UEFA’ya gol

Güncelleme Tarihi:

UEFA’ya gol
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2012 00:00

İşadamlarının futbol kulüplerine para aktarmasını istemeyen UEFA, bu sezon mali kriterler’i (Finansal Fair Play) devreye soktu. Son 2 yılda Fransız kulübü Paris Saint Germain’e (PSG) 253 milyon Euro harcayan Katarlı işadamı Nasser el- Khelaifi ise bu kuralı sponsor şirketle deldi. Katarlı işadamı kuracağı yeni bir şirket üzerinden PSG’ye sponsor olarak 4 yılda 400 milyon Euro para aktaracak.

Haberin Devamı

UEFA’nın bu sezon uygulamaya koydugu Mali Kriterler’e (Finansal Fair Play) uygun olmayan kulüpler yeni stratejiler geliştirmeye başladı. Son iki sezonda Fransız kulübü Paris Saint Germain’e (PSG) 253 milyon Euro’luk transfer yapan Katarlı işadamı Nasser el- Khelaifi, UEFA kurallarına uyum sağlamak için şimdi de şirketini kulübe sponsor yapmaya hazırlanıyor.

Paris Saint Germain 2011 yılında Katarlı işadamı Nasser el- Khelaifi’nin sahip olduğu Katar Spor Araştırmaları şirketi tarafından satın alınmıştı.  Ancak yeni kriterlere göre UEFA işadamlarının kulüplere para aktarmasının önüne geçmek istiyor. Katarlı işadamı da bu kurala uyum sağlamak için yeni bir şirket kurdu.
Bu şirketi Fransız kulübüne sponsor yapacak.  Yılda 100 milyon Euro para bu sponsor şirket üzerinden PSG’nin kasasına girecek.
Böylece Fransız kulübü de UEFA’nın Mali Kriterleri’ne uyum sağlamış olacak. 4 yıllık anlaşmayla kulübe 400 milyon Euro aktarılacak.

Haberin Devamı

Emirates bırakacak

Sponsor geliri olarak kasasına yıllık sadece 3.5 milyon Euro giren Paris Saint-Germain, gelecek sezon formasında ana sponsor olarak yer alan Emirates yerine henüz ismi açıklanmaya bir kuruluşla çalışacak. AFP’nin yaptığı habere göre PSG’nin stadyum adı da değişecek. Fransız temsilcisi konuyla ilgili açıklama yapmazken, “Eğer böyle bir anlaşma olursa basına açıklama yapacağız” denildi.

Transfere en çok para harcayan 10 kulüp


Kulüp                      Harcama  (milyon Euro)
Paris St. Germain    147
Chelsea                  100
Zenit                        95
Bayern Münih          70
Tottenham               68
Manchester United  64
Manchester City      61
Juventus                  52
Inter                       46
Arsenal                   43


Futbolun yeni  mali kriterler’i

· Düzenleme finansal yapıların disipline edilmesini hedefliyor.
· Kulüpler bundan sonra gelirlerinin üzerinde harcama yaparak, bütçe açığı veremeyecek.
· Kulüp sahipleri ve yöneticileri de kendi cebinden para harcayamayacak.
· Mali kriterlerin esas amacı, futbol dışı fonların futbola aktarılmasına engel olmak.
· Böylece kulüpler arasında haksız rekabete izin verilmeyecek.
· Transfere gelirden fazla harcama yapılmayacak.
· Bütçeyi aşanlar, UEFA’nın organizasyonlarına katılamayacak.

Haberin Devamı

Süper Lig kulüpleri de ceza aldı

UEFA, bu sezon Mali Kriterlere uyum göstermeyen Süper lig kulüplerine de ceza yağdırdı. Türkiye’den Fenerbahçe ve Eskişehirspor’un da aralarında bulunduğu 23 kulübün, bu yıl UEFA’dan elde edecekleri gelirler, geçici olarak donduruldu. Fenerbahçe bu cezayı eski futbolcusu Bilica yüzünden aldı. Brezilyalı oyuncunun kendisi için kesilen çeki zamanında gelip almadığı, bu yüzden UEFA’ya verilen “Alacağım yoktur” kağıdını imzalamadığı ortaya çıkmıştı.

UEFA ne ceza veriyor

· Uyarı · Para cezası
· Puan silme
· Yeni oyuncuların Avrupa’da  oynayamaması
· Avrupa gelirine kesinti
· Avrupa kupası için bildirilen oyuncu sayısında kısıtlama
· Mevcut turnuvadan ihraç

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!