Ufuk Sandık: Clio Symbol'e yeni motor

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Clio Symbole yeni motor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

1998 yılındaki Megane Wagon projesinden sonra üretimi dünyada ilk olarak Türkiye'de başlayan Clio Symbol'ün 98 beygir gücünde 1.4 16V motora sahip yeni versiyonu Türkiye pazarına sunuluyor.

Clio Symbol RNA'da bulunan ekipmanlara ek olarak Clio Symbol 16V'de ön sis farları, gövde rengi dış dikiz aynaları, uzaktan kumandalı merkezi kilit, yükseklik ayarlı ön emniyet kemerleri, yükseklik ayarlı 3 adet arka koltuk başlığı ve yükseklik ayarlı direksiyon standart olarak bulunuyor.

Ayrıca, ABS ve yolcu havayastığı güvenlik paketi, çift optik farlar, alüminyum alaşımlı jantlar ve beyaz fonlu gösterge tablosu ise stil paketi ad altında opsiyonel olarak sunuluyor.

Renault Clio Symbol, piyasaya sunulduğu 1999 yılının Kasım ayından 2000 yılının Ağustos ayı sonuna kadar toplam 23 bin 70 adetlik satış rakamı ile Türkiye'nin en çok satılan otomobili konumuna yükseldi.

186 km. maksimum hıza sahip olan yeni motor, 16 supap teknolojisi ile üretildi. 98 beygir gücündeki 1.4 16V motor, maksimum torka düşük devirlerde ulaşabiliyor. 1.4 16V motor, 90 km. sabit hızda 100 km'de şehir dışında 5.6 litre, şehir içinde ise 9.4 litre benzin tüketim değerlerine sahip. Çevreye duyarlı 1.4 16V motorun ağırlığının yüzde 95'i yeniden değerlendirilebilir malzemelerden yapıldı. Yeni sessiz supaplar Avrupa gürültü kirliliği normlarına uygun olacak şekilde geliştirildi. Hava kirliliği normlarına uygun geliştirilen motorlarda karbondioksit ve hidrokarbür gibi zararlı atıklar Avrupa hava kirliliği normlarının altında bulunuyor.

Freelander, yeni modelleriyle daha güçlendi

AVRUPA'nın en çok satan 4x4'ü Land Rover Freelander'ın iki yeni modeli, ekim ayından itibaren Türkiye pazarına sunuluyor. Land Rover Freelander'ın 2001 model yılı yeniliklerinin başında, pazara ilk kez sunulan 2.5 litre V6 versiyonu geliyor. Freelander, V6'da bulunan ve manuel olarak da kullanılabilen yeni 5 ileri steptronic şanzıman seçeneği ile dikkat çekiyor. Land Rover 2001 model yılında ayrıca, BMW tarafından geliştirilen Td4 2 litre Common Rail motorunun kullanıldığı yeni turbo-dizel modelini de Türkiye pazarına ilk kez sunuyor. Bu motor, güç ve torktaki önemli gelişmelerin yanı sıra, daha önceki turbo-dizel Freelander'a kıyasla, araçta çok daha fazla iyileşme sağlıyor. Gerek V6 gerekse Td4 modelleri, Türkiye'de 3 ve 5 kapı versiyonları ile satışa sunuluyor.

Tüm modellerde yeni tampon ve yeni ızgara tasarımları dikkat çekiyor. Beyaz sinyaller de yeni modellerin belirgin özelliklerinden. 2001 model Freelander'lar 3 kapılı Softback veya Hardback, 5 kapılı Station Wagon seçenekleri ile sunuluyor. Yeni Freelander modelleri yenilenen iç tasarım ve birtakım elektronik yeniliklere de sahip. İç dizaynda yeni bir orta konsol kutusu bulunuyor ve bu da pencere açma-kapama düğmelerini ve elektrikli aksesuar soketini içeriyor. Ayrıca direksiyon kumandalı müzik sistemi de Freelander model serisinin yenilikleri arasında bulunuyor.

Yenilenen Ford Mondeo Aralık'ta Türkiye'de

İLK kez Paris Otomobil Fuarı'nda vitrine çıkacak olan yeni Ford Mondeo, Aralık ayı başından itibaren Avrupa'yla aynı anda Türkiye'de satışa sunulacak. Ka ile başlayan, Focus ile devam eden Ford'un yeni çizgi tasarımının ön plana çıktığı ve çağdaş Ford marka kimliğinin temelini oluşturan yeni Mondeo, Ford'un tümüyle dijital ortamda tasarlanan ilk modeli olma özelliğini de taşıyor. Yeni Ford Mondeo Türkiye pazarında, ilk etapta Trend ve Ghia olmak üzere iki farklı donanım seçeneğiyle yer alacak. Bu dönemde Ford'un yeni motor serisi Duratec HE'nin 2.0 L (145 beygir) versiyonu ile satışa sunulacak olan yeni Mondeo'nun ürün gamı, Mart 2001'i takip eden aylarda dizel, wagon ve ST serisi spor modelleriyle genişleyecek.

Gelişen teknolojinin entegrasyonu ile tasarlanmış IPS (Intelligent Protection System-Akıllık Güvenlik Sistemi) sayesinde güvenli bir otomobil olma özelliğine sahip Ford Mondeo, iki aşamada açılabilen ön havayastıkları, ön yolcular için yan havayastıkları ve ön-arka yan hava perdelerini standart olarak sunuyor.

Nissan'ın yeni 4x4'ü X-trail

NISSAN'ın yeni spor aracı X-trail, hem 4x4 hem de otomobil konforuna sahip olmak isteyen otomobilseverler için tasarlandı. 2001 yılında Türkiye'ye ithalatı planlanan Nissan'ın sportif 4x4'ü X-trail, ilk kez Paris Otomobil Fuarı'nda vitrine çıkacak.

Nissan X-trail hem 4x4 olarak off-road'da hem de kent otomobili olarak şehir içinde kullanılabiliyor. Bu nitelikleri ile X-trail arazi aracı ile otomobili bağdaştırıyor.

X-trail modelinde, aracın dengesini sağlayan elektronik denge programı ESP ve yeni 2.0 litrelik benzinli, otomatik şanzımanlı bir motor bulunuyor. Ayrıca, yağışlı ve kaygan zeminde sürücüsüne güvenli bir sürüş imkanı sağlayan ‘‘drive by wire’’ teknolojisi de mevcut. Nissan X-trail genç ve dinamik bir dış yüzeye sahip. Bagaj bölmesinde kullanılan suya dayanıklı materyal sayesinde bu bölmeyi suyla yıkamak mümkün. Ayrıca arka koltukların arasındaki kol dayama bölgesi çıkartılarak, buraya uzun eşyalar örneğin kayak malzemesi koyulabiliyor.

KISALAR....

MUTLU Akü, yeni reklam filmiyle ekranlarda... İlancılık Reklam Ajansı tarafından hazırlanan Mutlu'nun yeni reklam kampanyasında, diğer reklamların tersine sessizlik hakim. 12 saniye boyunca sessiz olarak Mutlu logosu ekrana geliyor. Devam filmlerinde ise yine aynı görüntü üzerine hem mega kalsiyumlu yeni ürün, hem fabrikanın üretimi, hem de ürünlerin çevrecilik, sağlamlık ve sorunsuzluklarıyla ilgili seslendirmeler bulunuyor.

TÜRK ve Yunan klasik otomobilleri Yunanistan'ın Midilli Adası'nda buluştu. Yunanistan Klasik Otomobil Kulübü (PHILFA) tarafından organize edilen uluslararası ralliye, Türkiye Klasik Otomobil Kulübü ralli ekibi ve Uluslararası Klasik Otomobil Federasyonu'ndan (FIVA) 22 kişi katıldı.

DAEWOO'nun Türkiye distribütörü Sanko Otomotiv'in yetkili satıcıları ülke çapında faaliyete geçiyor. Dünya çapında 17 tesiste yıllık 2.5 milyon adet kapasite ile üretim yapan Daewoo, Türkiye'deki hizmet merkezlerinin sayısını her geçen gün artırıyor. Türkiye genelinde 15 satış noktasında hizmet veren Daewoo'ya, son olarak Adapazarı'nda Elbirlik Otomotiv, İstanbul Avcılar'da Sera Otomotiv katıldı.

CMS Grubu, Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen Auto Mechanik Fuarı'na katıldı. CMS'nin standında sergilediği jantlar dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ithalatçı kuruluşlardan büyük ilgi gördü. Fuarda, 64 ülkeden 3 bin 909 firma 220 bin metrekarelik alanda ürünlerini sergilediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!