli olduğu taktirde, otomobil firmaları yüksek miktarlı stoklar nedeniyle darboğaza girebilirler.

Coupe otomobilleri çocuklarını büyüten yaşlı çiftler alıyor

SÜRÜCÜLER, sahip oldukları otomobilleri kendi kişiliklerin bir ifadesi olarak görüyorlar. Son yıllarda otomobil seçiminde duygusal nedenler ve üstün sürüş deneyimleri ‘‘niş’’ adı verilen otomobil piyasasının büyümesine yol açtı. Bunun en güzel örneği ise ‘‘coupe’’ sınıfı oldu.

Bu sınıftaki otomobillerin satışları Avrupa'da hızla büyüyor. 1999'da Avrupa'da 388 bin adet coupe satılırken, coupeler toplam pazarın yüzde 1.9'unu ele geçirdi. Özellikle Almanlar ve İngilizler coupe otomobillere karşı büyük ilgi duyuyorlar. Türkiye'de de coupe otomobillere olan ilgi büyüyor.

Geçen yıl Almanya'da 100 bin adet, İngiltere'de ise 74 bin adet, Fransa'da 57 bin, İspanya'da ise 54 bin adet Coupe satıldı. Coupelerin toplam pazar içindeki payları ise Almanya'da yüzde 2.4, İngiltere'de 3, Fransa'da yüzde 2.2, İspanya'da yüzde 3.1'e yükseldi. Pazarlama uzmanlarına göre, coupe otomobillerin iki farklı müşterisi var. Birinci müşteri grubu çocukları yuvadan ayrılan ve yalnız kendileri için çok özel bir araca sahip olmak isteyen çiftler. Otomobilden keyif almak, konfor, şık ve zarif bir stil, bu grup için yol-tutuş ve performanstan daha önemli. İkinci müşteri grubu ise 25-40 yaş arası otomobil tutkunlarının keyfini çıkarmak isteyen erkekler.

Coupe otomobillere olan talep, firmaların piyasaya yeni modeller sürmesine neden oluyor. Son olarak Opel, yüksek performanslı Turbo ile Astra Coupe serisini tamamladı. 2.0 lt. turbo motorlu 190 beygir gücündeki otomobil, performans ve yol tutuşuyla dikkat çekiyor. İki kapılı spor otomobil, 7.5 saniyede 100 km'de hıza çıkıyor ve maksimum hızı 245 km. Dört yetişkinin rahatça yolculuk yapabileceği Astra Coupe 460 litrelik bagaj kapasitesine sahip.

Aracın yakıt tüketimi de 100 km'de ortalama 8.9 litre. Şehir içinde 12.5, şehir dışında ise 6.8 litredir. 0'dan 100 km hıza 7.5 saniyede ulaşıyor.

Hyundai’den gazilere destek

HYUNDAI Assan, Türk ordusunun Kore savaşına katılışının 50'inci yıldönümü nedeniyle Türkiye Muharip Gaziler Derneği'ne destek verme kararı aldı. Hyundai bu amaçla derneğin İstanbul şumesine araç desteğinde bulundu. Dernek merkezinin bahçesinde düzenlenen anahtar teslim töreninde bir konuşma yapan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, 50 yıl önce Kore savaşında barış için savaşan Türk askerlerine şükranlarını sunmak amacıyla bu kararı aldıklarını ifade etti.

Daewoo yeniden yapılanıyor

GÜNEY Koreli otomotiv firması Daewoo'nun kasım ayı başında karşılaştığı mali sorunları aşmak üzere önerdiği ‘‘yeniden yapılanma’’ programı otoriteler tarafından olumlu bulundu. Kreditörler, yönetimin firmanın borçlarını ödemek konusunda işten çıkarmalar da dahil olmak üzere önerilen planı uygun karşıladı. Plan kapsamında ilk aşamada kreditör firmalar Daewoo'ya 606 milyon dolar tutarında kaynak sağlayacaklar.

BMW'nin fotoğraf yarışması

BORUSAN Otomotiv tarafından düzenlenen ‘‘BMW ve Yaşam’’ konulu fotoğraf yarışmasının sonuçları açıklandı. Yarışmada; siyah-beyaz baskı, renkli baskı ve deneysel fotoğrafçılık dallarında ilk üç dereceye giren, mansiyon alan ve sergilenmeye değer bulunan fotoğraflar ödüllendirildi. 200'ün üzerinde fotoğrafın katıldığı yarışmanın, siyah-beyaz baskı bölümünde birinciliği Cem Turgay, renkli baskı bölümünde birinciliği Ercan Aslan, deneysel bölümde ise birinciliği Nurettin Sarı kazandı.

Oyak Renault tarihinin üretim rekorunu kırdı

OYAK Renault Otomobil Fabrikaları, 29 Kasım 2000 tarihinde gerçekleştirdiği 133 bin 7 adetlik üretimle, tarihinin üretim rekorunu kırdı. Renault'nun Bursa fabrikasında üretilen 133 bin 7'inci otomobil Kolombiya'ya ihraç edilecek bir Megane Wagon oldu. Böylece, Oyak Renault kuruluşundan bu yana toplam 1 milyon 537 bin 314 adet otomobil üretti.

Üretiminin yüzde 50'sini ihraç eden Oyak Renault, 1993 yılında toplam 133 bin 6 adet otomobil üreterek benzeri bir rekor kırmıştı. Yıl sonuna kadar yaklaşık 140 bin otomobil üretecek olan fabrika, üretim kapasitesinin yüzde 90'ını kullanıyor. Yıl sonuna kadar 140 bin adet otomobil üretecek olan Oyak Renault, 31 yıldır en yüksek yıllık üretimini gerçekleştirecek.

Renault'dan Ramazan Şenliği

RENAULT satış ve satış sonrası ağı, Ramazan ayında iftardan sonra ve haftasonları hizmet veriyor. Renault Ramazan Şenliği'ne katılan müşteriler hem 30 Megane kazanma şansına sahip olacak, hem de satış avantajlarından faydalanacaklar. Şenlik kapsamında otomobil satın alan müşterilere ise 1 yıl boyunca ücretsiz periyodik bakım yaptırma imkanı sunuluyor. Söz konusu bakım, önerilen 10 bin ve 20 bin km. periyodik bakımlarını içeriyor. Eğer müşteriler 1 yıl içerisinde 20 bin km.'ye ulaşmazlarsa, bakım hakları ikinci yılın sonuna kadar geçerli olacak.

Volvo S80'e güvenlik ödülü

VOLVO S80, hem Avrupa hem de Amerika'da yapılan Euro-NCAP, US-NACAp ve IIHS (Otoban Güvenliği Sağlama Kurulu) bağımsız çarpışma testlerini başarıyla geçen dünyanın ilk otomobili oldu. NCAP, Amerikan trafik güvenliği otoritesi NHTSA tarafınca sağlanan tüketici bilgilendirmenin bir parçası olarak gösteriliyor. NCAP testlerinde otomobiller dış ve iç (etki) çarpışma testlerinden geçiriliyor. Volvo S 80,Temmuz 1999'da sürücü ve yolcuların çarpışma anındaki etkilenmeleri testinden tam puan alabilen ilk otomobil oldu. Ocak 2000'de ise dış etki testini ilk sırada tamamlayarak, NCAP testinin en yüksek puanlarını topladı.

S 80 modelinde arkadan darbelerde boyun ve omurilik hasarlarına karşı önemli derecede koruma sağlayan yeni ön koltuk sistemi WHIPS bulunuyor. Aynı zamanda yan darbelerde başa önemli derecede koruma sağlayan Şişme Cam Perdesi adı verilen IC, Volvo S 80'in güvenliğini artırıyor. Ayrıca çok daha az kablo ile çok daha büyük bir güvenlik sunan ve geleneksel elektrik sisteminden çok fazla sayıda elektriksel işlevi yerine getirebilen Multipleks teknoloji, Volvo S 80'in dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!